I. Ormánsági Regionális Pálinkaverseny – 2012 Versenyszabályzat
A verseny kiíró: Nagy Attila
A verseny főszervezője Madaras Zoltán, a verseny a Sellyei
Polgármesteri Hivatallal együttműködve valósul meg.
A verseny célja:
●
a
pálinka kulturált fogyasztásának népszerűsítése,
●
a
versenykiírásban szereplő régió pálinkáinak megmérettetése,
●
a
minőség javítása, a bérfőzetők saját eredményeinek közlésén keresztül,
●
a
pálinkával kapcsolatos fogyasztói szemlélet pozitív befolyásolása,
●
a
minőségi pálinkát főzető lakosok és bérfőzdék munkájának elismerése.
A verseny meghirdetésének köre:
Baranya megye területének bérfőzetői és bérfőzdéi. A versenyben
részt vehetnek más régióból, sőt határon túlról nevezett pálinkák, párlatok is
(zsűrizésük megtörténik, okleveleket és érmeket is kaphatnak, de a meghirdetett
nagydíjak csak az említett régióból kerülnek kiosztásra.)
Nevezési határidő:
2013 február 15 péntek 12.00 óra.
Nevezési minta:
Fajtánként 1 liter.
Nevezési díj:
Első nevezett pálinka bruttó 1000 Ft/pálinka, Ft/pálinka. Az
összeg befizethető számla ellenében személyesen a minták leadásakor, az
Ormánság Közösségi Házban Kalla Júliánál.
Nevezési minták átvétele:
Ormánsági Közösségi Ház 7960 Sellye Mátyás király utca 53.
Nevezési feltételek:
- A versenyen a kiírásban szereplő megyék bérfőzetői és
pálinkafőzdéi vehetnek részt a nevezési lap kitöltésével, a nevezési díj
befizetésével. A párlatok leadásával egy időben a nevezéshez csatolni kell a
hivatalos bérfőzetési lap másolatát vagy a 2010-es és 2011-es és a 2012-es
pálinkák esetében az otthon főzött pálinkával kapcsolatos nyilatkozatott.
- Nyilatkozattal, hogy nem főzött 86 liter 50% V/V
gyümölcspárlatnál többet!
- Lehetőség van két személy együttes nevezésére is, amennyiben a
cefrézést együtt végezték. Itt is követelmény azonban az egyikük nevére
kiállított hivatalos bérfőzési lap.
- A versenyre benevezni kizárólag a 33/2010. (XI.25.) VM rendelet
szerint lehet.
- Pálinkafőzde nevezése bérfőzetési és gyártmányigazolás nélkül is
lehetséges, ha az szerepel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatalos, működési
engedéllyel rendelkező pálinkafőzdék listájában.
Zsűrizés (nyilvános): Ormánsági Közösségi Ház 7960 Sellye Mátyás
király utca 53.
Eredményhirdetés: Ormánsági Közösségi Ház 7960 Sellye Mátyás
király utca 53.
2013
február 16. 16.00.
A verseny színvonalát, és tisztaságát biztosító bizottságok,
csoportok:
• Verseny Szervező Bizottság
• Zsűri
A Verseny lebonyolítása jelen szabályzatban rögzítettek szerint
történik.
A verseny kiírója 2012 szeptemberében a Verseny felhívást és
Versenyszabályzatot közzéteszi a nevezésre, s annak feltételeire vonatkozóan a www.sellye.hu honlapon, illetve a potenciális versenyzők
közvetlen megkeresésével, az érintett megyék sajtóorgánumaiban.
Versenyigazgató: Nagy Attila
Elnök: Madaras Zoltán
Tagok:
Kalla Júlia
Az elnök feladatai:
●
A
verseny szakmai irányítása.
●
A
verseny tisztaságának, a szabályzat szerint történő lebonyolításának
garantálása.
●
Javaslattétel
az előkóstolás alapján kiválasztott átlagos „belövő” mintára, amelyet a szakmai
zsűri tagjai közösen értékelnek ki.
●
A
minták bírálatának, bírálati sorrendjének megállapítása, mintacsoportok
kiosztása a bíráló zsűriknek.
●
Döntés
a zsűrizés során felmerülő vitás kérdésekben.
●
Az
eredmények helyes rögzítésének, értékelésének ellenőrzése.
●
Előkészíti
a zsűri valamint az adatfeldolgozás személyi és tárgyi feltételeit.
●
Ügyeli
a bírálat helyes lefolytatását, valamint azt, hogy a bírálók ne egyeztessék, ne
befolyásolják egymás véleményét a bírálat során.
●
Gondoskodik
a verseny helyszínének biztosításáról.
●
A
Verseny Szervező Bizottságának elnöke az anonimitás megtartása mellett minden
szükséges információt biztosít a zsűri eredményes munkavégzéséhez.
A tagok feladatai:
●
Az
elnök munkájának segítése, folyamatos szakmai ellenőrzése, támogatása.
●
Az
elnök személyi javaslatainak megtárgyalása, majd a döntések végrehajtásának
segítése, ellenőrzése.
●
A
Verseny Szervező Bizottságában a vitás kérdésekben a döntéshozatal egyszerű
szavazattöbbséggel történik, szavazategyenlőség esetén az elnök szavazata dönt.
Versenyigazgató feladatai:
●
Kibocsátja
a versenyfelhívást.
●
Ügyeli
a bírálat helyes lefolytatását.
●
A
végső eredmények hitelesítése, a verseny kategóriák meghatározása, melyekben
kategória győztes hirdethető.
●
Általános
szaktanácsadás a verseny lebonyolításában a közreműködők felé.
●
A
versenyben résztvevő termékek anonimitásának megőrzésének ellenőrzése, az
eredmények kihirdetéséig.
●
A
zsűri elnökével és annak tagjaival való kapcsolattartás.
●
Beszerzi
az okleveleket, ajándékokat, gondoskodik az oklevelek kitöltéséről.
●
Gondoskodik
a különdíjat adományozó szponzorok beszervezéséről.
●
A
verseny igazgatója egy személyben jogosult a versenyben résztvevők felé történő
hivatalos adatszolgáltatásra – kizárólag az eredményhirdetés után.
●
A
versenyigazgató az anonimitás megtartása mellett minden szükséges információt
biztosít a zsűri eredményes munkavégzéséhez.
A verseny előkészítése:
- Nyilvántartásba veszik, majd titkosított azonosítóval ellátják a
beérkezett mintákat. Összegyűjtik a bizonylatokat és nevezési díjakat,
ellenőrzik, hogy azok megfelelnek a kiírás feltételeinek.
- Gondoskodni kell arról, hogy a minták teljesen titkosítva
legyenek, azokat olyan elzárt helyen tárolják, ahová más nem mehet be.
- A verseny lezárásáig minden szervező köteles az adatokat
kizárólag csak a feladata elvégzéséhez használni, kívülálló személy részére
kiadott adat, vagy információ büntetőjogi következményeket vonhat maga után!
Zsűrizés:
- A zsűrizésben csak azon személyek, vehetnek részt, akik
alkalmasak az elfogulatlan, korrekt bírálatra.
A zsűri feladatai:
- A beküldött pálinkának, illetve gyümölcspárlatnak minősülő,
mintákat a zsűri érzékszervileg vizsgálja.
- A bírálat során egyénileg értékelnek, majd konszenzusra
törekednek a minta értékelésében.
- A zsűri határozza meg, és választja ki a „A I. Ormánsági
Pálinkaverseny – 2013
- legjobb pálinkája
- legjobb ó- és érlelt pálinkája
- legjobb ágyas pálinkája
- Javaslatot tesz a különdíjasokra, az oklevelekre.
Az érzékszervi bírálat lebonyolítása
- A verseny kiírásának megfelelően a különböző tételek együtt
kerülnek bírálatra, kategória sorrendben.
- Az érzékszervi bírálat időpontja: 2013.február 16. 12.00.
- A zsűri érzékszervi bírálata nyilvános.
- A nevezett pálinkák, párlatok eredményeinek rögzítése az
egyesület által erre az alkalomra kidolgozott számítógépes programmal történik.
Oda ítélhető díjak:
- „A I. Ormánsági Regionális Pálinkaverseny – 2013 legjobb
pálinkája” cím
- „A I. Ormánsági Regionális Pálinkaverseny – 2013 legjobb ó- és
érlelt pálinkája” cím
- „A I. Ormánsági Regionális Pálinkaverseny – 2013 legjobb ágyas
pálinkája” cím
- Arany-, ezüst- és bronz oklevelek, érmek
- Esetleges egyéb különdíjak
Az odaítélt címek mellé 1–1 darab egyedi, faragott ajándék,
szponzori felajánlások,
- A résztvevők a versenyen elért érmükről, érmeikről a szervezőtől
oklevelet és érmeket, lehetséges szponzoroktól ajándékokat kapnak.
- A szervező engedélyezheti, hogy a résztvevők a pálinkájukra
olyan címkét tegyenek, amely tartalmazza a versenyen elért eredményüket.
- Mindkét előbbi esetben a felhasználónak kötelessége igazolni a
felhasznált tételszámot, melyet a szervezőnek joga van ellenőrizni.