541.
2014/0330
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Fekete Faepres Alma
üvegben érlelve
Az átmulatott éjszaka után még várt egy feladat
mielőtt ágyba dőlhettem volna, még pedig a templom digitális órájának
átállítása eggyel előrébb a nyári időszámításra, hogy a harangok a megfelelő
időben szólaljanak meg. Tehát nem elég, hogy mulattunk, ettünk, ittunk az
éjszaka még egy órával is megrövidültünk. Így indult tehát ez a nap, és a
folytatásban is éppen elég lesz regenerálódni. Szerencsére vasárnap van és így
igazán más dolgunk nincs is, mint elmegyünk a vasárnapi szentmisére,
elfogyasztjuk az ünnepi ebédet, és újból megnézzük a duna world-on a bátai
tambura zenekart, amint a felszállott a pávában vendég szerepelnek. Közben
azért elkészítek ismét egy ágyas párlatot. Az alap ital továbbra is megmarad a
mutsu almapálinka, de ezúttal nem szamócát, hanem a névrokonságba tartozó erdei
faepret használom ágyazásra. Abból is a fekete változatot alkalmazom, amelynek
aszalványa pillanatok alatt megfesti az almapálinka natúr vízszínét. Ezzel a
gyümölccsel kapcsolatban is még mindig nagyon sok tévedés, és félreértés, ezért
is néhány dolgot újfent közreadnék róla. Figura József uradalmi erdész így ír róla 1880-ban: "Európába
Chinából hozatott, s ma a tenyésztés által töb válfajt számlál, melyek közül
legismertebbek a következők : a fehér vagy vörhenyes gyümölcsű édes eperfa,
Morus alba; a fekete gyümölcsű savanyu eperfa, M. nigra; a nagylevelü eperfa,
M. Moretti, mely névét Moretti Pál olaszországi tanártól vette, ki e fát
Európában elterjeszté; a legnagyobb levelii eperfa, M. ledvona és M. Giarvola,
melyek selyemtenyésztés czéljából - leveleik tápértékét tekintve - kivéve a
savanyu eperfát, legkedveltebb fajok”. Jó, ha tudjuk, hogy egyetlen
selyemhernyó havonta kb. 110 liter falevelet is elfogyasztott, akkor el lehet
képzelni, mennyire elterjedt a növény egész Európában. Sokáig nem is tudtam,
hogy a nagymamám kertjében álló szederfa és a versben szereplő, feketén bólingató
eperfa tulajdonképpen azonos. A valaha igen gyakori fa állománya mára
megritkult. Piacokon se nagyon találkozhatunk a gyümölcsével, melynek oka az
is, hogy nem áll el, leszedés után néhány órán belül fel kell dolgozni. Viszont
akár egy hónapig is folyamatosan érik. A fehér eperfa június-júliusban hozza
fehér, ritkábban fekete vagy rózsás árnyalatú, mézédes termését. Ezt leginkább
nyersen fogyasztják, de pálinkát is lehet belőle főzni. A sokkal népszerűbb
fekete faeper később, nyár végén érik.