Rigóvári Cabernet franc szűz vörös 2018.
Elmondhatom, hogy sok éve foglalkozom
borkészítéssel, mindig kisebb-nagyobb sikerekkel. Eddig azonban még sohasem
készítettem szűz szőlőtermésből bort. Ám idén ennek is eljött az ideje. Mert
azért ugye csak akkor kerek egy borász élete, ha lehetőség szerint mindent
kipróbált. Szőlőművelés egyik végkifejlete a borkészítés, de amikor elülteted a
csemetét és három év elteltével az első fürtöket leszeded, és abból készítesz
először bort, azt tényleg nagy várakozások előzik meg. Olyan pillanat, amely
megbizsergeti a halántékot, megremegteti az ujjakat. Ebből az okból lett hát a
borunk neve is az, de a véletlen úgy hozta, hogy a Bírák könyvében is éppen
ehhez a részhez értünk. Ennek a szőlőnek is ez az első feláldozása számunkra
bor formájában, így hát kellő tisztelettel kortyolgassuk. Nyilvánvaló, hogy e
bort a feleségem jegyzi, hiszen nőről szól.
Október 10.-én határoztam el a megszedését.
Nem volt beteg, de mivel elég alacsonyan hozta a fürtöket, így sajnos porosak
voltak az apró, tömött fürtök. Saját kezűleg szedtem, minden sérülést gondosan
kerülve, mert tudtam, hogy meg kell fürdetnem a fürtöket. A fürdetést szárítás
követte, majd csak ezt követően dolgoztam fel. 21-es volt a mustfoka, amelyhez
szép savgerinc tartozott. A héjon erjesztés 30 napig tartott, gondosan
oxigéntől elzárt kádon. A préselést követően enyhe kénezéssel került tartályba.
21 nap pihentetés után érkezett el az első kóstolás pillanata.
Elsőként a megjelenését vettük szemügyre a
pohárban: tükrösen tiszta folyadék csillogót benne. Ezt követően szín
összetételét vettük szemügyre, amely rubint vörös árnyalatokban fürdőzött. A
következő szempont, amely alapján értékelünk, azaz illat. Ezen belül is a
tisztaságot figyelhetjük meg: erdei gyümölcsös. Intenzitása: friss, búja alkoholossággal
tőr fel a pohárból. Minősége: gyümölcsös, virágosan fűszeres. Eddig nagyon
ígéretesnek tűnik, de ezután következik az ízek, zamatok megfigyelése.
Technológiailag hibátlannak tűnik, mentesnek minden erjesztési problémától.
Intenzív zamatai markánsan lendületesek. Hosszúságát tekintve a 13-as alkohol,
telt, közepesen hosszú. Zamatai fiatalosan erdei gyümölcsök aromáira hajaznak,
közepes teltséggel. Az értékelés végén a fentiek összhangját próbáljuk
megállapítani: harmonikus, kerek, elegáns Tipikusan tartályban tárolt ital,
amelyből kicsit hiányzik a fa dominanciája. A 100 pontos bírálati rendszerben,
így 93 pontot ért el és aranyminősítésben részesítettem.