461.
2014/0109
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Starking Alma
almafával érlelve
Pincészetünknek ezt a hetét alapjába véve
meghatározta az a készülődés, amelynek végeredményeként a mai nap fel tudtam
adni futárszolgálattal az Ongai pálinkaversenyre nevezett italainkat. Egy ilyen
versenyen való részvétel több hetes előkészületet igényel. Hiszen ki kell
választani az adott kategóriákba jelölt pálinkákat, azokból többet, be kell
állítani a megfelelő alkoholtartalmat, többszörösen le kell őket szűrözni,
miután lefagyasztottuk egyszer. És még ezután következnek a kóstolások,
házibírálatok, hogy végül a lehetőleg legmegfelelőbb italokkal szerepeljünk a
versenyen. A palackokat címkézni kell, hogy ott se keverjék őket össze a
nevezési lapon szereplő adatokkal. Bízom abban, hogy a ma bemutatásra kerülő
almafával érlelt pálinka a nyár folyamán szintén verseny képes lesz. Vannak
olyan italaink, amelyek három-négy hónap után már nevezhetők, de vannak olyanok
is, amelyek csak egy év eltelte után lesznek alkalmasak. Hazánkban, szeptember
végén éri el a szedési érettséget a Starking alma.
Bordázott felülete, sötétpirossal csíkozott, 150-170 g, középnagyságúra megnövő
alma. Krém fehér húsa puha, nem túl leveses, inkább kásásnak mondható. Kissé
törésre hajlamos a Starking alma. Közepes, nagy növekedésű, nehezen kezelhető,
felfele törő ágrendszerű starking alma. Későbbiekben a növekedési hajlama
mérséklődik, de elég nagy koronát növesztő gyümölcsfa. Közepes mennyiséget
terem, későn fordul termőre. Az viszont előnyére szól, hogy öntermékeny. Erősen
illatos, igen édeskés, alacsony savtartalmú, egyedi ízű. A gyümölcsök héja
pektinben gazdag, húsukban pedig több mint 20-féle ásványi anyag található.
Gyümölcssav- és vitamintartalma (A, B1, B2, C, E) magas. Közepesen jól
tárolható viszont a tárolás során kásásodásra hajlamos, de gyümölcse megfelelő
körülmények között akár márciusig is élvezhető marad. Korai szedése esetén a
tárolás alatt héjbarnulás alakulhat ki. Húsa túléretten kásásodásra hajlamossá
válik, a tárolás vége felé pedig lisztesedik. A fával történő érlelés gyorsítja
az érését a párlatunknak, arról nem is szólva, hogy szép sárgás színt kölcsönöz
neki, amitől még fogyaszthatóbbá válik. A benne található gyümölcssav, almasav
tartalma a belek és a máj működésére fejt ki jó hatást. Ezért is ajánlom kulturált
fogyasztását.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése