2014-ben
is megrendezték az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyt. Idén
50 főzde 335 mintát indított a versenyen, a kereskedelmi főzdék
részvétele rekordszámú volt. A 335 minta 8 főkategóriában
(almatermésűek, csonthéjasok, bogyós gyümölcsök, szőlő, törköly,
vadgyümölcs, ágyas és vegyes) versenyzett egymással.
2014. június 21., szombat
I. Országos Pálinkaverseny végeredménye:
2014. június 19., csütörtök
Sajmeggy
Sajmeggy
Származását tekintve Közép és Dél-Európa magas közép hegységeinek
növénye, valamint Nyugat-Ázsia déli fele, szubmediterrán jelleggel. Hazánkban Északi-
és Dunántúli középhegység, illetve a Mecsek oldalában lelhető fel. A
szakkönyvek először a 18. században említik önállófajtaként. Élőhelyén kívül
leginkább díszfaként termesztik, illatos virágai miatt különösen kedvelt. Latin
neve az arab édes illatú szó jelentésére utal. Törökmeggynek is nevezik,
latinneve, pedig Cerasus mahaleb. Főként mészkövön kialakult karsztbokor erdők,
száraz tölgyesek, cserjések, törmeléklejtők, sziklafalak, tisztások, útszélek
faja. Többnyire alacsony termetű, lehet cserje is, főként árnyékban, viszont
napsütéses helyen gyakran már tövétől elágazó, terebélyes koronájú kis fa,
különleges körülmények között (állandóan nedves, tápdús talajon, ápolás
mellett) azonban nagy fává is fejlődhet - egy ilyen körülbelül 20 m magas
példány látható a pesti Füvészkertben. Kérge hosszanti irányú repedésekkel
tarkított, a fiatalabb ágak és gallyak kérge sima, sötétbarna, paraszemölcsös.
Vesszői vékonyak, szürkésbarnák, hegyes, tojásdad, középbarna rügyei a vessző
átmérőjénél nem nagyobbak. Levelei kerekdedek vagy tojásdadok, csúcsuk tompán
kihegyesedő, válluk egyenes vagy kissé szíves, szélük csipkés. A levélnyél
körülbelül fele olyan hosszú, mint a 3-6 cm-es levéllemez, melynek színi oldala
fényes sötétzöld és csupasz, fonáka középzöld és a főér mentén világosbarna
bolyhos szőrös. Fűrészes szélű, lándzsás pálhái lehullók. Április-május hónapokban
virágzik. Virágzatára a magányosság jellemző, apró, fehér, öttagú virágai 1,5-2
cm átmérőjűek, 4-10-tagú rövid fürt vagy sátor virágzatban lombfakadással egy
időben nyílnak. Tavasszal sűrű fehér virágzata van, de jóval kevesebb termést
hoz. Fokozottan önszabályozó, csak a megfelelő minőségű gyümölcsök érnek
meg. Termése korán június végén, július elején beérik. Fényes, feketére
érő csonthéjas termései átlagosan 6 mm átmérőjűek, egyszerre keserűek és édesek,
de ehetőek olyannyira, hogy a madarak kedvence, kellemes ízű, fűszerként is
használják. Az egész növény, de különösen a kéreg megtörve erős kumarin illatot
áraszt, amely gyulladáscsökkentő, nyugtató és értágító hatású. A sajmeggy
tarackokat és tősarjakat nem hoz, a legtöbb gyümölcstermesztésre alkalmas hazai
talajtípuson jól fejlődik, ezért cseresznye és meggy fajták alanyául széles
körben használják. Mindannyian tudjuk, hogy a sajmeggy illatos gyümölcse igen
keresett. A sajmeggy gyümölcséből ugyanis kiváló minőségű likőrök (Cherry
Brandy, Meggy lelke) készíthetők, kellemes illatú pálcáiból cigaretta-,
szivarszipkák, pipaszárak és sétabotok, illatos fájából, pedig dohány,
cigaretta, szivar és kártyadobozok, kazetták, különféle iparművészeti
dísztárgyak stb. gyárthatók. Mégis legfontosabb felhasználása az alany
előállítás. Magyarországon a legtöbbet használt cseresznye- és meggyalany,
Cseresznyefajták 60-65%-át a meggyfajták 95%-át ezen az alanyon állítják elő. A
sajmeggy alany nálunk kellően télálló, gyökerei nagyobb hideget elviselnek,
mint a vadcseresznye gyökerei. Szárazságtűrő, igen mélyen gyökeresedik.
Talajban nem válogat, a könnyű, száraz talajon is jól fejlődik. A túl nedves,
kötött, levegőtlen talajt, azonban kevésbé viseli el, mint a vadcseresznye vagy
a meggy. Gyümölcsösben nedves kötött, levegőtlen talajokon nagyon érzékeny a
fitoftórás gyökérnyak-rothadásra és közepesen érzékeny a nematódákra, illetve a
gyökérgolyvára. Csonthéjasok után telepítve nem érzékeny a talajuntságra. A
cseresznye és a meggyfák mérete sajmeggy alanyon igen különböző lehet, a hibrid
magoncokon erős, nagy fákat kapunk, míg az ivartalanul szaporított alanyokon a
nemestől függően középerőstől az erősig változhat. A nemes fajták sajmeggy
alanyon korábban fordulnak termőre, mint vadcseresznyén, de a fák rövidebb
életűek. A sajmeggy sajnos keserű, apró, vékony húsú, evésre kevéssé alkalmas.
Inkább madáreledelnek vagy pálinkának való. A feketerigók kedvelt eledele, a
fák elterjedésében is fontos szerepük van. Magját a déli országokban fűszerként
használják, íze a mandulához hasonlít. Ez adja a török, görög és az örmény édes
kenyér markáns ízét.
Nyári Pamuk Alma Érlelt Gyümölcs Pálinka 2014.
602.
2014/0618
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Nyári Pamuk Alma
almafával érlelve
Őszintén megvallva ezekben a napokban, hetekben nem
egyszerű sem a szőlőmunkások élete, sem a pálinkafőzőké, vagy éppen a cefrézőké
sem. Hogy miért is? Hát a foci vb. Eseményei azért a labdarúgást kedvelők
életét alaposan felforgatja, hiszen a nagy idő eltolódás következtében a
mérkőzések délután és éjszaka kerülnek közvetítésre, és bizony nem nagyon
szeretnénk lemaradni ezekről, munka pedig, egyre több lesz. A gyümölcsök
valahogyan nincsenek tekintettel erre a nézőpontra és egyre több, egyre
különlegesebb gyümölcsök érnek be, és a cefrézések az esti órákban kerülnek
végrehajtásra. Talán szerencsére a csoport körök után már lazulnak a meccs
számok, és több lehetőségünk marad a más tevékenységek beillesztésére. Óriási
eredményként könyveltem el egy korai francia kajszibarack sikeres beszerzését.
E különleges sav-cukor aránnyal rendelkező gyümölcs erjesztése érdekes
eredményeket vetíthet előre. Na, de e kis kitérő után most már rá térnénk a ma
bemutatásra szánt italunkhoz, amely a tegnapinak a testvére, még pedig az
érlelt verzióból. A háromfelé elosztott párlat középső képviselőjét saját alma
fájával kezdtem el érlelni. Amikor egy fáról, mint fáról kezdünk elbeszélni
általában nyilvánvalóan nem a pálinka érlelése jut az eszünkbe, hanem sokkal
inkább annak az asztalosiparban betöltött szerepe, vagy éppen a tüzelés
technikai beállítottsága. Ennek ellenére mi elkötelezett hívei vagyunk a
pálinkák, párlatok fával történő érlelésének, és ezt hirdetjük is, ahol csak
éppen ez lehetséges. Alapból azt nem szabad elfelejtenünk, hogy maga a
gyümölcs, amelyből a cefrét készítjük, és amelyből desztilláció révén az
italainkat kinyerjük a fából keletkezik. A gyümölcs nedvei a fa érrendszerén
átkeringve érkeznek meg a gyümölcsbe, ahogy annak beltartalmi kiválóságai is. Talán kevesen tudják, vagy éppen gondolják, hogy a
Nördlinger az építőfákra nézve nyolc keménységi fokot állapít meg. Ezen belül
az almafa a keményfa kategóriába került besorolásra. Ez a besorolás
meghatározza a vele való érlelést is, hiszen a keményfában lényegesen lassabb a
kioldódás. Az azonban bizonyos és követendő példa, hogy az almapárlatokat
gyakran és szívesen érlelik fával. A mi esetünkben ennek révén nem csak, hogy
gyorsabban is finomodik az italunk, hanem megváltozott színében és ízében is
különleges, esztétikus italélményben lehet részünk.
2014. június 17., kedd
Nyári Pamuk Alma Natúr Gyümölcs Pálinka 2014.
601.
2014/0617
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Nyári Pamuk Alma
üvegben érlelve
Jó ideje már, hogy nem készítettem új párlatot,
amelynek azaz egyszerű oka, hogy egyszerűen elbaltáztam a bal kezemet, és bizony
ez egy olyan szakma, ahol azért mind két kezünkre nagy szükség van olykor. Ha
nagyon szellemes akarnák lenni, akkor azt is mondhattam volna, hogy valósággal
véremet adtam a pálinkáért, hiszen éppen favágás közben ügyetlenkedtem egy
kicsit. A kényszer pihenő természetesen csak a desztillálásra vonatkozott, mert
közben a szőlő munka irányításához nem volt nagy szükségem a bal kezemre, így
azokat a munkákat el tudtam végezni így is. Természetesen az utóbbi napokban,
amikor már a cseresznyét, a meggyet, no meg hamarosan, majd a faepret is szedni
kell már, szükség van mindkét kezemre. No, de e kis bevezető után örömmel
konstatálhatom, hogy, immár ha bekötött kézzel is, de ismét elvégeztem egy
desztillálást. Ennek mindenképpen, azaz érdekessége, hogy a cefre nem idén
termett gyümölcsből készült, hanem még a tavaly lecefrézett nyári alma volt az,
amely az üstbe került. Itt újfent hangsúlyozni kell, hogy nem ez a normális
menet a pálinkakészítés során, hanem az, hogy minél hamarabb ledesztilláljuk az
elkészített cefrénket. A tárolás során mindenképpen veszteséget fogunk
szenvedni, ha nem is annyira minőségit, de mennyiségit mindenképp. Ez egy
kísérletnek is megfelel ilyenkor, hogy láthassam, milyen különbségek
keletkeznek a cefre tárolása során két desztillálás között. A lefolyó
alkoholtartalom némileg alacsonyabb lett, ebből következik, hogy a mennyiség
is, ha nem is feltűnően, de azért kevesebb lett. Illatban is egészen más
karakterű ital született fél évvel az első desztillálás után. Ezen azért
egyértelműen érezhető az előzőhöz képest a frissesség hiánya, ellenben sokkal
mélyebb, talán még fűszeresebb karakterek bukkantak fel az italban, amely az
érlelés során remélhetőleg még inkább ki fog alakulni. Az alma hazánkban az a
gyümölcs, amelyet szinte egész évben lehet cefrézni, hiszen a gyümölcs jól
eltartható egészen a nyári almák megjelenéséig. Ezek érdekessége, hogy ilyenkor
a cukortartalom is még inkább koncentrálódik a gyümölcsben, bár a feldolgozása
nehézkesebb. Ilyenkor cefrézett almából véleményem szerint sokkal karakteresebb
pálinkát lehet készíteni, mint a frissen szedett almákból, hiszen az alma után
érő, és ilyen korra fejlődik ki.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)