540.
2014/0329
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Szamócás Mutsu Alma
üvegben érlelve
És igen, ismét elérkezett a hétvége, amit még
fokoz, hogy a lehető legszebb időjárás fogad bennünket. Arról meg már nem is
beszélve, hogy amikor tudja az ember, hogy este csodás program várja, akkor még
inkább fel van villanyozva. Egyik munkahelyemen sem kell megjelenem dolgozni,
így saját pincészetemben tevékenykedhetem a délelőtt folyamán. Pálinkáimat és
boraimat rendszerezem, készülök a jövő heti Dombovári borversenyre. De nemcsak
a borokat kóstolgatom, hanem a pálinkákat is kezelésbe veszem, hiszen hamarosam
az Igali pálinkaversenyen szeretnénk részt venni néhány különleges italunkkal.
A mai napon ágyazással elkészített italomat még nem ezekre a versenyekre
készítem, hiszen legalább száz napig pihennie, érlelődnie kell annak.
Mindenesetre most erről osztanék meg néhány gondolatot, hogy amíg érlelődik
addig is tudjunk miről vele kapcsolatban beszélni. A születés körülményei
mindig meghatározóak egy ital későbbi életében is. Ennek az volt a legfontosabb
apropója, amit már a tegnapi testvér italánál is elmondtam, hogy erre a fajta
italokra van kóstolásaink alkalmával igény. A tegnapi különlegessége az volt,
hogy szamóca tea filterrel végeztem az ágyazást, a mainak, pedig az a
különlegessége, hogy a kertünkben megtermelt szamóca került aszalásra, majd
ágyazásra. Az alap ezúttal is a mutsu almapálinka, hogy három hónap eltelte
után a két italt össze tudjuk hasonlítani, és felismerhessük, hogy melyik
közülük a jobb. A
szamócát nagy földrajzi alkalmazkodóképessége és elterjedése miatt szinte a
világ minden országában termesztik. Ennek is köszönhető, hogy a világ
bogyósgyümölcs-termesztésében vezető szerepet tölt be. A szamóca szaporítása
egyszerű és a nagy kézimunkaigénye ellenére a telepítés költségei már az első
évben megtérülnek. A magyarországi termesztésre a múltban és a jelenben
egyaránt a szoros versenyhelyzet volt jellemző: az európai piacra nehéz
betörni, hisz a környező országok szamócatermesztése igen jelentős. Ebből
jelenthet kitörést a szamóca alapú italok készítése. A szamóca genetikai
adottsága a folyamatos érés. Ezért 2-4 naponta szednünk kell. Szedésre
legalkalmasabbak a délelőtti órák, amikor a gyümölcs felületéről már felszáradt
a harmat, de még nem melegedett fel túlságosan, ugyanis a nedves vagy
felmelegedett gyümölcs gyorsan romlik, nehezen tárolható. Aszalva azonban
téliesíteni is remekül tudjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése