512.
2014/0301
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Nyári fontos Alma
üvegben érlelve
Március van, és ezzel kezdetét veszi a meteorológiai
tavasz, de ehhez a naphoz a vidéken élő embereknek számos megfigyelése
tartozott, így például ha március nedves, gazdának nem kedvez. Ahogy a
földművesek számára a március már a tavaszi munka kezdete. Megkezdődik a munka
a szántóföldön, a gyümölcsösben, szőlőben. Az asszonyok is vetik a borsót, a
répát, zöldséget, a palántáknak való magot, dugdossák a hagymát. A korai
krumpli, bab is földbe kerül. Egyszóval vége a téli szobai munkának, a
szövésnek, fonásnak, és a kézimunkázásnak. A hónap első szerdáján, sok helyen a
méhészek is kiengedik a méheket, és a jószágokat is kihajtják a legelőre. A
pálinkakészítéseknek azonban még járt le az ideje, hiszen a tavalyi
gyümölcsökben gazdag év termései még folyamatosan érkeznek. Így a mai napon is
a boraimmal, és a pálinkáimmal ügyködtem. Tehettem ezt azért is, mert valóban
szép napos idővel köszöntött be a hétvége és a március, bár a böjti szelek is
megérkeztek. A napokban bemutatott pálinkacsalád harmadik tagjához érkeztem el.
Elkészítésében nem ütköztem nagy akadályokba, hiszen az ágyas változathoz
készen volt minden, az alappárlat, és az aszalvány is, amelyet már
szeptemberben elkészítettünk előre erre a napra. Ezzel el is érkeztünk a
gyümölcsfa lényegéhez magához az almához. Ennek alakját Bereczki Máté így írta le könyvében.
Aszimmetrikus gyümölcse, lapos gömb alakú, néha rövid kúpos gömb alakú. Egyik oldalán néha
hízottabb és emelkedettebb. Zöme a középtájra vagy alább esik, honnét szára
felé szelíden gömbölyödve boltozódik, szára körül lapos karimában végződik. Bőrének színe finoman, sima, fényes;
eleinte sápadt-zöld; értével fehéres sárga; napos oldalán aranysárga, nagyrészt
azonban szakadozott kármin piros csikókkal becsapkodott, s a csíkok közt sápadt
pirossal is belehelt. Pontozata ritkás alig szembetűnő s többnyire csak a bőr
alul áttetsző, fehér pettyek alakjában jelentkező. Így könnyen felismerhető; a többi nyári és kora őszi
almától jól megkülönböztethető. Gyümölcse nagy, vagy igen nagy általában 230-250 g, de néha 500 g is
lehet. Gyümölcsének belseje, a
húsa fehér, elég finom, kissé laza és kissé roppanós; leve bő, vagy
elég bő, elég cukros, finom, néha kissé élénk savannyal emelt, elég kellemes,
noha kevéssé vagy éppen nem fűszeres-ízű.