275.
2013/0122
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Sauvignon Blanc Szőlő
üvegben érlelve
Az utóbbi néhány párlat, amelyet bemutattam vagy érlelt, vagy ágyas
kategóriába tartozott, most ezúttal a natúr kategóriába sorolt törkölypálinkával
szeretném a sort megszakítani, még pedig egy olyan szőlőnek a törkölyével,
amelyet nagyon lehet szeretni. Ahogy
január második felében, túl Vince napon, az ablakon kinézve az ugyan már
olvadó, de még mindig tetemes mennyiségű havat látjuk, egyre többet gondolunk a
tavaszra, gondolunk metszésre a szőlőben és a gyümölcsösben. Ha pedig van
pálinka, amely minden ízében megtestesíti ezt az új évszakot, akkor az a
sauvignon blanc. Kirobbanó illatintenzitása lehet frissítően zöldes, csalános
karakterű, míg az érettebb példányai egresre vagy akár trópusi gyümölcsökre is
emlékeztethetnek. Ha tehát már nagyon várjuk az enyhülést, tavaszcsalogatóként
igyunk sauvignon blanc törkölypálinkát! Persze azért ennyivel ezt a pálinkát
még nem fogom lerendezni. Ausztriában végzett DNS
kutatások szerint valószínűleg közeli rokonságban áll a chenin blanc-nal és a
traminivel. Amíg hazánkban legtöbbször
fajtaborként készítik el, addig a nemzetközi porondon gyakran lép fel a
semillon házastársaként. A klasszikus páros leginkább Franciaország Bordeaux
borvidékére jellemző, de több Újvilági követője is akad Ausztráliában vagy Kaliforniában. Míg a fajta nevét Európa ismertette meg, az ország, amely újra felhívta
a világ figyelmét erre a fehérszőlőre, Új-Zéland volt. Legjelentősebb újításuk
az volt, hogy bevezették a fajta esetében a több körből álló szüretet. Így, míg
egy korábbi szedéssel az élénk savakról és a herbális aromákról gondoskodnak,
addig a későbbi érett gyümölcsízekkel gazdagítja a képet. A törkölypálinkája olyannyira jellegzetes, hogy rengeteg étellel alkot
hosszú évszázadok óta különösen jó párost. Ennek egyik legszebb példája a
friss, akár zöldfűszerekben megforgatott kecskesajt és a spárga, de desszertek
mellé is kiváló kísérőt alkot. Legnagyobb sajnálatomra csak nagyon kevés ilyen
törkölyt sikerült szereznem, így bizony csak éppen gyógyszernyi mennyiséget
sikerült belőle előállítanom. Igaz sohasem a mennyiségre utaztam, hanem sokkal
inkább a minőségre, ezért is a jövőben egyik kedvencem lesz ez az enyhén szénaillatú,
citrusos jegyekkel bíró, mégis elegáns és komplex törkölypálinka, amely ízében,
friss egzotikus gyümölcsösség mellett már az érettség is megmutatkozik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése