492.
2014/0209
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Kadarka Cuvée
üvegben érlelve
Elég régen volt már, amikor utoljára vörös szőlő
törkölyéből készítettem italt. Így most amikor ismét erre vállalkoztam egy
olyan hordót vettem elő, amelyet úgy kaptam Bátaszékről, egy kedves barátomtól
Schroth Zoltántól. Neki nem volt szüksége erre, így megajándékozott vele és
persze elmondta azt is, hogy kadarka szőlő bogyózott törkölye van benne,
valamennyi kékfrankossal házasítva. Természetesen, ahogy szoktam ezt az
italomat is háromfelé osztottam, így most a natúr változatot szeretném
bemutatni a kedves olvasóknak. És itt megragadva az alkalmat néhány gondolatot
szeretnék ejteni magáról a szőlőről, amely nálunk nem annyira jellemző, mégis
meghatározója a Szekszárdi Borvidéknek.
Tudjuk, hogy az emberiség több
szempontból is kétfelé osztható. Nők, férfiak; hülyék, rendesek; ortológok
versus neológok; guelfek és ghibellinek; macskapártiak, vagy macskagyűlölők és
így tovább. E végtelen számú lehetséges dichotómiák egyike a kadarkához való
viszony mentén tagolja bolygónk népességét. A kadarka valószínűleg azonos az
albán kalmet, és a bolgár gamza meg a román negru moale nevű fajtával, melyet
Shkodrában találhatni leginkább, és egyáltalán nem lehetetlen, hogy a magyar
elnevezés erre az albán helynévre vezethető vissza. Az bizonyos ugyanis, hogy a
kadart a Balkánról hozták magukkal Magyarországra a török sodorta rácok-vlachok-cincár
románok, egy időben ő alkotta a kék ültetvény kétharmadát, elborította a
Tabánt, az erdélyi Ménesen aszút készítettek belőle. Van ugyanis, aki esküszik
a kadarkára, mint a magyar géniusz kifejezőjére, mely nagy borok
megtestesítésére is képes, a kadarka a magyar pinot noir, a pinot noir a világ
kadarkája, mert páratlan fűszerességével olyan sajátos entitás, melyhez nincs
fogható, más szőlő nem tudja ezt. A másik párt szerint so-so, a kadarka
a népi borászkodás jellegzetes izéje volt, érzelmi kérdés, igazából nem lehet
nagy bort kihozni belőle, nagy borok megtestesítésére nem képes, egyszerűen
azért, mert kevesebbet tud, mint a hasonszőrű világfajták. Mi nem tudjuk, nem
lévén borászok, túl nagy etvasznak nem gondoljuk, de úgy véljük, fontos funkciói
vannak/lehetnek a mai magyar önológiában. Egyfelől modern, illatos, fűszeres
gyümölcsös, karcsú gasztroborként, másfelől nagy vörös küvék olyan
alkatelemeként, mely jellegzetes aromáival gazdagítani képes egy nagy blend
ízkomplexumát, és ez a törkölyével is így van.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése