539.
2014/0328
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Szamócás Alma
üvegben érlelve
Annak ellenére, hogy ma szabadságon szerettem volna
lenni, hajnalban már a szőlő ültetvényben irányítom az embereket, majd még a
főzdébe is be kell ugranom egy-két órahosszára, mert főnökömmel ki kell menjek
a pusztájára. Szerencsére a jókedvemet semmi nem veheti el az időjárás is
gyönyörű. Aztán még a szőlészetbe is visszatérek, aminek következtében csak délután
érkezem meg a saját pincészetembe, ahol a nagy zöld felület ad éppen elég
munkát, főleg, hogy most már nincsenek meg a birkák. A fűnyírás közben
pihenésként elkészítek egy rendhagyó ágyas párlatot. Továbbra is a jól bevált
régi almapálinkámat használom fel ennek alapjául, azzal a különbséggel, hogy az
ágyazást ezúttal nem aszalvánnyal, nem is gyümölccsel végzem el, hanem tea
filterrel. Aki már készített ágyas párlatot az tudja, hogy a későbbiek során a
gyümölcs beleázó apró részecskéit nagyon nehéz eltávolítani még szűréssel is.
Ennek kiküszöbölésére próbálkoztam meg szamóca tea filterrel, amelyet gondosan
belelógatva a pálinkába szinte azonnal megkezdődött a beleerjedés még hideg
állapotában is. Itt természetesen az arányok eltalálása határozza meg az
ágyazás sikerét. A másik fontos kérdés az a szamóca mellett való döntés.
Kóstoltatások alkalmával, főleg a hölgyek kedvelt itala a szamóca, ezért ezt az
űrt szeretném ezekben a napokban kitölteni. A Fragaria nemzetség keletkezési és fejlődési központjának
Kelet-Ázsiát tartják. A vadon élő szamócafajok valószínűleg már a jégkorszak
végén megtelepedtek Európa, Ázsia és Amerika erdeiben. Már az ősember is kedvtelve
gyűjtögette termését. A szamócáról a legkorábbi írásos emlékek a római korból
származnak, Vergilius, Ovidius és Plinius is említette, mint vadon termő
növényt, termesztésbe vételére azonban csak jóval később került sor, a gyümölcs
gyűjtögetése kielégítette az igényeket. Az erdei szamócát (Fragaria vesca L.)
már a XV. században termesztették a franciák és a belgák. A XVIII. századtól
egy másik európai származású fajt is (kerti szamóca - Fragaria moschata Duch.)
termesztésbe vontak, bár különleges zamata ellenére - valószínűleg gyenge
termőképessége miatt - nem tudott nagy népszerűségre szert tenni. Ma azonban
már elmondhatjuk, hogy a szamóca mind fogyasztva, mind bármilyen italnak
feldolgozva elnyerte a fogyasztók kegyét. Kóstoljuk hát!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése