Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2015. január 4., vasárnap

Sárkánygyümölcsös Alma Ágyas Párlat 2015.



773.

2015/0104


AQUAVINICUM

ÁGYAS

DÉLIGYÜMÖLCS


 
  Sárkánygyümölcsös Alma
  üvegben érlelve
 
 
 
 A vasárnapra előre jelzett időjárási anomáliák ezúttal felénk nem váltak be. Az enyhe időjárás következtében a leesett hó nagyiramban kezdett el olvadni, amitől aztán elég lucskos lett a környezetünk. Az idei év első igazán hosszú hétvégéje, pedig elérkezett az utolsó óráihoz, amely tovább növelte szomorúságunkat. Hiszen ezek a szép ünnepi napok, így visszapillantva is gyorsan elrepültek, és holnap már egy bizonytalan jövő első munkanapja következik. Ráadásul a talpamon található tyúkszem is megkeseríti alaposan a mindennapjaimat, legalább a gyomorsav okozta panaszok enyhültek azóta, hogy duplán szedem a savlekötött. Így aztán ezt a napot leginkább a sebeink nyalogatásával töltöttem, és csak egy különleges ágyas párlat elkészítésére szántam időt, amely egy régi almapálinkánk felhasználásával készítettem el. A mi nap a tescoban vásárolt különleges déligyümölcsöt helyeztem bele ágyként, amelynek már a neve is különlegességet sejtetett. A kaktuszfélék családjába tartozó élénk színű gyümölcs Dél-Amerikából származik, de termesztik Kínában, Izraelben és Vietnámban is. A legenda szerint a gyümölcsöt sárkányok teremtették, ezért aki eszik belőle annak az ereje akár egy sárkányéval is vetekedhet. Aki pedig a névmagyarázat prózaibb okát keresi, az nézze meg az rózsaszín gyümölcs hegyes pikkelyeit, amelyek akár egy sárkány tüskéi is lehetnének. Őshazájában fára futtatva termesztik ezt az igénytelennek számító növényt, amely az orchideákhoz hasonlóan kevés földben is elél, hiszen a nedvességet a levegőből veszi fel, ráadásul igen jól tűri a szárazságot is. Nemcsak maga a gyümölcs, de a virágja is jóleső látvány a szemnek, aminek az a különlegessége, hogy éjszaka virágzik. Fekete-fehér mákos tésztára emlékeztető belseje a magoknak köszönhetően elsősorban a kivit juttatja eszünkbe, de az íze sokkal kevésbé fanyar, mint a zöld gyümölcsé. Leginkább úgy lehet elképzelni, mint a görögdinnye, a cseresznye és a kivi jól működő házasságát. Frissen fogyasztva elősegíti az emésztést, és jó hatással van a gyomorra is, de viszonylag magas a C-vitamin tartalma is. Ez az egzotikus különlegesség, amelyet ezúttal kipróbáltam, ami egyben nagyon jó alapot képez egyes koktélokhoz, és immár ágyas párlatokhoz is. Enyhén savanykás íze nagyszerűen ellensúlyozza az alkohol erejét, így kellemes élményt ad.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése