Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. április 2., szerda

Szamócás Mutsu Alma Ágyas Gyümölcs párlat 2014.



540.

2014/0329


AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS



  Szamócás Mutsu Alma
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 És igen, ismét elérkezett a hétvége, amit még fokoz, hogy a lehető legszebb időjárás fogad bennünket. Arról meg már nem is beszélve, hogy amikor tudja az ember, hogy este csodás program várja, akkor még inkább fel van villanyozva. Egyik munkahelyemen sem kell megjelenem dolgozni, így saját pincészetemben tevékenykedhetem a délelőtt folyamán. Pálinkáimat és boraimat rendszerezem, készülök a jövő heti Dombovári borversenyre. De nemcsak a borokat kóstolgatom, hanem a pálinkákat is kezelésbe veszem, hiszen hamarosam az Igali pálinkaversenyen szeretnénk részt venni néhány különleges italunkkal. A mai napon ágyazással elkészített italomat még nem ezekre a versenyekre készítem, hiszen legalább száz napig pihennie, érlelődnie kell annak. Mindenesetre most erről osztanék meg néhány gondolatot, hogy amíg érlelődik addig is tudjunk miről vele kapcsolatban beszélni. A születés körülményei mindig meghatározóak egy ital későbbi életében is. Ennek az volt a legfontosabb apropója, amit már a tegnapi testvér italánál is elmondtam, hogy erre a fajta italokra van kóstolásaink alkalmával igény. A tegnapi különlegessége az volt, hogy szamóca tea filterrel végeztem az ágyazást, a mainak, pedig az a különlegessége, hogy a kertünkben megtermelt szamóca került aszalásra, majd ágyazásra. Az alap ezúttal is a mutsu almapálinka, hogy három hónap eltelte után a két italt össze tudjuk hasonlítani, és felismerhessük, hogy melyik közülük a jobb. A szamócát nagy földrajzi alkalmazkodóképessége és elterjedése miatt szinte a világ minden országában termesztik. Ennek is köszönhető, hogy a világ bogyósgyümölcs-termesztésében vezető szerepet tölt be. A szamóca szaporítása egyszerű és a nagy kézimunkaigénye ellenére a telepítés költségei már az első évben megtérülnek. A magyarországi termesztésre a múltban és a jelenben egyaránt a szoros versenyhelyzet volt jellemző: az európai piacra nehéz betörni, hisz a környező országok szamócatermesztése igen jelentős. Ebből jelenthet kitörést a szamóca alapú italok készítése. A szamóca genetikai adottsága a folyamatos érés. Ezért 2-4 naponta szednünk kell. Szedésre legalkalmasabbak a délelőtti órák, amikor a gyümölcs felületéről már felszáradt a harmat, de még nem melegedett fel túlságosan, ugyanis a nedves vagy felmelegedett gyümölcs gyorsan romlik, nehezen tárolható. Aszalva azonban téliesíteni is remekül tudjuk.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése