Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. január 23., szerda

Sauvignon Blanc Natúr Törkölypálinka 2013.



275.

2013/0122

AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY

 
Sauvignon Blanc Szőlő
  üvegben érlelve




Az utóbbi néhány párlat, amelyet bemutattam vagy érlelt, vagy ágyas kategóriába tartozott, most ezúttal a natúr kategóriába sorolt törkölypálinkával szeretném a sort megszakítani, még pedig egy olyan szőlőnek a törkölyével, amelyet nagyon lehet szeretni. Ahogy január második felében, túl Vince napon, az ablakon kinézve az ugyan már olvadó, de még mindig tetemes mennyiségű havat látjuk, egyre többet gondolunk a tavaszra, gondolunk metszésre a szőlőben és a gyümölcsösben. Ha pedig van pálinka, amely minden ízében megtestesíti ezt az új évszakot, akkor az a sauvignon blanc. Kirobbanó illatintenzitása lehet frissítően zöldes, csalános karakterű, míg az érettebb példányai egresre vagy akár trópusi gyümölcsökre is emlékeztethetnek. Ha tehát már nagyon várjuk az enyhülést, tavaszcsalogatóként igyunk sauvignon blanc törkölypálinkát! Persze azért ennyivel ezt a pálinkát még nem fogom lerendezni. Ausztriában végzett DNS kutatások szerint valószínűleg közeli rokonságban áll a chenin blanc-nal és a traminivel.  Amíg hazánkban legtöbbször fajtaborként készítik el, addig a nemzetközi porondon gyakran lép fel a semillon házastársaként. A klasszikus páros leginkább Franciaország Bordeaux borvidékére jellemző, de több Újvilági követője is akad Ausztráliában vagy Kaliforniában. Míg a fajta nevét Európa ismertette meg, az ország, amely újra felhívta a világ figyelmét erre a fehérszőlőre, Új-Zéland volt. Legjelentősebb újításuk az volt, hogy bevezették a fajta esetében a több körből álló szüretet. Így, míg egy korábbi szedéssel az élénk savakról és a herbális aromákról gondoskodnak, addig a későbbi érett gyümölcsízekkel gazdagítja a képet. A törkölypálinkája olyannyira jellegzetes, hogy rengeteg étellel alkot hosszú évszázadok óta különösen jó párost. Ennek egyik legszebb példája a friss, akár zöldfűszerekben megforgatott kecskesajt és a spárga, de desszertek mellé is kiváló kísérőt alkot. Legnagyobb sajnálatomra csak nagyon kevés ilyen törkölyt sikerült szereznem, így bizony csak éppen gyógyszernyi mennyiséget sikerült belőle előállítanom. Igaz sohasem a mennyiségre utaztam, hanem sokkal inkább a minőségre, ezért is a jövőben egyik kedvencem lesz ez az enyhén szénaillatú, citrusos jegyekkel bíró, mégis elegáns és komplex törkölypálinka, amely ízében, friss egzotikus gyümölcsösség mellett már az érettség is megmutatkozik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése