Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. február 11., kedd

Mézes Kadarka Cuvée Ágyas Törkölypárlat 2014.



494.

2014/0211


AQUAVINICUM

ÁGYAS

TÖRKÖLY



  Mézes Kadarka Cuvée
  üvegben érlelve
 
 
 
 Pocsék februári idő köszönt ránk, mert azért ilyenkor hidegnek kellene lennie, és ha csapadék esik, akkor hó hullana, ne ez a ködös esős idő lenne, kettősfront hatással. De munkanap van, és dolgozni kell kint is, bent is, ha tetszik, hanem. A mai nappal el is érkeztünk e pálinka családnak a harmadik tagjához, amely szokás szerint az ágyas változat. Meg vallva őszintén szeretem a kadarka szőlőt, szeretek dolgozni benne, szeretem figyelni a fejlődését, ahogy fokozatosan bekékülnek a bogyói, ki teljesednek, majd kóstolgatni lehet azokat egészen a szüret ideéig. Persze ezt az időt a kadarka sem kedvelné. A tavalyi évben nagyon nehezen sikerült csak megőrizni a termését, éppen ebből kifolyólag. Mégis sikerült szednem belőle annyit, hogy aszalni tudjak, és így most az ágyas törkölypálinkájába a saját gyümölcsét helyezhettem el. Az elmúlt hetekben, ha visszaemlékszünk rá több alkalommal is készítettem ágyas párlatot, úgy, hogy mézzel is házasítottam, így tettem ezúttal is. Valamikor a tokaji aszú a polgári kaszinók kvaterkázó itala volt. A zsúrokon és a kártyadélutánokon a hölgyek egy pohárka illatos Tramini mellett múlatták az időt. A kaszás-kapás földművelők jól lehűtött száraz borral hűsítették magukat, reggelente pedig törkölypálinkát kortyolgattak. Az akkor tájt még lófogattal fuvarozó, nehéz testi munkások leginkább egy-két móri Ezerjóból készült fröccsöt eresztgettek le a torkukon, mondván, hogy ez nyáron hűt, télen, pedig fűt. Divatjamúlt? Manapság a fehér Chardonnay, a Tramini, a Pinot blanc, továbbá a vörös Zweigelt, a Kékfrankos, a Merlot a divatos, de egyre többen fordulnak a régi, magyar fajták (Kéknyelű, Juhfark, Budai, stb.) felé is. Az Alföldön újra éled a könnyű, illatos, asztali bort adó Csabagyöngye, az Irsay Olivér, az Izsáki sárfehér, a Kövidinka kultusza. Ezen, utóbbiak közé tartozik a jellegzetes színű és zamatú borrá érlelhető Kadarka, amely a XVII. század óta az egyik legkarakteresebb és legkeresettebb bora, illetve pálinkája a Villány-siklósi, az egri, a szekszárdi és különösen az alföldi termőtájnak. Kadarkának vannak jelentős értékei is! Jellegzetes, fűszeres illatú, mással össze nem téveszthető rozé bor, illetve pálinka állítható elő belőle. Könnyed, a kor szellemének megfelelő. A szőlőskertekben és a bor, pálinka fogyasztók asztalán helye és jövője van a Kadarkának!
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése