494.
2014/0211
AQUAVINICUM
ÁGYAS
TÖRKÖLY
Mézes Kadarka Cuvée
üvegben érlelve
Pocsék februári idő köszönt ránk, mert azért
ilyenkor hidegnek kellene lennie, és ha csapadék esik, akkor hó hullana, ne ez
a ködös esős idő lenne, kettősfront hatással. De munkanap van, és dolgozni kell
kint is, bent is, ha tetszik, hanem. A mai nappal el is érkeztünk e pálinka
családnak a harmadik tagjához, amely szokás szerint az ágyas változat. Meg
vallva őszintén szeretem a kadarka szőlőt, szeretek dolgozni benne, szeretem
figyelni a fejlődését, ahogy fokozatosan bekékülnek a bogyói, ki teljesednek,
majd kóstolgatni lehet azokat egészen a szüret ideéig. Persze ezt az időt a kadarka
sem kedvelné. A tavalyi évben nagyon nehezen sikerült csak megőrizni a
termését, éppen ebből kifolyólag. Mégis sikerült szednem belőle annyit, hogy
aszalni tudjak, és így most az ágyas törkölypálinkájába a saját gyümölcsét
helyezhettem el. Az elmúlt hetekben, ha visszaemlékszünk rá több alkalommal is
készítettem ágyas párlatot, úgy, hogy mézzel is házasítottam, így tettem
ezúttal is. Valamikor a tokaji aszú a polgári kaszinók
kvaterkázó itala volt. A zsúrokon és a kártyadélutánokon a hölgyek egy pohárka
illatos Tramini mellett múlatták az időt. A kaszás-kapás földművelők jól
lehűtött száraz borral hűsítették magukat, reggelente pedig törkölypálinkát
kortyolgattak. Az akkor tájt még lófogattal fuvarozó, nehéz testi munkások
leginkább egy-két móri Ezerjóból készült fröccsöt eresztgettek le a torkukon,
mondván, hogy ez nyáron hűt, télen, pedig fűt. Divatjamúlt? Manapság a fehér
Chardonnay, a Tramini, a Pinot blanc, továbbá a vörös Zweigelt, a Kékfrankos, a
Merlot a divatos, de egyre többen fordulnak a régi, magyar fajták (Kéknyelű,
Juhfark, Budai, stb.) felé is. Az Alföldön újra éled a könnyű, illatos, asztali
bort adó Csabagyöngye, az Irsay Olivér, az Izsáki sárfehér, a Kövidinka
kultusza. Ezen, utóbbiak közé tartozik a jellegzetes
színű és zamatú borrá érlelhető Kadarka, amely a XVII. század óta az egyik
legkarakteresebb és legkeresettebb bora, illetve pálinkája a Villány-siklósi,
az egri, a szekszárdi és különösen az alföldi termőtájnak. Kadarkának vannak jelentős értékei is! Jellegzetes,
fűszeres illatú, mással össze nem téveszthető rozé bor, illetve pálinka
állítható elő belőle. Könnyed, a kor szellemének megfelelő. A szőlőskertekben és a bor, pálinka fogyasztók
asztalán helye és jövője van a Kadarkának!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése