A pálinkák élete a gyümölccsel kezdődik, majd a második fázisban, abból
gondos kezek cefrét készítenek, hogy az erjedés folyamán újjá
születhessen, a desztillálással ismét fizikai valóságot ölthessen, és
ezzel még nincs vége. Az érlelés, a pihentetés különböző módjaival,
kifinomodik, harmóniává áll össze. Ezt követi végül amikor a pohárba
kerül és baráti összejöveteleken kóstolgatva, ízlelgetve, megállapítjuk,
hogy milyen utat járt be a gyümölcs a fától a pohárig.
Házi pálinkabírálati lapok:
Ezzel a kóstolóval és bírálattal megkezdtük
felkészülésünket a II. Gyulai Nemzetközi Pálinka Világkupára, amely április
19-21. között fog lezajlani, de a mintákat már egy hónappal korábban március
20-ig el kell küldeni a verseny helyszínére. Ennek okán aztán legalább három
otthoni házi válogatott kell tartanunk annak kiderítésére, hogy melyikkel
induljunk el a versenyen. A nyolcadiknak felhozott italunk szintén egy ágyas
párlat, még pedig egy ritka gyümölccsel beágyazva borpárlatba. A bírálat
hagyományos 20 pontos rendszerben zajlott és pincészetünk vendégei ezúttal
ifjabb Szabó Péter alpolgármester, mezőgazdasági vállalkozó, szőlőtulajdonos
borász, aki mellesleg a lányaim keresztapja. Németh Attila vasútmérnök,
Bátaszéki állomásfőnök, szőlőtulajdonos borász. Valamint Bese Csaba vadász,
mezőgazdasági gépkezelő. Végül jómagam, mint a pincészet vezetője. A bírálat
elején mindig frissek a kóstolók. A szokásoknak megfelelően a pálinkák pohárba
töltése után a megfelelő hőmérsékletű, és előkészített italnak az illat tisztaságát
vettük szemügyre. Érdekes módon a megítélésében nem volt jelentős eltérés
csupán egy pont, így a megszerezhető három pontból csupán 2,6 pontot sikerült
beátlagolnunk, ami azért nem rossz eredmény. A folytatásban még mindig az illat
jegyeknél maradtunk, amely során maximum 5 pontot is odaítélhettünk volna a
pálinkának, amennyiben az 100%-os lenne. Ennél a szempontnál már nagyobb volt
az eltérés a zsűrinél, és mindenki talált hibát, így 3,5 pontot abszolváltunk a
számára. Ezek után következett az ízek megvizsgálása a szánkban, a torkunkban.
Az íz tisztaságára rendszerint 3 pont adható oda, ha hibátlan a termék. Itt is egy
bírálónál volt némi eltérés a pontozásban, amelynek átlaga kicsit kerekítve 2,7
pont lett. Az íz, a zamat karakter jegyeivel folytattuk a vizsgálatot, amelyre
5 pont volt odaítélhető maximálisan. A pontozok itt már nagyobb eltéréssel,
másfél pontszórással ítélték meg a párlatot és átlagosan 3,8 pontot sikerült
lekönyvelnünk a számára. Befejezésül nem maradt, más vissza, mint az összkép, a
harmónia összességének a megfelelő megítélése a párlat összességében. Erre
úgy-e 4 pontot lehet adni, ha nagyon jó a termék, itt is kiugrottak a hibák és történtek
levonások, amely okán 3,3 pontot ért el a pálinka. Így összességében 15,88
pontot adtunk oda számára, amellyel a nap hatodik legjobb pálinkájává lépett
elő.
Ezzel
az eredménnyel nyilvánvalóan nem fogjuk ezt a párlatot indítani a II.
Gyulai Világkupán, de így is egy szép megfelelő minősítésű párlatról van
szó, amelyet otthoni kóstolgatásokra feltudunk használni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése