Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2015. január 7., szerda

Vadszilva Natúr Vadgyümölcs Pálinka 2015.



775.

2015/0106


AQUAVINICUM

NATÚR

VADGYÜMÖLCS


 
  Vadszilva
  üvegben érlelve
 
 
 
Amitől országszerte tartottak bekövetkezett. A bérfőzdékben főzetet pálinkák megadóztatásának hatása, hogy ilyen áron már senki sem akar főzetni. Pár bizonytalan érdeklődő felbukkan, akik arra kíváncsiak, hogy mennyi is pontosan az ár most, majd időpont egyeztetés nélkül távoznak is. Mivel a mi főzdénk úgy van kialakítva, hogy az üstök melegítik a helyiséget, és az elkövetkezendő napok elég hűvösnek ígérkeznek jobb híján a saját cefrémet kezdem el főzögetni. Van ebben azért jó is, mert nem kell kapkodnom, nyugodtan odafigyelve végezhetem a saját anyagom ledesztillálását. Egy fél évvel ezelőtt elkészített cefrét hoztam le, amely 250 liternyi lehetett, és vadszilva szolgálta az alapanyagát. A felfűzés utáni időszakban szépen meg is indult az alszesz és a fokoló 70% jelig le is merült, amely azt jelezte, hogy azért várható belőle némi pálinka. Nyilvánvalóan a vadgyümölcsökből készült cefrék azért elég visszafogott hozammal bírnak, hiszen éppen előző nap a tulajdonos hasonló cefréjét desztilláltam és a 240 liternyi cefréből 10 liternyi pálinka csurgott össze. A főzdében remek illatok terjengtek, és bizony sokáig folyt az alszesz három és fél óráig. Ezt követően rögtön neki is álltam az alszesz tisztázásának. Ennek során ki is derült, hogy csupán 35 liternyi alszesz folyt össze, amelyből harmadnyi pálinkát várhatók jó esettben. A finomító üstöt előmelegítettem, így gyorsan megindult a pálinka. Az előpárlat mennyisége a megszokott volt, de bizony a közép párlat 88 celziusz fok környékén indult meg. Erőteljesen visszafogtam a tüzelést, nehogy túl fűtsem a párlatot, aztán szépen lassan csordogáltatni kezdtem az italomat, mintegy két és fél órán keresztül. A tisztázásnál nem süllyedt mélyre a fokoló, így a végén az átlag alkoholja sem haladta meg a 60%-ot. A lefolyt mennyiség a mérés után, pedig 10 liternyit mutatott, amely az 50% -osra visszagyengítve 12 liter középpárlatot eredményezett, amellyel viszonylag meg is voltam elégedve. Pár érdeklődő szemmel kísérte a munkámat és egy nyeletnyít meg is kóstoltak az italból, amely alapján elismerően nyilatkoztak annak illatáról, ízéről, zamatairól. Természetesen mindez még így igen nyers állapotban volt, az igazi arcát majd száz nap elteltével fogja megmutatni 44%-os alkoholfoknál. Ezt az italomat a házszenteléshez ajánlottam, amelynek majd vendégeim fognak leginkább örülni.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése