V. Pécsváradi Bor és Pálinkaverseny 2019.
2019. április 11., csütörtök
2019. április 10., szerda
2019. április 8., hétfő
VERSENYSZABÁLYZAT IV. Nemzetközi Pálinka és Párlatverseny BÁTA
VERSENYSZABÁLYZAT
IV. Nemzetközi Pálinka és Párlatverseny
BÁTA
A nyílt pálinka és párlatversenyre azok a 18. évüket
betöltött személyek nevezhetnek, akik elfogadják, és betartják a
versenyszabályzatot. Nevezni Magyarországról, valamint annak határain túlról is
lehet.
A bírálat nevezési határideje: 2019.
május 8. szerda, 24 óra.
A bírálat időpontja: 2019. május 10.
péntek, 9 óra.
Az eredményhirdetésre a Bátai Falunapon
kerül sor.
Időpont: 2019. május 11. szombat, 11
óra.
Helyszín: Ady Endre Művelődési Ház 7149
Báta, Zrínyi u. 2.
A csomagban feladott mintákat is erre címre kérjük feladni.
Átvevők: Takaróné Antal Tímea (Tel: 06-74-590-002)
Muthné Katona Mária (Tel:06-70/3387-165)
A nevezés feltételei: 3,5 dl pálinka/párlat,
valamint 1.000.-ft nevezési díj, illetve a nevezési lap pontos
kitöltése. A mintát leadóknak, a törvényi szabályozásnak megfelelően igazolni
kell a tételek származását, mely lehet párlat adójegy, bérfőzési lap, illetve
kereskedelmi főzdék esetében szállítólevél.
A verseny kiírója: Báta Község Önkormányzata,
és a
Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesület
A verseny igazgatója: Muth József
A verseny védnökei:
Dr. Horváth Kálmán a Tolna-megyei Kormány Hivatal Elnöke,
Horváth István
a térség Országgyűlési képviselője, valamint
Fehérvári Tamás
a Tolna-megyei Közgyűlés Elnöke
A verseny célja:
A verseny megszervezésének célja elsősorban az, hogy
feltérképezze Tolna-megye területén található magán, bér-és kereskedelmi főzdék
pálinkáinak, párlatainak minőségét. Teszi ezt annak érdekében, hogy képet
alkothasson a térség aktuális helyzetéről, továbbá a kulturált pálinkafogyasztást,
valamint a térség gasztronómiai kultúráját megismertesse a Kárpát-medence
lakóival.
A pálinka és párlatkészítők felkészültségének, szaktudásának
teljes körű áttekintéséhez, összehasonlításához azonban szükség van más, a
Kárpát-medence teljes területéről érkező minták értékelésére is. Ezért kérjük,
hogy minél többen éljenek a lehetőséggel, és nevezzenek a versenyre!
Báta egy tündérkert, amely nemcsak kiváló boraival, de
pálinkáival is méltán vetélkedhet az ország más részeinek legjobbjaival. Célunk
továbbá, hogy a versengés, és annak minősítése által mind jobb termékek
előállítására ösztönözzük gazdatársainkat. Találkozzunk, ismerjük meg egymást,
ezzel is öregbítsük a pálinka, mint Hungarikum hírnevét, valamint megismerjük
Báta, azon túl pedig Tolna-megye épített és kulturális örökségeit. Az ország
különböző pontjairól ideérkező nevezők, bírálók, szakemberek és pálinka lovagok,
elvigyék hírünket a médiákon keresztül, továbbá személyes benyomások alapján
is, hogy később akár turistaként visszatérve alaposabban megismerjék térségünket,
ez által növeljék a turizmus fellendülését.
Végül, de nem utolsó sorban a korrekt és szakértő
zsűri által végzett bírálattal a pálinkák/párlatok minőség-javulásának
támogatása.
Nevezési irányelvek
Fontos dolog, hogy a kategória besorolással megfelelően
irányítani tudjuk a pálinka, párlatkészítés, és bírálat irányát. Továbbá, hogy
kiegyenlített kategóriákban hasonló esélyeket nyújtsunk a versenyzőknek a végső
győzelemre. Ennek érdekében a következő kategóriák felállítását tervezzük:
Alma;
Körte;
Birs;
Cseresznye;
Meggy;
Őszibarack;
Kajszibarack;
Szilva;
Bogyós
termésűek;
Szőlő;
Törköly;
Bor-borseprő;
Erdei és vadon
termők;
Vegyes párlatok;
Egyéb párlatok;
Zöldség
párlatok;
Ágyas - likőr
kategória.
Tizenhét kategória kerül tehát kialakításra annak
érdekében, hogy igyekezzünk felölelni a fajták teljességét. Egy kategória akkor
érvényes, ha abba minimum 10 ital kerül benevezésre. Abban az esetben, ha egy
kategóriában kiugróan sok nevezés érkezik, a versenyigazgató és a szervezők
dönthetnek újabb kategória megnyitásáról, amelyikbe pedig kevesebb érkezik
annak bezárásáról.
A kategóriák alapkitétele, hogy natúr pálinkák
esetében azok legalább három hónaposak legyenek, ezt a pálinka/párlat
származási igazolvánnyal tudjuk igazolni.
Az érlelt pálinkák esetében a három hónap szintén fenn
álló követelmény, de ezt az italnak fahordóban kell eltöltenie. Ennek nyoma a
párlatok színében található meg.
A harmadik főkategória az ágyas, ennek esetében
ugyancsak három hónap az alapfeltétel, de ezt a megfelelő gyümölcságyon kell
annak eltöltenie, és szintén színében és ízében kell megnyilvánulnia.
Bírálati rendszer
A kategóriákba besorolt pálinkák párlatok értékelése,
bírálata a hagyományos 20 pontos rendszerben történik. A három főből álló
bíráló bizottságok elé az anonimitásra különösen ügyelve, folyamatosan érkeznek
az adott kategóriából a tételek. Miután két kategória zsűrizése, és
számítógépes adatfeldolgozása befejeződött, szünet kerül elrendelésre. Ekkor a
program automatikusan a kapott pontszámok alapján állítja fel a kategórián
belüli sorrendet. Abban az esetben, ha pont azonosság lép fel a kategória élén,
csúcs zsűri kerül felállításra az asztalfőnökök összehívásával, akik gyors
bírálással választják ki az adott kategória győztesét, második, illetve
harmadik helyezettjét.
Ezután tovább folytatódik a bírálat újabb két
kategóriával, ismét szünet, majd így tovább. A minősítés során a szakmailag
képzett és gyakorlott értékelők írásos tanácsokkal látják el a nevezőket az
esetlegesen felmerült cefrézési- főzési-érlelési hibák jövőbeni elkerülése
érdekében. Minden nevezett tételről 1 bírálati lap kerül kitöltésre. Ezek a
bírálati lapok az eredményhirdetésen kiosztásra kerülnek, aki azokat nem veszi
át kipostázásra nem kerülnek.
Bírálati pontok:
Illat tisztaság: 3 pont
Illat karakter: 5 pont
Íz tisztaság: 3 pont
Íz karakter: 5 pont
Harmónia: 4 pont
Összesen: 20 pont
A zsűrizés során töredék pont nem adható!
Versenypontok:
10 – 13,99 pontig oklevél + 1 versenypont
14 – 15,99 pontig bronzérem + 4 versenypont
16 – 17,99 pontig ezüstérem + 7 versenypont
18 – 20 pontig aranyérem + 10 versenypont
Kategória első hely díjazása + 7 versenypont
Kategória második hely díjazása + 4 versenypont
Kategória harmadik hely díjazása + 1 versenypont
Versenypontokat minden egyes nevező az elért
eredményei alapján kap.
Az a nevező, aki minimum 10 tétellel nevez a
bírálaton, részt vesz a különdíjakért kiírt versenyben.
Különdíjak:
A Verseny Legjobb Pálinkája/Párlata,
Champion Díj
A szakmai zsűri által a kategóriák győztesei közül
visszakóstolással kiválasztott tétel.
Az érte járó elismerést a verseny fővédnöke adja át.
Tolna-megye Legjobb Pálinka/párlat
készítője
Tolna-megye közigazgatási területéről érkezett tételek
közül a legmagasabb versenypontszámot elérő nevező kapja.
Az érte járó elismerést a Tolna Megyei Közgyűlés
Elnöke adja át.
Ezen felül minden olyan megye, amelyből 5-nél több
nevező érkezik, kiválasztásra kerül az adott megye Legjobb Pálinka/párlat készítője cím. Ezzel szeretnénk
ösztönözni, hogy minden területről minél több nevező érkezzen. Ugyan ez az elv
vonatkozik a határon túli nevezőkre is. Pl.: Vajdaság, Baranya, Erdély,
Kárpátalja, Felvidék. A kategória győzteseknek járó díjat a kategória
főszponzora adja át, a második, harmadik helyezetnek járó díjat a Lovagrendek
képviselői adják át.
A Legeredményesebb Magánfőző
A magánfőzők közül a legmagasabb versenypontszámot
elérő nevező kapja a díjat, amennyiben korábban még nem részesült a kitüntetésben.
Ez az egyetlen olyan díj, ahol érvényben van a visszaléptetés szabálya.
Az érte járó vándorkupát, és a kísérőjét, a Magyar
Magánfőzők Pálinka Egyesületének Elnöke adja át.
A Legeredményesebb Bérfőző
A bérfőzetők közül a legmagasabb versenypontszámot
elérő nevező kapja a díjat.
Az érte járó elismerést a bíráló bizottság zsűri
Elnöke adja át.
A Legeredményesebb Kereskedelmi főzde
A kereskedelmi főzdék közül a legmagasabb
versenypontszámot elérő nevező kapja a díjat.
Az érte járó elismerést a verseny főtámogatója, a
térség Országgyűlési képviselője adja át.
Megjegyzés:
Minden versenyre nevező személy a nevezési lap
kitöltésével és aláírásával hozzájárul az adatainak felhasználásához, amely
szigorúan csak a versennyel kapcsolatosan használható fel. Az harmadik
személynek nem adható ki, abba illetéktelen személy nem tekinthet bele.
Továbbá hozzájárul a nevező ahhoz, hogy az eseményeken
készült kép és filmanyagot, a szervezők szabadon felhasználhassák promóciós
célokra.
A bírálat lebonyolításában részt vevő személyek
titoktartási nyilatkozatot kötelesek aláírni, és az abban foglaltakat
betartani. A verseny eredményei nyilvánosak azt a versenyt követő 1 héten belül
nyilvánosságra kell hozni a közösségi médiában, hogy az mindenki számára
elérhető legyen.
Örömmel vesszük, ha minden nevező részt vesz a
díjkiosztó gálán, és személyesen veszi át az elismeréseit, mert az át nem vett díjakat
nem áll módunkban postázni!
Báta, 2019.03.11.
Muth József
verseny igazgató
2019. április 7., vasárnap
Összesített eredménye A XI. Alsonyéki Regionális Borversenyen 2019.
A
Muth Pálinka és Borpince
Összesített eredménye
A
XI. Alsonyéki Regionális Borversenyen
2019.04.05.
1.
Irsai Olivér fehér bor 2018.
Muth József
Arany
2.
Cserszegi fűszeres fehér bor 2018.
Muthné Katona Mária
Ezüst
3.
Sárgamuskotály fehér bor 2018.
Muthné Katona Mária
Ezüst
4.
Fehér Házasítás bor 2018.
Muth József
Ezüst
5.
Portugeiser rozé bor 2018.
Muth József
Bronz
6.
Cabernet franc siller bor 2018.
Muthné Katona Mária
Ezüst
7.
Merlot vörös bor 2018.
Muth József
Arany
8.
Vörös Házasítás bor 2018.
Muthné Katona Mária
Ezüst
9.
Kékfrankos vörös bor 2018.
Muth József
Bronz
10.
Cabernet franc vörös bor 2018.
Muth József
Bronz
NEVEZÉSI LAP
IV.
Bátai Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny 2019.
Elküldhető a mintákkal
együtt, vagy a ikszt@bata.hu címre
NEVEZÉSI
LAP
Jelen nevezési lap
aláírásával és kijelentem, hogy részt veszek a versenyen, a Versenykiírást elolvastam.
Mellékelten beküldöm a versenyszabályzatban előírt dokumentumot, mely nélkül a
nevezés érvénytelen.
Nevező
neve:
Irányítószám,
település:
Utca,
házszám:
Telefon:
E-mail
cím:
Versenyre jelölt pálinkák felsorolása:
|
pálinka megnevezése
|
évjárat
|
érlelés módja
|
alkohol
fok % |
nevezési kategória
|
|
1.
|
|
|
érleletlen
/ érlelt / ágyas
|
|
|
|
2.
|
|
|
érleletlen
/ érlelt / ágyas
|
|
|
|
3.
|
|
|
érleletlen
/ érlelt / ágyas
|
|
|
|
4.
|
|
|
érleletlen
/ érlelt / ágyas
|
|
|
|
5.
|
|
|
érleletlen
/ érlelt / ágyas
|
|
|
|
6.
|
|
|
érleletlen
/ érlelt / ágyas
|
|
|
|
7.
|
|
|
érleletlen
/ érlelt / ágyas
|
|
|
|
8.
|
|
|
érleletlen
/ érlelt / ágyas
|
|
|
|
9.
|
|
|
érleletlen
/ érlelt / ágyas
|
|
|
|
10.
|
|
|
érleletlen
/ érlelt / ágyas
|
|
|
|
11.
|
|
|
érleletlen
/ érlelt / ágyas
|
|
|
|
12.
|
|
|
érleletlen
/ érlelt / ágyas
|
|
|
|
13.
|
|
|
érleletlen
/ érlelt / ágyas
|
|
|
|
14.
|
|
|
érleletlen
/ érlelt / ágyas
|
|
|
|
15.
|
|
|
érleletlen
/ érlelt / ágyas
|
|
|
|
Kérjük aláhúzással jelölje, milyen lepárlási kategóriában
történik a nevezés:
Kereskedelmi főzde / Bérfőzde / Magánfőző
A pálinkák adatait a
fenti részletességgel kell feltüntetni a leadott minta üvegeken.
Igényelt, és ebédjegyek
száma:..................db ingyenes,.................db további jegyek,
melyeket a helyszínen fizetek.
Beküldési határidő: 2019. május 9. 16 óra
Eredményhirdetés: 2019. május 11. 11 óra (szombat) a
falunapi rendezvény keretében
2019. __________ hó ______ nap
|
…………………………………………………
aláírás |
|
Átvétel igazolása:
|
|
|
201…. . ….............
hó …….. nap
|
…………………………………………………
aláírás |
A hiányosan kitöltött nevezési lapot NEM áll
módunkban elfogadni!
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)