Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. április 1., kedd

Szamócás Alma Ágyas Gyümölcs Párlat 2014.



539.

2014/0328


AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS



  Szamócás Alma
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 Annak ellenére, hogy ma szabadságon szerettem volna lenni, hajnalban már a szőlő ültetvényben irányítom az embereket, majd még a főzdébe is be kell ugranom egy-két órahosszára, mert főnökömmel ki kell menjek a pusztájára. Szerencsére a jókedvemet semmi nem veheti el az időjárás is gyönyörű. Aztán még a szőlészetbe is visszatérek, aminek következtében csak délután érkezem meg a saját pincészetembe, ahol a nagy zöld felület ad éppen elég munkát, főleg, hogy most már nincsenek meg a birkák. A fűnyírás közben pihenésként elkészítek egy rendhagyó ágyas párlatot. Továbbra is a jól bevált régi almapálinkámat használom fel ennek alapjául, azzal a különbséggel, hogy az ágyazást ezúttal nem aszalvánnyal, nem is gyümölccsel végzem el, hanem tea filterrel. Aki már készített ágyas párlatot az tudja, hogy a későbbiek során a gyümölcs beleázó apró részecskéit nagyon nehéz eltávolítani még szűréssel is. Ennek kiküszöbölésére próbálkoztam meg szamóca tea filterrel, amelyet gondosan belelógatva a pálinkába szinte azonnal megkezdődött a beleerjedés még hideg állapotában is. Itt természetesen az arányok eltalálása határozza meg az ágyazás sikerét. A másik fontos kérdés az a szamóca mellett való döntés. Kóstoltatások alkalmával, főleg a hölgyek kedvelt itala a szamóca, ezért ezt az űrt szeretném ezekben a napokban kitölteni. A Fragaria nemzetség keletkezési és fejlődési központjának Kelet-Ázsiát tartják. A vadon élő szamócafajok valószínűleg már a jégkorszak végén megtelepedtek Európa, Ázsia és Amerika erdeiben. Már az ősember is kedvtelve gyűjtögette termését. A szamócáról a legkorábbi írásos emlékek a római korból származnak, Vergilius, Ovidius és Plinius is említette, mint vadon termő növényt, termesztésbe vételére azonban csak jóval később került sor, a gyümölcs gyűjtögetése kielégítette az igényeket. Az erdei szamócát (Fragaria vesca L.) már a XV. században termesztették a franciák és a belgák. A XVIII. századtól egy másik európai származású fajt is (kerti szamóca - Fragaria moschata Duch.) termesztésbe vontak, bár különleges zamata ellenére - valószínűleg gyenge termőképessége miatt - nem tudott nagy népszerűségre szert tenni. Ma azonban már elmondhatjuk, hogy a szamóca mind fogyasztva, mind bármilyen italnak feldolgozva elnyerte a fogyasztók kegyét. Kóstoljuk hát!
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése