Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. március 1., szombat

Nyári Fontos Alma Ágyas Gyümölcs Párlat 2014.



512.

2014/0301


AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS



  Nyári fontos Alma
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 Március van, és ezzel kezdetét veszi a meteorológiai tavasz, de ehhez a naphoz a vidéken élő embereknek számos megfigyelése tartozott, így például ha március nedves, gazdának nem kedvez. Ahogy a földművesek számára a március már a tavaszi munka kezdete. Megkezdődik a munka a szántóföldön, a gyümölcsösben, szőlőben. Az asszonyok is vetik a borsót, a répát, zöldséget, a palántáknak való magot, dugdossák a hagymát. A korai krumpli, bab is földbe kerül. Egyszóval vége a téli szobai munkának, a szövésnek, fonásnak, és a kézimunkázásnak. A hónap első szerdáján, sok helyen a méhészek is kiengedik a méheket, és a jószágokat is kihajtják a legelőre. A pálinkakészítéseknek azonban még járt le az ideje, hiszen a tavalyi gyümölcsökben gazdag év termései még folyamatosan érkeznek. Így a mai napon is a boraimmal, és a pálinkáimmal ügyködtem. Tehettem ezt azért is, mert valóban szép napos idővel köszöntött be a hétvége és a március, bár a böjti szelek is megérkeztek. A napokban bemutatott pálinkacsalád harmadik tagjához érkeztem el. Elkészítésében nem ütköztem nagy akadályokba, hiszen az ágyas változathoz készen volt minden, az alappárlat, és az aszalvány is, amelyet már szeptemberben elkészítettünk előre erre a napra. Ezzel el is érkeztünk a gyümölcsfa lényegéhez magához az almához. Ennek alakját Bereczki Máté így írta le könyvében. Aszimmetrikus gyümölcse, lapos gömb alakú, néha rövid kúpos gömb alakú. Egyik oldalán néha hízottabb és emelkedettebb. Zöme a középtájra vagy alább esik, honnét szára felé szelíden gömbölyödve boltozódik, szára körül lapos karimában végződik. Bőrének színe finoman, sima, fényes; eleinte sápadt-zöld; értével fehéres sárga; napos oldalán aranysárga, nagyrészt azonban szakadozott kármin piros csikókkal becsapkodott, s a csíkok közt sápadt pirossal is belehelt. Pontozata ritkás alig szembetűnő s többnyire csak a bőr alul áttetsző, fehér pettyek alakjában jelentkező. Így könnyen felismerhető; a többi nyári és kora őszi almától jól megkülönböztethető. Gyümölcse nagy, vagy igen nagy általában 230-250 g, de néha 500 g is lehet. Gyümölcsének belseje, a húsa fehér, elég finom, kissé laza és kissé roppanós; leve bő, vagy elég bő, elég cukros, finom, néha kissé élénk savannyal emelt, elég kellemes, noha kevéssé vagy éppen nem fűszeres-ízű.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése