614.
2014/0717
AQUAVINICUM
LIKŐR
GYÜMÖLCS
Fűszeres Rózsa Kajszibarack
üvegben érlelve
A folytatásban is megmaradnék a likőrök
kategóriájánál, azon belül is folytatni szeretném a nem mézzel készített italok
bemutatását. Mielőtt azonban konkrétan a mai italunkra rátérnék néhány
gondolatot közreadnák magáról a likőrről, mint fogalomról. A likőrök cukrot tartalmazó, természetes vagy
mesterséges adalékanyagokkal ízesített szeszesitalok. A likőrök alkoholtartalma
alacsonyabb a pálinkáknál. A különleges likőröket természetes eredetű
ízesítőanyagok hozzáadásával készítik. Az adalékok, íz jellegük alapján
megkülönböztetünk keserű-, növény-, fűszer-, gyümölcs-, emulziós-, krém-,
whiskey- és egyéb ízesítésű likőröket. A likőrök alkohol és cukortartalma likőr
fajtánként is igen eltérő. A likőr nemessége készítésének precizitásától
valamint a vegyítéshez használt alapanyagok tisztaságától függ. Ez alapján
különböztetjük meg a finom vagy nemes, különleges minőségű és a közönséges vagy
kommersz likőröket. A közönséges likőrök nagyrészt mesterséges
ízesítőanyagokkal, kisebb alkohol- (25tf%) és cukortartalommal (30%) készülnek.
A különleges likőröket viszont természetes eredetű ízesítőanyagok hozzáadásával
készítik, érlelési idejük hosszabb. A baracklikőr, az egyik legkedveltebb
gyümölcslikőr kajszibarack aszalvány kivonatával, párlatával és eredeti
barackpálinka hozzáadásával készül. Népszerűségét mi sem jelzi jobban, hogy a
kereskedelmi forgalomban szép számmal található hazai és külföldi készítmény
is. Ennél az italunknál a mézet nádcukorral helyettesítettük, és természetesen
a likőrök és ágyas párlatoknál megszokott módon vaníliát mindig adunk hozzá. A
finomítatlan nádcukorban megmaradnak azok az értékes tápanyagok (vitaminok és
nyomelemek), melyek hasznosak szervezetünk számára, illetve segítik magának a
cukornak is a megemésztését. A finomítatlan nádcukor megemésztése tehát
egyrészt nem terheli le a szervezetet, másrészt a szénhidrátokon túl más
hasznos tápanyagokkal is szolgál a szervezet számára. A fűszerek közül,
amelyeket belehelyeztem elsősorban a kardamont, és a gyömbért említeném,
amelyeknek kedvező gyógyhatása, belesimuló illatai még inkább kiemelik a rózsa
kajszibarack friss aromáit. Amennyiben a kajszi pálinkánk magozott cefréből
készült, úgy egy kis mandulát is rakok bele.