254.
2012/1206
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Cabernet Sauvignon szőlő
üvegben érlelve
Már a
tavalyi évben is sikerült Bátaszékről kapnom ennek a szőlőnek a törkölyéből, és
ez idén is sikerült. A törköllyel kapcsolatban megoszlik a fogyasztók
véleménye, vagy rajonganak érte vagy ki nem állhatják. Szerintem van magyarázat
a szélsőséges véleményekre. A törkölypálinkának ugyanis annyi arca van, ahány
szőlőféle. Így talán már érthető, hogy nem feltétlenül ugyanarról beszél két
pálinkarajongó, amikor arról vitatkozik, mit lehet szeretni a
törkölypálinkában. Sokáig mi is azt hittük, hogy a törkölyök mind egyformák.
Aztán hamar kiderült, hogy egészen más a fehér és a kékszőlő törkölyéből,
illetve az aszútörkölyből főzött pálinka. A kékszőlők törkölyéből készült
párlat valóban elég markáns illatjegyeket vonultat fel ahhoz, hogy a hölgyek
elfintorodjanak. Pedig az 1950-es években a pálinkák 30%-a törkölypálinka
volt, ez az arány a későbbiekben csökkent. Az 1960-as évektől létezik a tokajiaszú-törkölypárlat,
amelyben egyesül az olasz törkölypárlatokra jellemző íz az aszúborok
illatával. Nevezik még csiger- vagy vizestörkölynek is. A törkölypálinka
főzése a XVII. században annyira elterjedt, hogy törvénnyel kellett
szabályozni, ezért feltehetőleg meghonosodása a XV. századra tehető, de ekkor
már ismerték a főzést. Mestereink valószínűleg német származásúak voltak. A pálinkafőzés
februárban, márciusban, de legkésőbb áprilisban megindult, különben a törköly
használhatatlanná vált. Most nem is vártunk vele ilyen sokáig. A Cabernet
sauvignon törkölypálinkánk aromagazdagságának és szépségének titka a kierjedt
szőlőalapanyag kíméletes préselése, valamint azonnali lepárlása. Így őriztük
meg a gyümölcs egyedi illat- és zamatvilágát. Illata intenzív és rendkívül
izgalmas, magával hordozza a szőlőfajta már sokszor bizonyított kedvező
tulajdonságai. Megítélése szerint a pálinkának a borához hasonló utat kell
bejárnia ahhoz, hogy sikeres lehessen és ennek záloga szintén a minőségi
szemlélet. Illata, és zamata a meleg klimatikus adottságoknál feketebogyós
gyümölcsök (érettebb feketeribizli, ribiszke, erdei bogyók, cseresznye, stb.
már lekváros jegyekkel jelentkezik), menta, olívabogyó, eukaliptusz, fahéj,
szegfűszeg, likőrös aromák. Itt közepes savak és magas tanninok mellett
valószínűleg magas test és alkohol jellemzi. Különleges élményt nyújt a
fogyasztása.