Fekete Bodza cefrézése
Tévedés, ha valaki
megkérdőjelezi azt a tényt, hogy miért fizetnek olyan magas árat a begyűjtött
vadbodzáért. Valószínűleg az ilyen ember még sohasem állt neki
parlagterületeket átfésülni, átjárni vadgyümölcsök után. Ugye nem ültetvényről
beszélünk, amelyet emberi kezek gondoznak, hanem burjánzó vadonról, ahol a
bodza együtt nő a csipkebogyóval, a kökénnyel, a galagonyával, a szederrel,
csalánnal, sok fajta, különböző gyomokkal, amelyek csípnek, szúrnak, vágnak,
égető fájdalmakat okoznak. Ráadásul idén a rossz virágzás következtében nem
lehetett egy bodzafát, vagy bokrot teljesen leszedni, mert az érettek mellett,
még zöldek is voltak rajta. Ennek okán nagyon sok fák, bokrot meg kellett
látogatni ahhoz, hogy valamire való mennyiség összegyűljön. A másik gondot az
aszályos forró nyár okozta, így a korábban beérett fürtök valósággal
elszáradtak, megaszalódtak még fent a fán. 50-60 kg összeszedése egy személynek
komoly egész napos munka. Fontos, hogy az az nap megszedett mennyiséget lehető
leghamarabb feldolgozzuk. A bodza bogyó feldolgozása során, a szőlőével
hasonlatos eljárást kell követnünk, hiszen ugyan úgy bogyós gyümölcsről van
szó. Alapvető és elengedhetetlen követelmény a tökéletes bogyózás elvégzése, de
előtte mindenképpen áztassuk be a fürtöket vízben, majd csurgassuk azt le, így
megszabadulva a szennyeződésektől, bogaraktól. Nem kerülhet a cefrébe sem ág,
sem levél, sem kocsány, mert ezek a részei nem fogyaszthatóak a bodzának. A
bogyózás után apró kocsány darab még mindig maradnak a cefrénkben. Ennek
eltávolítása egy menetben történik a bogyók összezúzásával. Ehhez is legjobb
módszer a pisztolyfúró és a keverőszár. Ez utóbbi forgása során összegyűjti a
cefréből az apró kocsánydarabokat, is így azokat el tudjuk távolítani abból. Az
apró bogyók nem sok kedvességet tartalmaznak, főleg idén, ezért a vizet nekünk
fontos hozzáadni. Ezzel azonban erősen felhígítjuk a készülő cefrénket. A
savszint ellenőrzése sem mellőzhető, de mindenképpen ajánlatos cefrénket
valamivel felerősíteni és itt nem répacukorra gondolok. Nádcukor, vagy szőlőcukor
megfelel ennek a feladatnak, de lehet mézzel is, bár akkor már nem beszélhetünk
pálinkáról, csak párlatról, de ezen az alapon bor, vagy borseprő is adagolható
hozzá. Első lépésben a pektin bontást végezzük el, amely vadgyümölcsök esetében
fontos. Legalább 12 óra teljen el a pektinbontás és az élesztő, tápsó
hozzáadagolása között, amikor cefrénket sötét egyenletes húsz celziusz fok
körüli hőmérsékletesen tartsuk. Ilyenkor a sav beállítását is elvégezhetjük.
Végül, amikor az erjedés már legalább egy napja beindult akkor tegyük hozzá a
szükséges energiát, vagy házasítsuk cefrénket más cefrével. Az első napokban az
intenzív gáz képződés során, ha nem reduktív technológiával készítjük el
cefrénket, akkor legalább kétszer keverjük meg a cefresapkát visszasüllyesztve
a cefre lébe. De ilyenkor is igyekezzünk minél kevesebb oxigént belejutatni a
cefrébe. Az intenzív erjedés végén már csak naponta egyszer nyissuk fel, majd
amikor már nem keletkezik cefrénk tetején sapka, hagyjuk abba a nyítógatást és
légmentesen zárjuk azt le. Itt fontos, hogy a cefre teteje és a tárolóedényünk
fedele közötti légrést is kizárjuk a cefre további életéből. Az utóerjedés még
néhány napot igénybe vessz, de egy hétnél tovább ne várakozzunk, hanem
végeztessük el a desztillálást. Természetesen a legjobb módszer a reduktív
erjedés, amikor az oxigént teljesen kizárjuk a folyamatból. A vadgyümölcsöknél
ennek nagy a jelentősége, hiszen alapból kevés az alkohol tartalmuk, valamint
illat és aroma anyagai is könnyen elillannak, rossz cefrézéssel növekszik az
előpárlat mennyisége, amellyel a párlat aromaanyagai is eltávoznak
pálinkánkból. A sok, és nehéz munka gyümölcseként a fekete bodzából kiváló,
felejthetetlen élményt nyújtó párlat készül, amelyet csak ajánlani tudok
mindenkinek.