Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. május 11., péntek

Birsalmás Golden Alma Natúr Gyümölcs Pálinka


190.

2012/0505

AQUAVINICUM
NATÚR

GYÜMÖLCS

  Birsalmás Golden Alma
  üvegben érlelve



 Ennek a mai napon bemutatásra kerülő pálinkának is egyedi története van. Mivel nem csak pálinkafőzéssel foglalkozom, hanem szőlészetben is dolgozom vincellérként, elég sok embert tudok megismerni a munkám által. Így aztán azt is tudom, hogy ki hol lakik. Egyik kedves, idősebb hölgy kollégám udvarán jókora birsalmafa terpeszkedett. Két - három évente hozott csak kiemelkedő termést, de a tavalyi az ilyen év volt. Célzásokat is tettem rá, hogy bizony nekem abból jó lenne, ha nekik nem kell az összes. Így aztán egy nap meg is leptek egy ládára való gyümölccsel, amelyhez némi almát társítva fel is dolgoztam azt cefrének. Természetesen még így is elég csekély mennyiség lett belőle, de azért karaktere pótolta a mennyiség hiányát. Gyermekkoromban a birsalma amolyan mostoha gyümölcs volt, ennélfogva szerettem, bár erősen savas, szájösszehúzó hatása, fanyar fűszeres íze, gyerekszájnak nem különösebben ingere. Na, de ha nem szabad, akkor kell. Akkor még nem tudtam, milyen jót tettem a gyomromnak vele. A rostszegény táplálkozás, a túlzott hús és fehér lisztből készült kenyér, tészták fogyasztása nem termel elegendő gyomorsavat, ekkor érezzük azt, hogy minden megállt a gyomrunkban. Ha ilyenkor fogyasztunk birsalmát, birsalmalevet, vagy birsalma pálinkát, akkor az segít a gyomor kiürítésében. A lassú emésztés bélgyulladást is okozhat. A fél deci birsalma pálinka a gyulladást is gyógyítja. hűsíti a beleket és csillapítja a fájdalmat. A népi gyógyászat a birsalmalevet menstruációs fájdalmak enyhítésére használja nyersen, préselt formában, napi háromszor fél pohár birslé elfogyasztásával, de használják hűsítőnek, lágyítónak, nyugtatónak is: szemre, bőrre, égési sebre, fagyásra, sőt reumás tünetekre is. A magjából készült vizes oldat hasznos a gyomor- és toroknyálkahártya gyulladásainak kezelésére. A birs a Kaukázus környékén, Iránban és Turkesztánban őshonos, de előfordul az Arab-félsziget délkeleti részén is. Ezen kívül a mediterrán övezetben találkozhatunk vele. Elterjedéséért a görögök és a rómaiak felelőssek, akiknek a mitológiája szerint Aphrodité, illetve Vénusz egy aranyalmát - arany birsalmát - kap Paristól, aki őt a legszebb istennőnek tartja. Így az ókorban a szerelem és a boldogság gyümölcsévé vált. Úgy gondolom, hogy, aki ivót már két cent birs pálinkát, az is örökre beleszeretett.

2012. május 10., csütörtök

Sauvignon Blanc Szőlő Natúr Törköly Pálinka 2012.


189.

2012/0504

AQUAVINICUM
NATÚR

TÖRKÖLY

  Sauvignon Blanc szőlő
  üvegben érlelve
 A mai napon a gyümölcsök után ismét visszakanyarodunk a szőlővel kapcsolatos pálinkák világába. Érdekességképen most egy fehér édes törkölyből készült párlatot fogok felkonferálni. De előtte mindenképen érdemes egy-két dolgot magáról a szőlőfajtáról is megtudni, mert környékünkön, a mi borvidékünkön nem ismert annyira. Ez a szőlőfajta Sauvignon Blanc, vagy más néven Muscat Sylvanernek is nevezik. Francia származású, az egész világon elterjedt szőlőfajta. Magyarországon 1982 óta államilag minősített fajta.  Felfutása a chardonnay-hoz hasonlóan a 80-as évek elejére tehető. Tokaj-Hegyalja és Somló kivételével minden borvidékünkön megtalálható. Termőterülete kb. 560 ha. Tőkéje erős növekedésű, fürtjei kicsik, tömöttek. A belőle készülő karakteres bor könnyen felismerhető. A legnagyobb mennyiségben Balatonbogláron, a Mecsekalján, Mátraalján és az Etyek-Budai borvidéken találkozunk vele. A mésztartalmú és lazább talajokat kedveli, de homokos, löszös területeken is jól érzi magát. Jellegzetes illat- és ízvilága az utóbbi évtized egyik siker- fajtájává tette. A fajta nem kedveli a hosszas fahordós érlelést. 3-4 éves kora után kevés értéket mutat fel. Fajtakarakterének megőrzéséhez az acéltartályos erjesztés és érlelés a legjobb út. Ekkor fiatalon élénk savú, erőteljes illat- és ízvilágú, vegetális jegyeket felmutató bor születik belőle. A legszebb savignon blanc borok a magas mésztartalmú, hűvösebb területeken teremnek. Ilyenek a Soproni, Ászár-Neszmélyi, Etyek-Budai borvidékek. A Loire-menti sauvignonokhoz hasonlóan nálunk is az elsődleges illat- és ízjegyek: a bodza, a farkasalma, csalán, fű, vagy széna, de a friss gyümölcsök is dominálnak borában. Ez a fajta szőlő, és a belőle készült bor mégis a legnagyobb sikert Ausztráliában és Új-Zélandon tudta elérni. Természetesen nem mondhatom, hogy az idehaza beérett szőlők kevésbé jók, hiszen ez a törköly is jól bizonyítja, hogy a szőlőfajta karakter milyen jól átmenthető a törkölypálinkába, ha az szakszerűen, kellő odafigyeléssel van elkészítve. Nem túl magas mustfokának köszönhetően a pálinkája sem tartozik a nagy alkohol hozamúak közé, de cserébe a beltartalma, illat, és íz jegyei kárpótolnak mindezért. Különben sem a mennyiség a lényeg, hanem sokkal inkább a minőség.

2012. május 9., szerda

Clapp kedveltje Körte Natúr Gyümölcs Pálinka 2012.


188.

2012/0503

AQUAVINICUM
 
NATÚR

GYÜMÖLCS

  Clapp kedveltje körte
  üvegben érlelve
 
 
 
 
A mai napon a folytatásban is egy újabb fajta körte pálinkát szeretnék bemutatni annak is a natúr változatát. A megszokott körte pálinkáimmal ellentétben ez nyári körte, és így ebből sokkal nehezebb jó pálinkát készíteni. Ez a körte az úgynevezett Clapp kedveltje nevet viseli. Clapp, aki a nemesítését végezte, Massachusets államban (USA) állította elő az Erdei vadkörte magoncaként, valószínűleg
A Vilmos körte keresztezésével. 1860 után terjedt el az egész világon. A legkorábbi tetszetős, nagyobb gyümölcsű körtefajtánk. Augusztus első felében szedik, idejekorán kell szedni, még a sárgulása kezdetén. Augusztus közepétől végéig fogyasztható. Erre a fajtára is kifejezetten érvényes, hogy fél éretten kell leszedni, és hűtött, sötét helyen kell az egyszerre beérlelést elvégezni. Gyümölcse középnagy, 60-72 mm, alakja szabályos körte, átmérője a háromnegyede a magasságának. Színe sárgászöld, alapszínét felerészben barnásvörös mosottság borítja. Kocsánya húsos, gyakran félrenyomott, vastag, csészéje nyitott, tövén húsosodó. Húsa fehér, olvadó, bőlevű, íze inkább édes, igen jóízű, illatos. Átmenetileg sem ajánlatos tárolni, mert szotyósodik. Aki esetleg nem ismerné ezt a szót, annak azt kell tudnia, hogy belseje a gyümölcsnek összeesik, ikrássá válik, megbarnul. Féléretten jól szállítható. Koronája eleinte felálló, keskeny, ritka. Birsen és vadalanyon egyaránt jól fejlődik, a metszést igényli, mert felkopaszodik. Rendszeresen és bőven terem, elég korán termőre
fordul. Elég jól termékenyülő fajta, jó virágport ad. Teljesen önmeddő. Jól termékenyítik a Bosc kobak, Esperen bergamottja, Avranchesi jó Lujza, Hardenpont téli vajkörte és a Vilmos körte. A talaj iránt nem igényes, de bő nedvességre van szüksége, fagytűrő,
de védett fekvést kívánó fajta. Ellenálló fajta, de a szélkártól szenved. A desztillálást követően a pálinka alkoholfokának beállításakor figyelmesen kell eljárni, mert opálósodásra igen hajlamos a párlata. Az előpárlat elválasztása is különösen gondos odafigyelést igényel, az illékony aromaanyagok gyors távozása miatt. Emiatt a finomítás során is igencsak ügyelni kell a lassú tüzelésre és a megfelelő hűtésre. Amennyiben azonban ezeket a nehézségeket sikeresen vesszük egy igen finom, és jó aromával bíró pálinkát kapunk cserébe.
 

2012. május 8., kedd

Fügés körte Natúr Vegyes Gyümölcs pálinka 2012.


187.

2012/0502

AQUAVINICUM
 
NATÚR

VEGYES

Fügés körte
  üvegben érlelve
 
 
 
 Egy-két párlat erejéig ismét a gyümölcs pálinkák felé fordulok. A most bemutatásra kerülő párlatnak már a keletkezése sem hétköznapi történet. Egyik kedves szomszédunknak a szomszédságában van egy régi telek, amelyet egy német család vett meg valamikor, de, azóta sem történt vele semmi. A szomszédok azonban lelkesen gondját viselik a teleknek, amelyen egy düledező házikó is van. A kertjében azonban gyümölcsfák sorakoznak. Évek óta erről a sajátunkéval megegyező körtefáról én szedem le a termést, már pedig tavaly is termet bőségesen. Az udvar rejtekében azonban található jó néhány füge bokor is, amely tavaly szintén sok termést hozott, sőt még be is ért annak rendje és módja szerint még a fagyok előtt. Javasolták is a szomszédok, hogy szedjem le bátran, mert nekik az sem kell, és ha tudom valamire használni, akkor ne hagyjam tönkremenni. Le is szedtem a rajta található négy - öt vödörnyi gyümölcsöt, de ez ahhoz, hogy önálló párlatot készítsek kevés volt, így elhatároztam, hogy a körtével összeházasítva kipróbálom, hogy milyen eredményt hoz. A fügének természetesen igen erős és jellegzetes illata volt már a cefrézéskor is. Az erjedés lezajlása után is jól érezhető volt ennek a déli gyümölcsnek a karaktere. A lepárlással sokáig vártam, így tudtam, hogy nagy mennyiség nem keletkezhet belőle, de az illat és aromaanyagokat azért sikerült megőriznem a párlatban. Ha valaki nem tudná a füge eredeti hazája Kis-Ázsia, Szíria, Izrael, de ősrégi idők óta termelik Észak-Afrikában, Dél-Európában és természetesen Amerikában ott is főleg Kaliforniában. Az egyik legősibb kultúrnövény, melyről az Ószövetség is említést tesz. Érdekesség, hogy a szárított füge a római légiók katonáinak fontos úti elemózsiája volt, mert kis helyen elfér, tápláló és nem romlik. A mi fügebokraink kivétel nélkül adriai típusúak; ezek megtermékenyítés nélkül, mag nélküli gyümölcsöket érlelnek. A gyümölcsök aszalásra nem alkalmasak. A déli országokból hozzánk kerülő, koszorúba fűzött, préselt füge a szmirnai típusú bokrokról származik. A füge gyümölcse sok kalciumot, vasat és foszfort tartalmaz. Az sem mellékes, hogy élettani hatásaként csonterősítő hatású. Különleges illatával és zamatával valódi különlegességnek számít.
 

2012. május 7., hétfő

I. Pálinka, Gyümölcs és Borpárlat Világkupa


I.                    Pálinka, Gyümölcs és Borpárlat Világkupa
/Gyula, Budapest/



Minden bizonnyal minden pálinka és borbarát hallott már erről a nemzetközi versenyről. Azt azonban talán már kevesen tudják, hogy a tavalyi évben megújult bátai pálinkafözde, a Sabeikow és Társa KFT. Már évről évre indult ezen a rangos viadalon. Az eddigi gyakorlattal szemben idén nem csak a tulajdonos Dieter Hartig úr nevezett be ebbe a versenybe, hanem Báta több pálinkás gazdája is, aki pálinkafözdénkben főzette ki cefréjét. A verseny történetének legnagyobb nevezése zajlott le, amely 1120 mintát jelentett, amely nyolc ország nevezői indítottak. A bátai bérfözdéből 15 pálinkát indítottunk el. A három napos bírálat után nem kis meglepetésünkre a versenyigazgatóság megkeresett bennünket egyik mintánkkal kapcsolatban, amely arany érmes lett. Ez a minta Sümegi Mihály blauburger borpárlata volt. Ekkor következett arany érmesek csatája, hiszen a borpárlat kategóriában több arany is született. E csatában is legjobbnak minősítették versenyzőnket ezzel a Magyar Champion díjat is bezsebelte. És ezzel még nem volt vége a siker történetnek, mert az újabb megmérettetés a több ország championjaival következett. A csoda pedig ezzel teljes lett, hiszen a 2012. év Világbajnok Championja is a Bátai Blauburger Borpárlat lett. Az ünnepélyes díjátadón április 21.-én Gyulán a rangos kitüntetést Dieter Hartig úr vette át a versenyző nevében. Természetesen további sikereket is értünk el, hanem is ilyen hatalmasat. Dieter Hartig úr Cabernet Sauvignon Borseprő Párlata ezüstérmes, Kóródi József Kékfrankos törkölypálinkája ezüstérmes, Németh Attila eperfa hordóban érlelt Kajszibarack pálinkája bronzérmes, Fazekas István Bikavér törkölypálinkája, Muth József Cabernet Franc törkölypálinkája bronzérmes lett. Amit még a versenyről tudni kell, hogy ezekért az érmekért pontokat adtak, majd ennek alapján eredményességi rangsort állítottak fel. Ennek alapján az egy éremre vetített átlag pont alapján a Bátai Pálinkafőzde 2012 tizedik legeredményesebb fözdéje lett, ami szintén kimagasló eredménynek számít. Ezeknek az eredményeknek a tükrében biztatni szeretném a Bátai gazdákat, és pálinkabarátokat, hogy mind többen hozzák hozzánk cefréjüket, mert a minőségi lepárlás feltételei adottak. Ne csak kiváló bátai borainkkal tűnjünk ki, hanem láthatóan kiváló bátai pálinkáinkkal is. A cefrézéshez szaktanácsadással is tudunk a nálunk főzetőknek a segítségére lenni. Forduljanak hozzánk bizalommal és készítsünk együtt jó cefréket, amelyekből díjnyertes pálinkákat tudunk produkálni. Előre is köszönjük érdeklődésüket, és bizalmukat.


Muth József
Okleveles pálinkafőző, kóstoltató, és bíráló

Zweigelt - Kékfrankos Érlelt Gyümölcs Pálinka 2012.

186.

2012/0501

AQUAVINICUM
ÉRLELT

GYÜMÖLCS

Zweigelt - Kékfrankos cuvée törköly és seprő
  eperfa hordóban érlelve



Rövid kis kitérő után ismét visszakanyarodom a zweigelt - kékfrankos házasítású alapanyagomhoz. Ezúttal ebből a házasításból egy seprős-törkölypárlatot vettem alapanyagul, amelyet aztán eperfa hordós érlelésnek vetettem alá az elkövetkezendő háromhónapnyi időre. Ezt a lehetőséget megragadva folytatom is az érleléssel kapcsolatos ismereteknek a közreadását, mert azért ezzel elég kevés pálinka barát van tisztában, annak ellenére, hogy dolgoznak vele. Ott hagytam abba a legutóbb, hogy az érlelés fizikai folyamatait igyekeztem feltárni. Mit is jelent mindez? A párlatnak a hordódongába való bejutását több tényező idézi elő. Ugyanis ebbe az irányba hat a párlat hidrosztatikai nyomása, továbbá a kapilláris jelenség. A folyadék fában történő felszívódását azonban alapvetően a diffúzió határozza meg. A dongák belső és külső felületén fennálló koncentráció különbségek kiegyenlítésére a folyadék a hordó külső felülete felé vándorol. A diffúzió sebessége annál nagyobb, minél kisebb az anyag molekulatömege és minél nagyobb a dongák belső és külső felülete közötti koncentrációkülönbség. Száraz helyiségben, ha a hordó felületén nemcsak az alkohol, hanem a víz koncentrációja is kicsi, a diffúzió sebességét a molekulatömegek közötti különbség határozza meg. Mivel a víz molekulatömege körülbelül két és félszer kisebb, mint az alkoholé, a víz sokkal gyorsabban diffundál. Ilyen esetben a víz gyorsabb diffúzióját az alkohol nagyobb párolgási sebessége sem tudja teljesen kiegyenlíteni, és ennek következtében adott időegység alatt több víz párolog el, mint alkohol. A hordóban maradt párlat szeszfoka ennek következtében növekedik. Ellenkező a helyzet, ha a hordó nagy nedvességtartalmú, páradús helyiségben tartják. A víz diffúziója ilyenkor lelassul, és az egész folyamat sebességét az alkohol nagyobb párolgási sebessége határozza meg. Ennek eredményeként több alkohol távozik el, vagyis a hordóban érlelt pálinka, jelentős alkohol csökkenést szenved el. Érlelés közben azonban mindenképpen csökken a víz és az alkohol abszolút mennyisége, vagyis az érlelés mindig alkoholveszteséggel jár. Ezért is fontos minél magasabb alkohollal megkezdeni a pálinkánk érlelését, illetve helyezzünk hangsúlyt a hordós tárolás megfelelő körülményeire.