506.
2014/0223
AQUAVINICUM
ÁGYAS
TÖRKÖLY
Vörös Bikavér
üvegben érlelve
A mai napon bemutatásra szánt italom bevezetőjében
nem az esővel akartam kezdeni, pedig ismét eset éjjel és nappal. A vasárnap
hangulatát ez a borongós idő még sem tudta elrontani. Egyrészt azért, mert a
tegnapi nap folyamán pincészetünk 2 db arany, 3 db ezüst, és 5 db bronzérmet
nyert el két különböző pálinkaversenyen, még akkor is ha ezek azért szerényebb
helyi versenyek voltak. Másrészt ezzel a vasárnappal egy különleges hét veszi
kezdetét, amelyet a mai kor embere már nagyon tud, nem nagyon ismer. A farsangi
időszak végéhez közeledve az utolsó hetet torkos hétnek is szokták hívni a régi
öregek. Ilyenkor aztán előkerült minden finom falat, és minden finom ital, nem
spóroltak a gazdaemberek, sőt
közösségi misét mondattak, hogy munkájukra áldást, földjeiken jó termést
biztosítsanak. A hatvanadvasárnap és húshagyóvasárnap közti hetet, a farsang
utolsó hetét zabálóhét, vagy kövérhét néven emlegették, ezzel is jelezve a
nagyböjt előtti napok eszem-iszom hangulatát. Ehhez a hangulathoz szeretnék
visszaemlékezni a mai napon bemutatott italunkkal, melyet szándékosan
tartogattam erre a napra. Ha visszaemlékezünk néhány napja már a Bikavér
törkölypálinka natúr, és érlelt változatát ismertettem, illetve egy likőrős
ágyas változatot is, de a valódi ágyas változata ennek a családnak ez az ágyas
párlat, mert ebbe, mind a négy alkotó szőlőtörköly aszalt gyümölcséből
helyeztem bele, mint egy jelezve a bőség zavarát. A lakodalmak időszaka is a
farsang idejére esett. Katolikus parasztságunk egészen a legújabb időkig szinte
csak hétfői és szerdai napokon lakodalmazott. Ennek oka az volt, hogy különös
mágikus kapcsolatot képzeltek az egybekelő ifjú pár és az ébredő természet
között. Ez a szokás az evangéliumi kánai menyegzőre utal, amikor Jézus első
csodatételeként a vizet borrá változtatta. Ebben az esetben mi nem vizet
változtattunk borrá, sokkal inkább törkölyt pálinkává. A benne szereplő
összetevők, pedig a Kadarka, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Kékfrankos, és a
Merlot. Ezek a szőlőfajták biztosították, hogy valóban olyan ital kerekedhet ki
belőle, amely ennek a hétnek az itala lehet. Étkezéseink előtt és után is
ajánlanám alkalmazni, hiszen a zsíros, kövér ételek szétcsapatásának fontos
feladata van. Férfiaknak és nőknek is egyaránt ajánljuk selymességéért, illat
összetettségéért.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése