777.
2015/0108
AQUAVINICUM
VADGYÜMÖLCS
Vadszilva
üvegben érlelve
A 2015-ös év első versenyére való felkészülés a
végéhez ért. A legutóbbi kóstolás és bírálás alkalmával tizenegypár pálinkát és
párlatot vizsgáltunk meg, most ezek közül végül is ötöt választottam ki arra,
hogy induljanak pincészetünknek a színeiben a Miskolc melletti Ongán. Ez a
verseny gyakorlatilag a hatodik alkalommal kerül megrendezésre, és tavaly már a
legnagyobb versenynek számított a Kárpát-medencében. Sőt, az ezen való sikeres
részvétel, kapuja az ausztriai pálinkaversenyen való részvételnek. Az
elkövetkezendő két hét tehát izgalmas várakozással fog eltelni, ahogy egyre közelebb
kerül, majd a Lillafüredi díjkiosztó időpontja. A mai napon az elmúlt két nap
bemutatott italunknak, italcsaládunknak a harmadik tagja kerül felvezetésre,
amely szokásunkhoz híven az ágyas. Számomra ennek a párlat családnak ez azonban
talán a legizgalmasabb tagja. A vadszilváról, főként annak a cseresznyeszilva
változatáról tudni érdemes, hogy rendkívüli módon elnyúlt érési ideje van.
Láttam már olyan fákat is, amelyek augusztusban értek be, de olyat is, amelyek
már júniusban fogyaszthatók voltak. Természetesen ennek a gyümölcséből is
készítettünk aszalványt, hogy ilyenkor télvíz idején használni tudjuk azt
italaink ágyazására. Ráadásul ennek a gyümölcsnek ilyenkor a piacon nincs
helye, így másként nem tudjuk megoldani ezt a fajta felhasználását. Ami
lényeges, hogy ebből a cseresznyeszilvából előszeretettel készítenek lekvárt
is, ahol remekül kiérezhető savanykás-édes ízvilága. Pincészetünk e napi
történelmében, mert szerencsére már ilyenről is beszélhetünk az elmúlt hat év
alapján, négy italunk született. Mind a négy ital igen különböző spektrumot
ölelt fel a bortól, a törkölyön, az almán keresztül ide a vadszilváig. Az
ágyazás hatására szinte azonnal nagyon szép piros színanyagok oldódtak ki az
aszalványból, amelytől italunk nemcsak ízletes, hanem nagyon mutatóssá is vált.
Első italaink egyike is már bronzérmet nyert ebből a fajtából 2010.-ben
Kecelen. Talán emiatt is olyan kedves a szívünknek ez az ital, amelyet
igyekszünk évről-évre mindig elkészíteni, bár a vadgyümölcs nem mindig
elérhető, hiszen annak termését az időjárás szeszélye szabályozza. Az azonban
biztos, hogy ezen italunkat mártások, és vadsültek mellé tudjuk ajánlani, és
főként olyanoknak, akik szemüveget hordanak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése