498.
2014/0215
AQUAVINICUM
NATÚR
BORSEPRŐ
Vörös Bikavér
üvegben érlelve
Ezúttal az időjósok eltalálták a várhatót. A
hétvégét feldobva hétágra kisütőt nap, amely azért az otthoni munkákat
alapvetően elősegíti. A bátaiak úgy tartják régi időkből származóan,
hogy ezen a napon, amennyiben tavaszias az időjárás már neki lehet látni a
gyümölcsfák nyeséséhez, vagy szemügyre lehet venni a szőlőskertjeinket,
gyümölcsöseinket, hogy vajon miként teleltek át a tél folyamán, mert a korán
elkezdett munkáktól jó termés várható. Sajnos egyre kevesebben vannak, akik
adnak még az ősök észrevételeire, pedig élettapasztalataik ma is aktuálisak. Az
éjszakai bálozás után kicsit lomhán, de magam is megnéztem a szőlőket,
gyümölcsfákat, kinyitottam a pincét, a présházat, bort fejtettem, és ha már ezt
megtettem a fejtésből visszamaradt boranyát gyorsan párlattá is varázsoltam.
Ennyiben kapcsolódik a ma bemutatásra kerülő párlatunk az elmúlt napokban
ismertetett törkölypálinka családhoz, hogy éppen annak a vörös bikavér bornak a
borseprűje került le desztillálásra. A borseprőről már sokat írtam, de annyit
most is megjegyeznék, hogy külsőre egy nem túlságosan tetszetős anyagról van
szó, de annak beltartalma fantasztikus lehetőséget képes adni egy pálinkakészítőnek.
Elég jól kivártam ezzel a fejtéssel, mert érezhetően jó volt még a kéntartalma,
és ez bizony desztilláláskor is vissza köszönhet a párlatunkba, amely
megnehezíti a pihentetés időszakát. Nem szabad a borseprővel túlságosan sokáig
várakozni, mert ez egy rendkívül érzékeny anyag, amely nagyon gyorsan
megromlik, és nem lehet olyan jól tárolni, mint a vörös törkölyt. Borfejtéskor
mindig arra törekszem, hogy lehetőleg egy kis bor is kerüljön ahhoz, mert
desztilláláskor egyébként is ezt a sűrű anyagot fel kell hígítani. Arról már
nem is beszélve, hogy inkább a seprőhöz kerüljön egy kis bor, mint egy kis
seprő kerüljön a borba. Ha valaki a borseprőt nem tudja rögtön ledesztillálni,
akkor azt úgy tárolhatja, hogy légmentesen zárja le a felszínét egy fóliával,
és a mozgatására ne kerüljön sor, amennyiben hamarosan kifőzésre kerül, akkor
fel lehet hígítani vízzel is, de ha erre napokon belül nem kerül sor, akkor
mellőzük a víz hozzáadását. Ez a cefrénk magas alkoholtartalommal indult meg,
és a tisztázás során is kiváló értékeket mutatott. Nem is beszélve arról, hogy
közben káprázatos illatokkal ajándékozott meg.