719.
2014/1111
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Törpemandarinos Alma
üvegben érlelve
Ezen a napon immár négy éve nem készítettem párlatot, akkor is egy
hidegen készített italkülönlegességet alkottam meg, amelynek alapja az
almapálinka volt, csak akkor azt kökénnyel ágyaztam meg, és így kezdődött akkor
a kökénnyel való vonzalmam kibontakozása, amely gyakorlatilag még tart ma is.
Természetesen akkor ezt az italom is a nap szentjének Toursi Szent Mártonnak
ajánlottam, így ezt ma már nem tehettem meg, de természetesen találtam ezen a
napon még másik szabad szentet is, aki biztosan örül majd annak, hogy valaki
itt a földi világból egy jó kis italt ajánl fel oltalmába. Boldog Ferretti
Gábor a középkori Itáliában élt ferences valószínűleg nem találkozott ezzel a
gyümölccsel, bár ha járt volna a közel-keleten talán igen. Az ókorban a Közel-Keleten is
termesztették ugyanis a Törpemandarint. Jó néhány évszázad eltelte után, 1846-ban mutatták be Angliában a
Királyi Botanikai Társaságban. Viszont, aki Görögországban nyaralt, annak
ismerős a gyümölcs, hiszen ott változatos elkészítési módokon kínálják:
frissen, befőttként és kandírozva. Én ehhez a módokhoz most kipróbáltam az
almapálinkában történő ágyazást. A
kumkvat húsos, mirigyekben gazdag héj édes ízű, a bő levű terméshús 3-6
gerezdre tagolódik. A termés legfeljebb 3, viszonylag nagy magot tartalmaz.
Utóbbinak az ízére a fűszeres, az enyhén savanykás, de egyben
édeskés jelzők illenek. Vitaminok tekintetében sem elhanyagolható, ugyanis
tartalmaz A- és C-vitamint, kalciumot és káliumot, azonban több cukor van benne, mint sok
másik gyümölcsben. Az embernek az a
benyomása, mintha egy narancsba harapna bele: ropogós, illatos, savanykás, alig
édes. A gyümölcs leve kellemesen izgatja az ízlelőbimbóinkat, és a citromhoz
hasonlóan serkenti a nyálelválasztást. 2-3 nagy magot találunk benne, amit
diszkréten kiköphetünk. Vásárláskor kemény, folt nélküli, fényes héjú
gyümölcsöt válasszunk. Minél érettebb, annál kevésbé savanyú. Ha meg akarjuk
érlelni, tartsuk szobahőmérsékleten 5-6 napig, de árnyékban, a naptól
feltétlenül védve. A hűtőben akár 3 hétig is eláll. Gondosan mossuk meg a
héját. Mivel nem trágyázzák a
kumkvatot, így héjával együtt lehet fogyasztani. Kiváló
kísérője lehet az alkoholban eltett kumkvat a kacsahúsos ételeknek, sajtoknak,
fagylaltoknak. Ínyenceknek tudom ajánlani.