777.
2015/0108
AQUAVINICUM
VADGYÜMÖLCS
Vadszilva
üvegben érlelve
A 2015-ös év első versenyére való felkészülés a
végéhez ért. A legutóbbi kóstolás és bírálás alkalmával tizenegypár pálinkát és
párlatot vizsgáltunk meg, most ezek közül végül is ötöt választottam ki arra,
hogy induljanak pincészetünknek a színeiben a Miskolc melletti Ongán. Ez a
verseny gyakorlatilag a hatodik alkalommal kerül megrendezésre, és tavaly már a
legnagyobb versenynek számított a Kárpát-medencében. Sőt, az ezen való sikeres
részvétel, kapuja az ausztriai pálinkaversenyen való részvételnek. Az
elkövetkezendő két hét tehát izgalmas várakozással fog eltelni, ahogy egyre közelebb
kerül, majd a Lillafüredi díjkiosztó időpontja. A mai napon az elmúlt két nap
bemutatott italunknak, italcsaládunknak a harmadik tagja kerül felvezetésre,
amely szokásunkhoz híven az ágyas. Számomra ennek a párlat családnak ez azonban
talán a legizgalmasabb tagja. A vadszilváról, főként annak a cseresznyeszilva
változatáról tudni érdemes, hogy rendkívüli módon elnyúlt érési ideje van.
Láttam már olyan fákat is, amelyek augusztusban értek be, de olyat is, amelyek
már júniusban fogyaszthatók voltak. Természetesen ennek a gyümölcséből is
készítettünk aszalványt, hogy ilyenkor télvíz idején használni tudjuk azt
italaink ágyazására. Ráadásul ennek a gyümölcsnek ilyenkor a piacon nincs
helye, így másként nem tudjuk megoldani ezt a fajta felhasználását. Ami
lényeges, hogy ebből a cseresznyeszilvából előszeretettel készítenek lekvárt
is, ahol remekül kiérezhető savanykás-édes ízvilága. Pincészetünk e napi
történelmében, mert szerencsére már ilyenről is beszélhetünk az elmúlt hat év
alapján, négy italunk született. Mind a négy ital igen különböző spektrumot
ölelt fel a bortól, a törkölyön, az almán keresztül ide a vadszilváig. Az
ágyazás hatására szinte azonnal nagyon szép piros színanyagok oldódtak ki az
aszalványból, amelytől italunk nemcsak ízletes, hanem nagyon mutatóssá is vált.
Első italaink egyike is már bronzérmet nyert ebből a fajtából 2010.-ben
Kecelen. Talán emiatt is olyan kedves a szívünknek ez az ital, amelyet
igyekszünk évről-évre mindig elkészíteni, bár a vadgyümölcs nem mindig
elérhető, hiszen annak termését az időjárás szeszélye szabályozza. Az azonban
biztos, hogy ezen italunkat mártások, és vadsültek mellé tudjuk ajánlani, és
főként olyanoknak, akik szemüveget hordanak.