497.
2014/0214
AQUAVINICUM
ÁGYAS
TÖRKÖLY
Narancsos Vörös Bikavér
üvegben érlelve
Ahhoz képest, hogy végre péntek lett ismét, az idő
alaposan elromlott, szakadt az eső és ez bizony alaposan lehervasztja az ember
kedély állapotát, de az előrejelzések azt mutatták, hogy délutánra kisüt a nap
felettünk, és ez így is lett. Addig azonban, hogy kedélyállapotunk kissé
javuljon, bátran csepegtessünk magunkba néhány korty kedélyjavító párlatot.
Ehhez most ajánlani tudnám az elmúlt napokban bemutatott bikavér törkölypálinka
család harmadik tagját, az ágyasat. Nyilvánvalóan azok, akik egy kicsit már
elmélyedtek a pálinkák világába, azok már pontosan tudják, hogy az ágyas
pálinkák nem csak külsőre sokkal esztétikusabbak színre, zamatosabbak illatra,
hanem sokkal tartalmasabbak beltartalmukra vonatkozóan is. Az ágyazással
kapcsolatban egyértelmű, hogy olyan, mint bikavér gyümölcs nem létezik tehát
bele sem lehet tenni, viszont az összetevői közül ezúttal a Cabernet franc
szőlő aszalványát használtam ízesítésnek. De azért, hogy a dolog ennyire ne
legyen egyszerű és sablonos megbolondítottam egy kicsit narancsdarabokkal, hogy
valóban egy ilyen esős reggelen, délelőttön, ha nem kell autóba ülnünk, nem
kell dolgoznunk, akkor valóban pár cseppet magunkba önthetünk belőle, hogy
annak melege vidámsággal és jóérzéssel töltsön el bennünket az előttünk álló
hétvégére nézve. A
cabernet franc-t szinte mindenhol a világon a cabernet sauvignon kistestvérének
tekintik, kevésbé kifinomultnak, izgalmasnak tartják, épp ezért ritkán
palackozzák fajtaborként, inkább az úgynevezett Bordeaux-i házasításokban
használják. Magyarország déli borvidékei, Szekszárd és Villány ebből a
szempontból dacol a világtrendekkel, hiszen egyre nagyobb hangsúlyt fektet erre
a kékszőlőfajtára, amely az eddigi tapasztalatok szerint nálunk szebb, egyedibb
borokat ad, mint a cabernet sauvignon. Annak ellenére, hogy a nagy testvér
árnyékában él, a cabernet franc egyike a világ húsz legelterjedtebb
szőlőfajtájának. Köszönhetően annak, hogy a tapasztalatok szerint egy héttel korábban virágzik
és érik, mint a cabernet sauvignon, gyakran telepítik olyan vidékekre, ahol
félő, hogy sauvignon nem érne be. A korábbi szüret ugyanis több garanciát ad
arra, hogy egy hűvösebb évjáratban is teljesen beérjen a szőlő. A Rózsa KFT-ben
beért, leszüreteltük, és ennek egy kis része most e pálinkánkat emeli magasabb
szintre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése