783.
2015/0114
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Otello Szőlő
üvegben érlelve
Az
időjárás továbbra is az évszakhoz képest enyhe, elviselhető. A múltkori hónak
már nyoma sincs, elolvadt, viszont ennek következményeként áradás indult meg a
Dunán. Abban a szerencsében van részem, hogy amikor a pálinkafőzdében dolgozom,
akkor is közel vagyok a természethez, hiszen az éppen a Vén-Duna partján
található. Volt emiatt ugyan már komolyabb kalandunk is, de azt sikerült
átvészelnünk. Így aztán, amikor a főzde udvarából már látom a zavarosan kavargó
vizet, akkor már van aggódni való. E kellemetlen múltbeli emlékek elűzésére,
pedig a legjobb ellenszer a munka, amely ha leköti az ember figyelmét képes
minden külső zavaró hatást figyelmen kívül hagyni. Forr a cefre az üstben,
csurog az alszesz a napi tartályokba, ropog a tűz a tisztázó üst alatt, és
gyufaszál vastagságban folyik a rendszer végén a pálinka. A hídon a víz miatt
egyre több érdeklődő fordul meg, és ezek általában a főzdébe is bekukkantanak,
hogy vajon mi folyik ott éppen. Jó magam is éppen egy törkölypálinka
készítésével vagyok elfoglalva, amelynek alapanyaga egykor nemcsak Báta, de az
egész magyar vidék egyik jellegzetes gyümölcse volt az otelló szőlő. Aztán,
ahogy a fejlődés gyors vonata végig rohant hazánkon is, az Unió hatására, ezt a
gyümölcsünket is száműzni kellett kertjeinkből. A
direkttermők mértéktelen terjedését Magyarországon elsőként egy 1923-ban
elfogadott törvénycikk segítségével próbálták korlátozni úgy, hogy tiltották az
ide tartozó fajták vesszőinek a forgalomba hozatalát. 1929-ben a törvényalkotók
tovább mentek, megtiltották az ide sorolható fajták telepítését is. Az 1938.
évi, hegyközségekről, valamint szőlő- és gyümölcsgazdálkodásról szóló törvény
kimondta a „közvetlenül termő” amerikai, vagy hibrid fajták telepítésének,
illetve felújításának a tilalmát. E törvény sajátossága az, hogy az Othellónak
kegyelmet adott: felhasználását 10 százalékig engedélyezte vörösborok színének
a javítására. Természetesen
minden ilyen erőltetett parancs pont annyit ér, amennyit végrehajtanak belőle
az emberek, vagyis nem sokat. A vidék kis kertjeiben egy-egy tőke továbbra is
megbújik ebből a fajtából, és készítünk belőle egy kis bort, egy kis pálinkát. A tiltó rendelkezések ellenére a fajta sok magyarországi és
szlovákiai kertben megtalálható. Vajon mi e népszerűség titka? Miért
ragaszkodnak hozzá még mindig oly sokan? Hát azért, mert egyszerű, és jó.