441.
2013/1220
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Stanley Szilva
szilvafával érlelve
Bizony a napok egyre fogynak a kalendáriumunkban,
és ahogy közeledünk az év utolsó tíz napjához, amelyet majd ünnepléssel
igyekszünk eltölteni, szóval, ahogy ezen időszak felé pereg a homokóra, addig
bizony egyre több a munka, egyre több a lázassá váló teendő. És bizony ez nem
csak a magán életünkre vonatkozik, hanem a munkahelyi eseményekre is, és nem
csak ránk, hanem mindenkire a környezetünkbe. Fentről letekintve biztosan
össze-visszafutkosó hangyácskáknak tűnhetünk. E lázas tevékenységbe esett
tegnap este kis híján a csatornaművek is, mert váratlanul elzárták a vizet,
amely a pálinkafőző számára, ha nem tudja okozhat meglepetéseket. Így jártam
kis híján én is. Ennek okán ma pedig dugulást eredményezett a felforrósodott
rendszer. Ilyen és ehhez hasonló borzongások fokozzák az ünnepek előtti
hangulatot, amely során bizony esténként jól esik olykor egy-egy korty pálinka.
Ehhez szeretnék ma is kedvet csinálni a tegnapi pálinkánk testvérével, annak is
a szilvafával érlelt változatával. Ebben az esetben persze a saját fával
végeztem el az érlelést, hiszen ez kéznél volt, csak a gyümölcsösömbe kellett
lesétálnom, és már meg is volt a megfelelő alapanyag. Ilyenkor a fákat is épp
úgy ellenőrizni kell, mint nyáron, mert a vadak előszeretettel károsítják meg a
fiatal fákat, vagy csemetéket. Visszatérve még néhány gondolat erejéig a párlatunkhoz
és magához a gyümölcshöz. Héja sötét ibolyás színű, hamvas. Húsa sárga, kemény,
savas, magvaváló, közepes ízű. Íze nem kiemelkedő, de éretten elfogadható.
Ennek fokozására szereti ez a pálinka mind a fával történő érlelést, mind pedig
a gyümölcs ágyon történő érlelést. Mind üzemi, mind házikerti termesztésre
ajánlható fajta! Növekedése intenzív, hajtásrendszer visszafogott, inkább közepes
növekedési erélyű, felfelé törő koronájú, amelynek köszönhetően nem foglal el
túl nagy helyet. Mindazonáltal látványnak sem utolsó, amikor közel mázsányi
kékülő szilva csüng az ágain. A szilva „pórias” gyümölcs,
mégis évente és fejenként 7 kg-ot fogyasztunk el belőle. Az utóbbi időben
kezdik felismerni értékeit, és emelkedik a piacon is az értéke. Ezt az italomat
ajánlom a szervezet vízháztartás helyreállítására. Országszerte rengeteg
programmal ünnepeljük a szilvát és a belőle készült finomságokat csatlakozzunk
mi is hozzájuk.