773.
2015/0104
AQUAVINICUM
ÁGYAS
DÉLIGYÜMÖLCS
Sárkánygyümölcsös Alma
üvegben érlelve
A vasárnapra előre jelzett időjárási anomáliák
ezúttal felénk nem váltak be. Az enyhe időjárás következtében a leesett hó
nagyiramban kezdett el olvadni, amitől aztán elég lucskos lett a környezetünk.
Az idei év első igazán hosszú hétvégéje, pedig elérkezett az utolsó óráihoz,
amely tovább növelte szomorúságunkat. Hiszen ezek a szép ünnepi napok, így
visszapillantva is gyorsan elrepültek, és holnap már egy bizonytalan jövő első
munkanapja következik. Ráadásul a talpamon található tyúkszem is megkeseríti
alaposan a mindennapjaimat, legalább a gyomorsav okozta panaszok enyhültek
azóta, hogy duplán szedem a savlekötött. Így aztán ezt a napot leginkább a
sebeink nyalogatásával töltöttem, és csak egy különleges ágyas párlat
elkészítésére szántam időt, amely egy régi almapálinkánk felhasználásával
készítettem el. A mi nap a tescoban vásárolt különleges déligyümölcsöt
helyeztem bele ágyként, amelynek már a neve is különlegességet sejtetett. A
kaktuszfélék családjába tartozó élénk színű gyümölcs Dél-Amerikából származik,
de termesztik Kínában, Izraelben és Vietnámban is. A legenda szerint a
gyümölcsöt sárkányok teremtették, ezért aki eszik belőle annak az ereje akár
egy sárkányéval is vetekedhet. Aki pedig a névmagyarázat prózaibb okát keresi,
az nézze meg az rózsaszín gyümölcs hegyes pikkelyeit, amelyek akár egy sárkány
tüskéi is lehetnének. Őshazájában fára futtatva termesztik ezt az igénytelennek
számító növényt, amely az orchideákhoz hasonlóan kevés földben is elél, hiszen
a nedvességet a levegőből veszi fel, ráadásul igen jól tűri a szárazságot is.
Nemcsak maga a gyümölcs, de a virágja is jóleső látvány a szemnek, aminek az a
különlegessége, hogy éjszaka virágzik. Fekete-fehér mákos tésztára emlékeztető
belseje a magoknak köszönhetően elsősorban a kivit juttatja eszünkbe, de az íze
sokkal kevésbé fanyar, mint a zöld gyümölcsé. Leginkább úgy lehet elképzelni,
mint a görögdinnye, a cseresznye és a kivi jól működő házasságát. Frissen
fogyasztva elősegíti az emésztést, és jó hatással van a gyomorra is, de
viszonylag magas a C-vitamin tartalma is. Ez az egzotikus különlegesség,
amelyet ezúttal kipróbáltam, ami egyben nagyon jó alapot képez egyes
koktélokhoz, és immár ágyas párlatokhoz is. Enyhén savanykás íze nagyszerűen
ellensúlyozza az alkohol erejét, így kellemes élményt ad.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése