Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. szeptember 1., hétfő

Mirabollán Kajszibarack Natúr Gyümölcs pálinka 2014.



618.

2014/0901


AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS


 
  Mirabollán Kajszibarack
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 Ismét egy olyan hétvége után vagyunk hétfőn, amely során igen szép sikert sikerült elérnünk, illetve egészen pontosan megismételnünk. A Szálkai Falunapokon évről-évre megjelenünk, és a halfőző versenyen elindulunk kis csapatunkkal. Három éven belül a második első helyezést sikerült elérnünk, amellyel úgy gondolom, hogy immár nem kis tekintélyt sikerült kivívnunk az ott lakókban, valamint az ide kilátogató vendégekben. Hát ilyenkor nem egyszerű visszatérni a munkás hétköznapokhoz, pláne nem akkor, ha az éppen szeptember elseje. Ez az időpont mindig olyan, mint valami vízválasztó, vége a nyári szünetnek, immár a diákok is munkához látnak, vége a jó időknek, hamarosan kezdődik a szüret, a fűtési szezon, és észrevétlenül már a télbe csúszunk bele. Hajnalban még szemtanúi lehettünk a napfelkeltének, de aztán éjszakai sötétség borult az egész vidékre, és leszakadt az ég. A szőlészeti munkát kicsit félre rakva, a főzde munkájának fogok bele. Ezúttal talán joggal nevezhetnénk ezt az italunkat vegyes pálinkának is, vagy, éppen ahogyan a borászok kedvelik elnevezni vegyeseiket, cuvéenek. Ebben az esetben is két gyümölcscefre került összeházasításra, de úgy, hogy külön történt az erjesztése, és csak a desztilláló üstben történt az összekeverésük. Az egyik két harmadot kiadó cefre kajszibarackból készült, gondosan kimagozva, ledarálva és eképen kierjesztve. A fent maradó egy harmadot kitevő cefre mirabollán szilvából készült, amely azonban nem volt kimagozva, de illat és zamat anyagai nagyon ígéretesnek bizonyultak. A két gyümölcs természetesen rokonságából kifolyólag nem volt idegen egymástól. Célom ezzel a házasítással az volt, hogy a mirabollán vadszilva muskotályos illat és zamat anyagait valahogyan átmentsem a kajszibarack szintén pompás aromáihoz, remélve ezzel egy még jobb, egy még különlegesebb ital megszületését. A desztillálás során kifogástalanul folyt le a termékünk. Az első kóstolások is már reményt keltőek voltak, de persze, mint köztudott a friss párlat még nem azt az arcát mutatja, amely később meghatározó lesz. Ezért fontos, hogy legalább száz napig pihentessük azt, lehetőleg egy tömegben, üveg edényben, hogy megfelelő képen kialakulhassanak a legmegfelelőbb illatok, zamatok, aromák. A kompótos jegyek fűszerezettsége aláfestette a kajszibarack jegyeit.
 
 

III. Regionális Palóc Pálinka- és Párlatverseny 2014.



III. Regionális Palóc Pálinka- és Párlatverseny

II. Erdei és Vadon Termő Gyümölcsökből Készült Pálinkák Országos Versenye


Megtörtént a 271 db minta bírálata és az eredmények értékelése. 200 érmes és 14 champion díjas eredmény született.
Az érmek megoszlása - III. Regionális Palóc Pálinka- és Párlatverseny:
Arany: 33 db
Ezüst: 55 db
Bronz: 57 db
Champion: 9 db

Az érmek megoszlása - II. Erdei és Vadon Termő Gyümölcsökből Készült Pálinkák Országos Versenye:
Arany: 14 db
Ezüst: 24 db
Bronz: 14 db
Champion: 5 db

Az érmek megoszlása - Likőrök:
Arany: - db
Ezüst: 1 db
Bronz: 2 db