775.
2015/0106
AQUAVINICUM
NATÚR
VADGYÜMÖLCS
Vadszilva
üvegben érlelve
Amitől országszerte tartottak bekövetkezett. A
bérfőzdékben főzetet pálinkák megadóztatásának hatása, hogy ilyen áron már
senki sem akar főzetni. Pár bizonytalan érdeklődő felbukkan, akik arra
kíváncsiak, hogy mennyi is pontosan az ár most, majd időpont egyeztetés nélkül
távoznak is. Mivel a mi főzdénk úgy van kialakítva, hogy az üstök melegítik a
helyiséget, és az elkövetkezendő napok elég hűvösnek ígérkeznek jobb híján a
saját cefrémet kezdem el főzögetni. Van ebben azért jó is, mert nem kell
kapkodnom, nyugodtan odafigyelve végezhetem a saját anyagom ledesztillálását.
Egy fél évvel ezelőtt elkészített cefrét hoztam le, amely 250 liternyi
lehetett, és vadszilva szolgálta az alapanyagát. A felfűzés utáni időszakban
szépen meg is indult az alszesz és a fokoló 70% jelig le is merült, amely azt
jelezte, hogy azért várható belőle némi pálinka. Nyilvánvalóan a
vadgyümölcsökből készült cefrék azért elég visszafogott hozammal bírnak, hiszen
éppen előző nap a tulajdonos hasonló cefréjét desztilláltam és a 240 liternyi
cefréből 10 liternyi pálinka csurgott össze. A főzdében remek illatok
terjengtek, és bizony sokáig folyt az alszesz három és fél óráig. Ezt követően
rögtön neki is álltam az alszesz tisztázásának. Ennek során ki is derült, hogy
csupán 35 liternyi alszesz folyt össze, amelyből harmadnyi pálinkát várhatók jó
esettben. A finomító üstöt előmelegítettem, így gyorsan megindult a pálinka. Az
előpárlat mennyisége a megszokott volt, de bizony a közép párlat 88 celziusz
fok környékén indult meg. Erőteljesen visszafogtam a tüzelést, nehogy túl
fűtsem a párlatot, aztán szépen lassan csordogáltatni kezdtem az italomat,
mintegy két és fél órán keresztül. A tisztázásnál nem süllyedt mélyre a fokoló,
így a végén az átlag alkoholja sem haladta meg a 60%-ot. A lefolyt mennyiség a
mérés után, pedig 10 liternyit mutatott, amely az 50% -osra visszagyengítve 12
liter középpárlatot eredményezett, amellyel viszonylag meg is voltam elégedve.
Pár érdeklődő szemmel kísérte a munkámat és egy nyeletnyít meg is kóstoltak az
italból, amely alapján elismerően nyilatkoztak annak illatáról, ízéről,
zamatairól. Természetesen mindez még így igen nyers állapotban volt, az igazi
arcát majd száz nap elteltével fogja megmutatni 44%-os alkoholfoknál. Ezt az
italomat a házszenteléshez ajánlottam, amelynek majd vendégeim fognak leginkább
örülni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése