Ceglédi
Óriás Kajszibarack
Sokáig
kicsit szándékosan másodlagos gyümölcsként kezeltem a kajszibarackot, mivel
mások sokkal inkább előtérbe helyezték. Ezzel persze nem kicsinyíteni akartam a
kajszibaracknak, mint gyümölcsnek értékét, hanem csupán arra szerettem volna,
vagy szeretném most is felhívni a figyelmet, hogy a többi gyümölcs is van olyan
értékű. Ezért is egy kis nyelvleckével kezdeném a mai bejegyzésemet. A barack
szó a magyar nyelvben egyaránt vonatkozik a Prunus persica és a Prunus
armeniaca fajtáira. A kajszibarack
esetében az őszibaracktól való megkülönböztetés érdekében került a szó elejére
a "kajszi" előtag. A barack szó a magyar nyelvbe valószínűleg
valamely nyugati szláv nyelvből került (vö. például cseh broskev,
szlovén breskev stb.), feltehetőleg brosky alakban. A szláv
nyelvek a németből vették át a szót, vö. ófelnémet phirsih, persih;
ennek a szónak a gyökerei a latinra nyúlnak vissza, ahol az őszibarackot persica-nak
nevezték (malum Persicum: tkp. "perzsa alma".) A latin szó
forrása a görög nyelv, ahol μῆλον Περσικόν (ejtsd: mélon
perszikon) alakban élt az ugyanilyen jelentésű elnevezés. (Mai barack
és perzsa szavaink tehát ugyanarra a görög tőre vezethetők vissza.) A kajszi
a magyar nyelvben oszmán-török eredetű jövevényszó (oszmán-török kāɪysɪ, újperzsa qaisï), ami ott önmagában is a
gyümölcsöt jelenti. A magyarban is előfordul a gyümölcsre illetve a
gyümölcsfára értve a kajszi szó
önálló használata. További elnevezései: sárgabarack,
tengeribarack, majombarack. Ezúttal a kajszibarack fajták közül a Ceglédi
Óriást szeretném kissé jobban megismertetni. Latinul Prunus armeniaca 'Ceglédi
óriás az elnevezése. Magáról a gyümölcsről is kell tudni egy-két gondolatot. A
kajszi (sárgabarack) az egyik legértékesebb, legsokoldalúbban hasznosítható gyümölcsünk.
A cukor és savtartalom harmóniája intenzív aromával párosul. A gyümölcsök magas
rosttartalma kedvező étrendi hatású. A friss gyümölcsök karotin tartalma magas,
az aszalt kajszi káliumban gazdag. Lombfakadás előtt, kora tavasszal virágzik.
Termését a téli és kora tavaszi fagy gyakran megtizedeli. Védett helyen ritkán
károsodik. Talajban nem válogat, de legjobban, meszes talajban, meleg fekvésben
fejlődik. A fagyérzékenységen kívül a gutaütésre is hajlamos. A fertőzés
megelőzése érdekében koronáját ne sokat metszegessük. E fajtánkat Nyújtó Ferenc
szelektálta 1953-ban, vagyis nem egy fiatal fajta, hanem egy igen jól bejáratott
magyar gyümölcs. Myrobalan alanyon kiváló eredmények érhetőek el vele. Fája
középerős növekedésű. Sudaras, fordított kúp alakú, közepesen sűrű koronát
nevel, ágai merevek, felállók. Hajtásrendszere, növekedési hajlama középerős. Téli
lehűlésekre kevésbé érzékeny. Korán termőre forduló sárgabarack a Ceglédi óriás. Sharka vírusra kevésbé fogékony, ágelhalásra
hajlamos a Ceglédi óriás. Önmeddő,
ezért porzót igényel. Porzófajtái: Ceglédi bíbor kajszi, vagy Magyar kajszi.
Ceglédi óriás kajszi érési idő július eleje – közepe. Gyümölcse nagy vagy igen nagy, a
hagyományos technológiával nevelve 50-70 gr. Megfelelő vízellátás, metszés esetén
az átlagtömeg a 90-120 gr. is elérheti. Megnyúlt, kissé lapított tojásdad
alakú. Héja narancssárga, napos oldalán élénk kárminpirossal mosott. Húsa
világos narancssárga, lédús, olvadó, teljesen éretten aromás, középkemény.
Magbele édes. Igen nagy méretű, piacos gyümölcse alapján jól társított
ültetvényekbe telepítésre javasolt. Ne hagyjuk teljesen megérni a fán, mert
törésre nagyon hajlamos sárgabarack.
Viszont ebben az esetben cefrének való feldolgozásával nyugodtan várjunk
egy-két napot megfelelő tárolás mellett.