Sajmeggy
Származását tekintve Közép és Dél-Európa magas közép hegységeinek
növénye, valamint Nyugat-Ázsia déli fele, szubmediterrán jelleggel. Hazánkban Északi-
és Dunántúli középhegység, illetve a Mecsek oldalában lelhető fel. A
szakkönyvek először a 18. században említik önállófajtaként. Élőhelyén kívül
leginkább díszfaként termesztik, illatos virágai miatt különösen kedvelt. Latin
neve az arab édes illatú szó jelentésére utal. Törökmeggynek is nevezik,
latinneve, pedig Cerasus mahaleb. Főként mészkövön kialakult karsztbokor erdők,
száraz tölgyesek, cserjések, törmeléklejtők, sziklafalak, tisztások, útszélek
faja. Többnyire alacsony termetű, lehet cserje is, főként árnyékban, viszont
napsütéses helyen gyakran már tövétől elágazó, terebélyes koronájú kis fa,
különleges körülmények között (állandóan nedves, tápdús talajon, ápolás
mellett) azonban nagy fává is fejlődhet - egy ilyen körülbelül 20 m magas
példány látható a pesti Füvészkertben. Kérge hosszanti irányú repedésekkel
tarkított, a fiatalabb ágak és gallyak kérge sima, sötétbarna, paraszemölcsös.
Vesszői vékonyak, szürkésbarnák, hegyes, tojásdad, középbarna rügyei a vessző
átmérőjénél nem nagyobbak. Levelei kerekdedek vagy tojásdadok, csúcsuk tompán
kihegyesedő, válluk egyenes vagy kissé szíves, szélük csipkés. A levélnyél
körülbelül fele olyan hosszú, mint a 3-6 cm-es levéllemez, melynek színi oldala
fényes sötétzöld és csupasz, fonáka középzöld és a főér mentén világosbarna
bolyhos szőrös. Fűrészes szélű, lándzsás pálhái lehullók. Április-május hónapokban
virágzik. Virágzatára a magányosság jellemző, apró, fehér, öttagú virágai 1,5-2
cm átmérőjűek, 4-10-tagú rövid fürt vagy sátor virágzatban lombfakadással egy
időben nyílnak. Tavasszal sűrű fehér virágzata van, de jóval kevesebb termést
hoz. Fokozottan önszabályozó, csak a megfelelő minőségű gyümölcsök érnek
meg. Termése korán június végén, július elején beérik. Fényes, feketére
érő csonthéjas termései átlagosan 6 mm átmérőjűek, egyszerre keserűek és édesek,
de ehetőek olyannyira, hogy a madarak kedvence, kellemes ízű, fűszerként is
használják. Az egész növény, de különösen a kéreg megtörve erős kumarin illatot
áraszt, amely gyulladáscsökkentő, nyugtató és értágító hatású. A sajmeggy
tarackokat és tősarjakat nem hoz, a legtöbb gyümölcstermesztésre alkalmas hazai
talajtípuson jól fejlődik, ezért cseresznye és meggy fajták alanyául széles
körben használják. Mindannyian tudjuk, hogy a sajmeggy illatos gyümölcse igen
keresett. A sajmeggy gyümölcséből ugyanis kiváló minőségű likőrök (Cherry
Brandy, Meggy lelke) készíthetők, kellemes illatú pálcáiból cigaretta-,
szivarszipkák, pipaszárak és sétabotok, illatos fájából, pedig dohány,
cigaretta, szivar és kártyadobozok, kazetták, különféle iparművészeti
dísztárgyak stb. gyárthatók. Mégis legfontosabb felhasználása az alany
előállítás. Magyarországon a legtöbbet használt cseresznye- és meggyalany,
Cseresznyefajták 60-65%-át a meggyfajták 95%-át ezen az alanyon állítják elő. A
sajmeggy alany nálunk kellően télálló, gyökerei nagyobb hideget elviselnek,
mint a vadcseresznye gyökerei. Szárazságtűrő, igen mélyen gyökeresedik.
Talajban nem válogat, a könnyű, száraz talajon is jól fejlődik. A túl nedves,
kötött, levegőtlen talajt, azonban kevésbé viseli el, mint a vadcseresznye vagy
a meggy. Gyümölcsösben nedves kötött, levegőtlen talajokon nagyon érzékeny a
fitoftórás gyökérnyak-rothadásra és közepesen érzékeny a nematódákra, illetve a
gyökérgolyvára. Csonthéjasok után telepítve nem érzékeny a talajuntságra. A
cseresznye és a meggyfák mérete sajmeggy alanyon igen különböző lehet, a hibrid
magoncokon erős, nagy fákat kapunk, míg az ivartalanul szaporított alanyokon a
nemestől függően középerőstől az erősig változhat. A nemes fajták sajmeggy
alanyon korábban fordulnak termőre, mint vadcseresznyén, de a fák rövidebb
életűek. A sajmeggy sajnos keserű, apró, vékony húsú, evésre kevéssé alkalmas.
Inkább madáreledelnek vagy pálinkának való. A feketerigók kedvelt eledele, a
fák elterjedésében is fontos szerepük van. Magját a déli országokban fűszerként
használják, íze a mandulához hasonlít. Ez adja a török, görög és az örmény édes
kenyér markáns ízét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése