Herbarium Librum
Muskátdiófélék Családja
Myristica fragrans
Szerecsendió
A szerecsendió felelős például Amerika felfedezéséért
is, úgyhogy szenteljünk ennek az érdekes izének néhány bekezdést. A
szerecsendió Magyarországon szinte kizárólag illatos karácsonyi italok,
brokkoli és krumplipüré fűszerezésre használatos, a legtöbben pedig csak őrölt
por formájában ismerik. A francia és az angol konyha valamivel gazdagabban
bánik vele, de azért a fűszerek királyának, ha egyáltalán van ilyen, régen nem
nevezné senki. Az pláne elképzelhetetlen, hogy három-hatszáz évvel ezelőtt nem
volt olyan valamirevaló európai étel, amiben ne lett volna belőle egy marékkal.
Állítólag évszázadokig minden ételnek teljesen egyforma, szerecsendió-íze és
-szaga volt, ami nyilván egy kicsit túlzás, de hát az sem igaz, hogy Amerikában
mindent nyakon öntenek ketchuppal (amiben egyébként szintén előfordul a
szerecsendió). Ezzel fűszereztek, ezzel tartósították a húst, és ez volt a kor
patikáinak aszpirinja is. Valamint a viagrája, bár ez nem mond sokat, az
emberiség története során gyakorlatilag mindent kipróbált a Mindent Vivő
Erekció reményében. A szerecsendiónak tehát volt honnét lezuhannia a mai
ismeretlenségbe, Kolumbusz úticéljából Horváth Rozi konyhájába. Egy piciny mag
és némi keményre száradt hártya, ez az, amit mi látunk a szerecsendióból, nem
is sejtvén, mekkora harc árán védték, óvták és uralták a gyarmatosító hatalmak
ezt a fűszert, és micsoda értéket képviselt egykoron. A szerecsendió egy
indonéz szigetről, Bandáról származik. A XIII. században már Európában is
ismert fűszer. S bár úgy tudjuk, hogy Európát a középkorban fertőzte meg a
szerecsendió ellenállhatatlan íze, az idősebb Plinius írásai azt bizonyítják,
hogy már az i.e. 1. században is eljutott errefelé ez az indonéz fűszer. A
római utcákat bizonyos alkalmakkor szerecsendió-füsttel illatosították az
ókorban, s Indiában a mai napig előfordul, hogy a füstölőkbe szerecsendió
kerül. Az iszlám megjelenése (XV. sz.) előtt a térség a jávai Madzsapahit, ill.
a szumátrai Srividzsaja Birodalomhoz tartozott. Az indiai, kínai és arab
kereskedők Fűszer-szigeteknek nevezték, a szegfűszeget, szerecsendiót
Ázsia-szerte forgalmazták. 1512-ig az arabok kezében volt a fűszerszállítás, a
tengeri útvonal felfedezésével azonban Vasco de Gama elérte az indonéz
szigeteket, majd portugál gyarmatnak minősítette. Ezt a státuszt egészen
1602-ig sikerült megőrizniük, mert akkor jöttek az új tulajok, a hollandok. A
szerecsendiónak akkora ázsiója lett, hogy a hollandok már vérre menő háborút
folytattak, hogy megszerezzék a Banda-sziget fölötti felügyeletet, így övék
legyen a szerecsendió-uralom. A napóleoni-háborúk idején az angolok vették át a
sziget felügyeletét. Ekkor kezdték meg Grenadában és Zanzibáron is termeszteni
a szerecsendiót. Aztán megint a hollandok nyerték vissza a felügyeletet, akik
még Manhattan szigetét is az angoloknak adták, hogy visszakaphassák a
fűszerszigetet. Egészen a második világháború végéig az ő fennhatóságuk alá
tartozott az egész szigetcsoport, amihez Banda is tartozik. A
picike kis diót körülöleli még a "virág", vagyis a maglepel A
holland monopóliumnak egy francia kertész vetett véget. 1770 körül Francia
Pierre Poivre-nak sikerül Mauritiuson szerecsendió ültetvényt létrehoznia. A
kiváló franciának nem ez volt az egyetlen monopólium ellen irányuló
tevékenysége, mert a fahéjat és a szegfűszeget is kimenekítette, és termeszteni
kezdte a Seychelle-szigeten. Manapság már Nyugat-Indiában, Malajziában,
Új-Guineán és Srí Lankán is termesztenek szerecsendiót. A nagy kínálat miatt
visszaesett az ára, pedig egykor egy kevés szerecsendió-virág is felhőtlen,
gazdag létet biztosíthatott a tulajdonosának. A szerecsendiófa örökzöld,
ültetés után 7 évvel hozza az első termését, és nagyjából 20 évesen éri a
teljes hozamot. Közel egy évszázadig termő. Bár nem tartozik az igazán
gyógyerővel bíró növények közé, az indiai védikus írásokban is szerepel a
szerecsendió. Európában főleg gyomorgörcsök ellen használták, sőt megpróbálták
vele kezelni a pestist is. Annyi bizonyos, hogy kis mennyiségben jótékony
befolyással bír a vérnyomásra, a szerecsendió-olaj pedig oldja a stresszt,
javítja a szellemi képességeket. Állítólag álmokat is elő lehet idézni az olaj
segítségével. Az olajat ezen kívül még a masszázs területén használják
előszeretettel, hiszen enyhíti a ízületi gyulladásokat, és az izomfájdalmakra
is remek ír. Gyakori összetevője a köhögéscsillapító tinktúráknak is. Felhasználása: az érett termés szerecsendiónak
nevezett magja többnyire héj nélkül kerül forgalomba. Magbele világszerte az egyik
legjelentősebb fűszernek számít, amely egyedülálló zamatával tűnik ki. Az őrölt
szerecsendiót ételek, mártások, sütemények, édességek és italok fűszerezésére
használják. Ugyancsak fűszerként ismert a magköpeny is, amelyet a köznyelvben
szerecsendió-virágnak neveznek. A szerecsendió-virágot ezenkívül kandírozva
édességként fogyasztják, és zselé előállítására is felhasználják. A magbél és a
magköpeny zsíros és illóolajokban, valamint gyantákban gazdag, amelyek az
élelmiszer-, gyógyszer- és kozmetikai iparban szerepelnek. Délkelet-Ázsiában a
savanyú és összehúzó hatású terméshúst kandírozzák, eközben sós vízbe helyezik,
hogy a cseranyagokat kivonják belőle, befejezésül cukorral többször felfőzik,
és végül megszárítják. A szerecsendió kellemesen aromás, de erős fűszer,
óvatosan kell használni. Mérsékli a savtúltengést, javítja az emésztést, de
stimuláló hatású afrodiziákumak is számít, és nagy mennyiségben fogyasztva
mámorító, túladagolva toxikus hatású, és görcsöket okoz. Népszerűségét illóolajainak köszönheti, melynek fő alkotórésze, a miriszticin.
A magban 5-16%, magköpenyben akár 15% illóolaj is lehet. Olajában monoterpének,
pinenek, szabinén, kb. 13% miristicin, 5-7% elemicin, szafrol, fenol, aromás
éterek és lignanok találhatók. A meszkalinhoz hasonló szerkezetű, hallucinogén
vegyületet a növény érett magja tartalmazza. A mag 2–8, illetve 5–15 százalékát
kitevő illóolaj 4 százaléka miriszticin, amely a szervezetbe jutva a
meszkalinhoz hasonló szerkezetű anyaggá bomlik. Egyszeri adagja legfeljebb 10
gramm, nagyobb mennyiség ugyanis eufórián és lebegő érzésen kívül erős
szomjúságot, hányingert, idegességet és pánikot idézhet elő. Extrém nagy
adagban halálos lehet. Az Egyesült Államokban ismét terjedőben
van egy új hóbort: az emberek, akik szeretnének 'elszállni', mostanában a
szerecsendiót hívják segítségül ehhez. A szakértők szerint azonban a legtöbben
csupán egyszer próbálják ki a bódultság ezen formáját, mivel a mellékhatások
borzasztóak. A szerecsendió hallucinogén hatása kevésbé ismert. Nagy
mennyiségű fogyasztásával az LSD-hez hasonló hatás érhető el, a bódult állapot
azonban akár egy-két napig is kitart. A kellemes állapot elmúltával azonban
annyira szörnyű mellékhatások jelentkeznek, hogy a legtöbben nem válnak
függővé, sőt ki sem próbálják többé ezt a 'tudatmódosító szert' - írja az ABC
News. Úgy tűnik, az emberek találékonysága határtalan. Tény, hogy a
szerecsendióban megtalálható egy hallucinogén anyag, a myristicin, de csupán
kis mennyiségben. Éppen ezért nagyon sokat kell lenyelni a fűszerként használt
növényből ahhoz, hogy bármilyen hatása legyen - a kellemes kábultság után
fellépő rosszullét miatt azonban szinte senki nem próbálja ki még egyszer -
mondta dr. Jeffrey Bernstein. Ha ugyanis valaki túlzásba viszi a szerecsendió
fogyasztását, az súlyos bélrendszeri panaszokat, hányingert, hányást,
hasmenést, valamint szív- és érrendszeri, illetve idegi problémákat is okozhat.
Amire azonban jó, pozitív hatással van az, például a pattanások elleni
küzdelem. Ez
a háziszer segít eltüntetni az éppen kialakulóban levő pattanást: egy kis
tálban néhány csipet őrölt szerecsendióhoz adjunk annyi tejet, amennyit
felvesz, és sűrű kenhető anyag lesz belőle. Ezt fölkenjük a kérdéses
bőrfelületre, majd néhány perc múlva leöblítjük. Kipróbálhatjuk továbbá
fogfájás csillapítására is. A szerecsendió-olajat már régóta alkalmazzák
fogfájás és fogínygyulladás ellen. Néhány csepp szerecsendió-olajjal
dörzsöljünk be a gyulladt fogínyt. Külön előnye, hogy a szerecsendió összevetői
felveszik a harcot a szuvasodást okozó baktériumokkal is.
Egyébként tényleg nagyon kár érte, mert a szerecsendió tényleg nagyon-nagyon
érdekes. A verseny elég szoros, hiszen speciel az ananász és a málna sem néznek
ki rosszul, de az a helyzet, hogy a szerecsendió a világ legszebb termése.
Sokkal inkább néz ki iparművészeti alkotásnak, mint a jóisten szeszélyének.
Kívülről leginkább egy éretlen barackra hasonlít, a gyümölcshús takarja magát a
lényeget, a szerecsendiót. A mi diónknál valamivel kisebb csonthéjas magot
tűzpiros, fantasztikus mintájú hártya veszi körül, olyan, mint a Babybel héja,
csak sokkal szebb. Ezt a piros dolgot magyarul tévesen szerecsendió-virágnak
hívják, és a növény hőskorában magánál a diónál is sokkal drágább volt. A
szerecsendió-virágnak ugyan se különösebb íze, se illata nincs (még
szerecsendiós sem), a Coca-Cola mégis évente sok tonnát vásárol belőle a
Banda-szigetekről. Van egy olyan érzésünk, hogy a legendásan titkos recept többi
összetevőjének felderítéséhez sem kellene többet csinálni, mint átkutatni a
világ egyéb eldugott szegleteinek agrár-statisztikáit.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése