272.
2013/0119
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Vaníliás Mutsu Alma
üvegben érlelve
Ismét
üdvözlök mindenkit az Aquavinicum Párlat Rendszer különleges kategóriájú
pálinkáinak csoportjában. A Mutsu Alma, amely ennek a párlatnak az alapját
adja, már bőséges bemutatásra került, mint a natúr kategóriánál, mind pedig, az
érlelt kategóriánál. Közismert, hogy a harmadik, egyben legérdekesebb kategória
az Ágyas, amely azonban már szervesen nem pálinkának nevezhető, sokkal inkább
párlatnak. Most úgy-e az következnék, hogy ágyasként is a mutsut, mint
gyümölcsöt mutassam be, én azonban tettem egy kis csavart ebbe az ágyas
párlatba, még pedig azzal, hogy felturbóztam némi vaníliával. No, természetesen
nem valami hamisítvánnyal, vagy őrleménnyel, hanem eredeti egészben összetört
vaníliával. Persze biztos vagyok abban, hogy a vaníliáról mindenki halott már,
de vajon e hallomáson túl tudunk-e mást is erről a legegzotikusabb, egyben
legdrágább fűszernövényről? Az édesszájúak
első számú favoritja vanília. Az apró pettyekkel tarkított madártejhez vagy egy
jó gombóc fagylalthoz semmi másra nincs szükség, csak az orchideacsalád
egyetlen olyan tagjára, ami ehető terméssel bír: a vaníliára. Feltételezések
szerint a mexikói Totonaca – a mai Vera Cruz területének - lakói voltak azok,
akik először termesztették az általuk isteni ajándéknak vélt vaníliát. A
totonacaiak úgy hitték, hogy a mesebeli Xanat hercegnő és kedvese vére nyomán
fakadtak az első vanília-orchideák. A történet szerint a hercegnő nem hagyta
magát egy nem kívánt házasságba kényszeríteni, inkább elmenekült a kedvesével
az erdőbe, de az uralkodó katonái utolérték őket és legyilkolták. Ahol a vérük
földet ért, ott sarjadtak az első orchideák. A vanília titkát az őket legyőző
aztékoknak adták tovább, akik a kakaóbabból készített italukhoz kezdték el
használni a növény termését. Az aztékoktól a 14. században, a Közép-Amerikába
érkező Hernando Cortes szerezte meg a vaníliát, de nem saját adottságai miatt,
pusztán a kakaófőzés egyik állomását látta benne. Először 1510-ben a
konkvisztádorokkal jutott az öreg kontinensre, pontosabban Spanyolországba a
vanília - ahol végérvényesen el is keresztelték kis toknak, azaz
vainilla-nak -, majd a sorozatos hódítások után egész Európában elterjedt. Nem
csak fűszerként használták, hanem gyógyszert is készítettek belőle, hiszen
vágykeltőnek hitték. Én a kakaó helyett már likőrjeimbe is kipróbáltam, de most
ágyas pálinkámhoz is méltónak találtam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése