2015/08.02.
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Fertődi Málna
üvegben érlelve
Ahogy szokott a
hétköznapi hat nap után elérkeztünk végre a vasárnaphoz is. A reggeli
lustálkodást sajnos mellőznöm kellett, mert már korán a pincészetbe kellett
mennem és ott kinyitnom, mert még a délelőtti szokásos szentmise előtt el
kellett intéznem dolgokat. A mai napon elkészített italunk harmadik tagja a
málna pálinka családunknak, még pedig annak is az ágyas változata. A tavalyi
hasonló italunknak is igen nagy lett a sikere, így idén ebből egy kicsit többet
is bevállaltam, mert biztos, hogy sokan szeretnék, majd megkóstolni, és több
versenyen is el fogom indítani. Természetesen nem csak színében káprázatos ez az
ital, hanem ízében és zamataiban is. Nem véletlen hát, hogy minden valamire
való kereskedelmi főzde termék kínálatában megtalálni ezt a terméket. A
gyümölcsöt nem aszalva, hanem nyersen helyezem bele, de azért érdemes tudni
róla egy-két dolgot. A málna már a középkorban is a kertészek egyik kedvenc
gyümölcsfajtája volt, amelynek termése nem csak finom és ízletes, de
gyógyhatással is rendelkezik. Vadon termő málnát főleg Észak-Európában és
Nyugat-Ázsiában találunk, erdők szélén, cserjésekben, és hegyoldalakban fordul
elő nagy számban. Bogyója középnagy (3,4 g), gömbölyded, élénkvörös, fényes, tetszetős.
Részterméskéi nagyok, jól tapadnak egymáshoz, szétmorzsolódásra nem hajlamosak.
Kemény húsállományát és színét az érés folyamán, és a szedés után is sokáig
megőrzi. Íze harmonikusan édesen-savanykás, határozott málna zamatú. A bogyók
megjelenése egységes, tetszetős. Kitűnő minőségű, piacos termést ad. A
bogyónagyság a vessző teljes hosszában közel azonos, aszályos években a túl
hosszúra hagyott vesszők végén aprósodhat. Nagyon bőtermő,
kedvező környezeti feltételek mellett, szakszerű
termesztéssel a termésmennyisége a 18-20 t/ha-t is eléri. A guruló minőségű
gyümölcs aránya meghaladja a 90 %-ot. Régen a népi gyógyászatban a málna levelét és
gyümölcsét lázas meghűlésekre alkalmazták, de ma is megtalálható a gyógynövények
tárházában, hiszen a benne található kálium, foszfor, vas és fruktóz erősíti a
szervezet. Ágyas pálinkájában minden megtalálható, amitől jó kedvre
derülhetünk.