Minta sorszáma:
|
Termék pontos megnevezése:
|
Alkohol
tartalom
|
Bíráló
Sorszáma:
|
Fajta
Kategória:
|
||||
409
|
Molyhos Körte Natúr Gyümölcs Pálinka 2013.
|
44%
|
Muth
József
|
Almatermésűek
|
||||
PÁLINKA
BÍRÁLATI LAP
|
||||||||
20 pontos bírálati rendszer, lehetséges fél pontok
adása is!
|
Szöveges értékelés a megítélt pont magyarázatára:
|
Pontszám:
|
||||||
Illat
tisztaság
0-3 pont
határok között
|
Patak vízének tisztaságával jelenik meg, első
illatában a körte fehéressárga húsa vonul fel az orrunkba.
|
2,6
|
||||||
Illat
karakter
0-5 pont
határok között
|
A második, harmadik szippantással a nyári körte
fűszeressége bukkan fel izgalmas csábítással.
|
4,5
|
||||||
Íz
tisztaság
0-3 pont
határok között
|
Ízében a nyári gyümölcs olvadó vajassága gördül le a
torkunkon, a héj finom kesernyességével.
|
2,5
|
||||||
Íz karakter
0-5 pont
határok között
|
A körte aromái hosszan megmaradnak a szánkban, de
mellette felbukkan némi vadsággal párosuló nyersesség.
|
4,4
|
||||||
Harmónia,
összbenyomás
0-4 pont
határok között
|
Nem a hagyományos körte illatanyagot vonultatja fel,
illatában kicsit többet ad, mint ízében, még érhet.
|
3,4
|
||||||
Összes
pont:
|
Ezüstérmes
|
17,4
|
||||||
Hibás termék
Nem díjazható
|
Nem hibátlan termék
Oklevél
|
Megfelelő termék
Bronzérmes
|
Hibátlan termék
Ezüstérmes
|
Kiváló termék
Aranyérmes
|
||||
10,0 – 11,9
pont
|
12,0 – 13,9
pont
|
14,0 – 15,9
pont
|
16,0 - 17,9
pont
|
18,0 – 20,0
pont
|
||||
Ezt a pálinkánkat az
elmúlt karácsonyra időzítettük be, de ekkor valahogy még sem került sor a
lekóstolására, és ennek okán a 2014. év első versenyén Ongán, nem is indítottuk
el, de a következő versenyen reményeink szerint már indítható lesz.
Természetesen nem könnyű egy ilyen pálinkát megismertetni, és elfogadtatni a
közvéleménnyel, hiszen alig ismerik, hiszen alig készül belőle ital. Ennek okán
egy teljesen új illat és aroma anyaggal van dolgunk. Már formájában sem a
hagyományos körte, kevés hússal, erőteljes vadsággal, amely héjából, valamint
magjából is árad. A kisüsti technológia révén is lustán indul a pálinka
fejlődése, a megszokott három hónapos pihentetés kissé kevésnek bizonyul ebben
az esetben. Arra azonban mindenképpen jó ez és a vadkörte pálinka, hogy
összehasonlítva a modernebb körték ízével, aromájával láthassuk a gyümölcsök fejlődését
is a világban. Javaslom e pálinka fejlődésének további figyelemmel kísérését,
mind szélesebb körben történő kóstoltatását, megismertetését.
Báta, 2014. január
11. szombat Vízkereszt után