197.
2012/0721
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Sárgamuskotály szőlő
üvegben érlelve
A
tegnapi nap folyamán azt írtam, hogy azaz utolsó tavalyi cefrém és ez így is
van. Ennek a ma bemutatásra kerülő párlatnak a cefréjét korábban készítettem
el, és néhány nappal korábban is desztilláltam le, de nem volt időm rangsorba
állítani, így ezt a mai napon pótoltam. Mint minden cefrémnek, így ennek is meg
van a maga legendája, az egyedi története. Sógorom szőlészetében termett ez a
szőlő, amelynek szüretelésében jó magam is részt vettem, sőt ennek
feldolgozásában is. Így aztán mivel ők nem akartak az édes törköllyel semmit
sem kezdeni, így én azt elkértem és otthon zsákokba töltöttem, majd némi vízzel
feltöltöttem, hogy pótoljam a leeresztett mustot és meg ne égjen a cefre. Ezt
követően pektin bontottam, hogy az illat és aroma anyagokat is jobban
kinyerhessem, majd élesztővel és tápsóval beindítottam az erjedést, amely két
hétig tartott a légmentesen lezárt zsákokban. Későbbiekben műanyag tartályokban
zártam le légmentesen, hogy megőrizzem azt a desztillálásig. A sárgamuskotály a legrégebbi szőlőfajtáink egyike, amióta az ember a szőlőt
kultúrába vette. Ősi pontusi fajta a georgica csoportból. Őshazája Elő-Ázsia,
ahonnan az egész világon elterjedt. Már a régi görög és római gazdaságírók is
említik írásaikban. Dél-Afrikában Frontignan néven meghatározó szőlőfajta. Több
mint különlegesség. Hazánkba is valószínűleg a rómaiak idejében került.
Rendkívül gyümölcsös jellegzetes szőlő illatú és zamatú bort ad, ízében és
illatban bodza és szőlővirág tónusok mutatkoznak. Mindezek a tulajdonságok
remekül átörökíthetőek a pálinkába is. Önállóan iskolázva viszonylag gyorsan
öregszik a bora, de ez nem mondható el a párlatáról, sőt a pálinka ízét
kiválóan kiegészíti a tölgyfahordós érlelés, amely kissé brandy-s / konyakos
jelleget kölcsönöz az italnak. Aranysárga színét a tölgyfahordótól kapja. A
pálinka illatában a szőlőfajta jellegzetes -szőlőre, citrusgyümölcsökre, keleti
fűszerekre és jázminra emlékeztető- aromajegyeit fedezhetjük fel. Kóstolva
telt, mégis könnyed, játékos és tekintélyes egyszerre. Komplex, elegáns. Átlagos
években a Muscat ottonel pálinkája jobban szerepel a Muscat de Lunel pálinkájánál.
Fogyasztása aperitif, édeskés ízű ételek, desszertek mellé ajánlott. Természetesen ennek fogyasztását is csak kis mennyiségben
ajánljuk!