Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. február 10., hétfő

Kadarka Cuvér Érlelt Törkölypálinka 2014.



493.

2014/0210


AQUAVINICUM

ÉRLELT

TÖRKÖLY



  Kadarka Cuvée
  eperfával érlelve
 
 
 
 
 Biztos vagyok abban, hogy a hétfői nap nem sokaknak a kedvenc napja. A hétvégi lazítás, és programok gyakran jobban lefárasztják az embert, mint maga a munkanap, így jártunk mi is majdnem, hiszen a szombati éjszakai bálozás után, vasárnap családi rendezvényt tartottunk bográcsos halfőzéssel. A komámmal jó néhány pálinkát is megkóstoltunk, majd pár vörös bort is csapra ütöttünk. Így aztán, amikor hajnalban a szőlőbe indultunk, bizony elég nyúzott voltam, de a gyönyörű szépen kisütő nap, az enyhe idő és a madarak éneke hamar felvidított. Természetesen a szeszfőzdét sem hanyagoltam el, hiszen ott is munka várt rám. Így odahaza csak este tudtam a saját pálinkáimmal foglalkozni. Szerencsére mára nem maradt más feladatom, mint az, hogy a tegnap bemutatott pálinka második változatát eperfával történő érlelésnek vetettem alá. Melegkedvelő fényigényes fafajta az eperfa. Kedveli az üde mélyrétegű talajokat. A homokos és löszös talajokban is jól megterem. Kiválóan sarjad. A korábbi évtizedekben levele a selyemhernyó legfőbb tápláléka volt, fáját, pedig a bognárok, kádárok nagyra becsülték, így komoly gazdasági jelentőséggel rendelkezett. Ma már nyilvánvaló, hogy a pálinkakészítők számára is a legfontosabb faanyaggá lépett elő. A keskeny sárgásfehér világos szijács élesen elhatárolódik a sárgás, arany- vagy csokoládébarna geszttől. A faanyagnak markáns, esztétikus rajzolatot biztosítanak a határozottan elkülönülő évgyűrűk, korai és késői pászták. E gyűrűs likacsú fafajnak a bélsugarai szabad szemmel is jól láthatók. A húr irányú metszet rendkívül szép rajzos, a sugár irányú csíkos. Az akác fájától jól elkülöníthető a látható bélsugarak s a nem mindig tiliszes nyitott edények alapján. Az eper fája a fény hatására megsötétedik és a mahagónira emlékeztető vörösbarna árnyalatot vesz fel. Meglehetősen közismert tény, hogy az Európai Unió országaiban borfelesleg van, ezért a szokványos magyar borok csak viszonylag alacsony áron adhatók el. Pálinka felesleg azonban nincs. A pálinka azonban piaci szempontból is különleges árucikk: minden pálinkakedvelő fogyasztónak más az ízlése. Sokan a natúr, mások az ágyas vagy éppen a divatossá vált érlelt pálinkákat kedvelik. Egyesek a száraz, "férfias" pálinkákat részesítik előnyben, mások, a félédes, megint mások az édes, "konty alá való" pálinkákat fogyasztják. Én ajánlom ezt az érlelt törkölypálinkát kártyapartikhoz.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése