493.
2014/0210
AQUAVINICUM
ÉRLELT
TÖRKÖLY
Kadarka Cuvée
eperfával érlelve
Biztos vagyok abban, hogy a hétfői nap nem sokaknak
a kedvenc napja. A hétvégi lazítás, és programok gyakran jobban lefárasztják az
embert, mint maga a munkanap, így jártunk mi is majdnem, hiszen a szombati
éjszakai bálozás után, vasárnap családi rendezvényt tartottunk bográcsos
halfőzéssel. A komámmal jó néhány pálinkát is megkóstoltunk, majd pár vörös
bort is csapra ütöttünk. Így aztán, amikor hajnalban a szőlőbe indultunk,
bizony elég nyúzott voltam, de a gyönyörű szépen kisütő nap, az enyhe idő és a
madarak éneke hamar felvidított. Természetesen a szeszfőzdét sem hanyagoltam
el, hiszen ott is munka várt rám. Így odahaza csak este tudtam a saját
pálinkáimmal foglalkozni. Szerencsére mára nem maradt más feladatom, mint az,
hogy a tegnap bemutatott pálinka második változatát eperfával történő
érlelésnek vetettem alá. Melegkedvelő fényigényes fafajta az eperfa. Kedveli az
üde mélyrétegű talajokat. A homokos és löszös talajokban is jól megterem.
Kiválóan sarjad. A korábbi évtizedekben levele a selyemhernyó legfőbb tápláléka
volt, fáját, pedig a bognárok, kádárok nagyra becsülték, így komoly gazdasági
jelentőséggel rendelkezett. Ma már nyilvánvaló, hogy a pálinkakészítők számára
is a legfontosabb faanyaggá lépett elő. A keskeny sárgásfehér világos szijács
élesen elhatárolódik a sárgás, arany- vagy csokoládébarna geszttől. A
faanyagnak markáns, esztétikus rajzolatot biztosítanak a határozottan
elkülönülő évgyűrűk, korai és késői pászták. E gyűrűs likacsú fafajnak a
bélsugarai szabad szemmel is jól láthatók. A húr irányú metszet rendkívül szép
rajzos, a sugár irányú csíkos. Az akác fájától jól elkülöníthető a látható
bélsugarak s a nem mindig tiliszes nyitott edények alapján. Az eper fája a fény
hatására megsötétedik és a mahagónira emlékeztető vörösbarna árnyalatot vesz
fel. Meglehetősen közismert tény, hogy az Európai
Unió országaiban borfelesleg van, ezért a szokványos magyar borok csak
viszonylag alacsony áron adhatók el. Pálinka felesleg azonban nincs. A pálinka
azonban piaci szempontból is különleges árucikk: minden pálinkakedvelő fogyasztónak
más az ízlése. Sokan a natúr, mások az ágyas vagy éppen a divatossá vált érlelt
pálinkákat kedvelik. Egyesek a száraz, "férfias" pálinkákat
részesítik előnyben, mások, a félédes, megint mások az édes, "konty alá
való" pálinkákat fogyasztják. Én ajánlom ezt az érlelt törkölypálinkát
kártyapartikhoz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése