372.
2013/0629
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Szegfűszeges Aszalt Szilvás Szilvásalma
üvegben érlelve
Annyiban aktualizálódik a nap hírességeihez, hogy
mint köztudott a római katolikus egyházban a mai napon két, mondhatni főszentet
ünneplünk, név szerint Szent Pétert és Szent Pált. Sokakban felmerülhet a
kérdés talán még a laikusokban is, hogy ha ezek ketten ilyen fontos
személyiségei az egyháznak, akkor miért nem jutott nekik egy-egy önálló nap,
egy-egy önálló ünnep? A kérdés jogos, ahogyan a napokban és a mai is bemutatott
párlatunknak is a kettősség a legnagyobb jelentősége. Az, hogy a két teljesen
különböző, a két teljesen ellentétes anyag miként képes egymásba ötvöződni,
egymásból a legjobbat kihozni. Így van ez ezzel a két fontos apostolunkkal is.
Míg Péter a kezdetektől Jézus Krisztus követője, addig Pál, csak a Mester
halálát követően tér meg, hiszen addig is a legnagyobb üldözőik közé tartozott.
Így a mai párlatunkban is az alma szerepe az, amely kissé a háttérbe szorul, de
nem lesz egyáltalán mellékes. Tegnap az érlelt változatban, almafával végeztem
el az érlelést, éppen azért, hogy abban a párlatban kicsit az alma komponenseit
próbáljam meg felerősíteni, előtérbe hozni. Ezzel szemben ma, amikor e
párlatnak az ágyas változatát készítettem el, úgy határoztam, hogy az egyébként
is dominánsabb szilvát fogom felerősíteni, ezért is aszalt szilvát helyeztem
ágyként a párlatba. Természetesen ezzel így szimplán azért nem elégedtem meg,
hanem még egy kis csavart belerakva megfűszereztem kicsit szegfűszeggel. Ennek
köszönhetően aztán elég hosszúra sikeredett a párlatunknak az elnevezése is,
hogy egészen pontosan letudjuk írni miről is van szó ebben az esetben. Mielőtt
még bárki is azt gondolná, hogy az teljesen egyedi dolog, tudni kell, hogy
hasonló párlattal a Zsindelyes Pálinkaház is előrukkolt már, sőt ők még egy kis
mézzel is megtoldották az egészet. Nem véletlen, hogy a kialakuló ízkavalkád
milyen különleges élményben képes bennünket részesíteni. Az erősen aromatikus fűszerrel, a szegfűszeggel
különlegessebbé varázsolt italunk, amely az egyébként is pazar illat és íz
jegyekkel rendelkező szilvásalmával remekül harmonizál. Ennek okán magával
ragadóan gyümölcsös és fűszeres. Ízében hosszantartó, a szegfűszeg által
feltüzelt, mégis édeskés íz világú élményt nyújt.