Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. február 26., szerda

Champion Őszibarack Érlelt Gyümölcs Pálinka 2014.



509.

2014/0226


AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS



  Champion Őszibarack
  őszibarackfával érlelve
 
 
 
 
 Folytatódik a szép időjárás, de azért kissé megviccel bennünket hajnalban, amikor a szőlőültetvényekbe megyünk. A zúzmarás fűben lépkedni nem a legjobb élmény, de ma reggel például kárpótolt érte a hold vékonysarlójának és a közelében álló vénusz bolygónak a látványa, ritka szép együttállás volt. A főzdében ma sem tudtam remekelni, mert éppen megint vízhiány volt egész nap. Szerencsére a tegnap elkészített pálinkánk folytatása az érlelt őszibarackhoz ma már nem kellett más tennem, mint lemenni a gyümölcsösbe és egy élő ágát levágni arról a champion őszibarackfáról, amelyről a gyümölcs is származott. Gyümölcse nagy szabályos gömb alakú, méretét tekintve nagy, fehér húsú, molyhos, magvaváló, kiváló ízű. Fája erős növekedésű, felfelé álló koronát nevel. Későn fordul termőre, rendszeresen, de bőven terem. Augusztus közepén, végén érik a napsütéses órák számától függően. Megél a szárazabb területeken is, de a tápanyagokkal jól ellátott talajokon érzi magát a legjobban. Fontos, hogy a gyökerek nagyon levegőigényesek, tehát a vizenyős, magas talajvizű területeken nem is érdemes az őszibarack ültetésével kísérletezni. A meszet is tartalmazó talajokat kedveli, de a túlságosan sok mész is hátrányos a számára, az ilyen termőterületeken gyakori jelenség a levelek sárgulása, és a mézgásodás. A téli fagyokat jelentékenyebb károsodás nélkül átvészeli, annál nagyobb veszélyt jelent számára a kora tavaszi fagy, ami a korán fejlődő bimbókat teheti tönkre. A szárazságot csak látszólag viseli könnyen, valójában a tartós nyári aszálytól éppen úgy szenved, mint a kajszibarack vagy a szilva - gyümölcsei aprók és ízetlenek maradnak. Az őszibarack csemetéje elég nehezen indul növekedésnek, ezért lehetőleg ősszel ültessük, és a fák egymástól mért távolsága legalább öt méter legyen. Az őszibarack frissít, üdít, jó kedvre derít. Ezt részben niacin-tartalmának köszönheti; csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek. Viszonylag sok C-vitamin van benne. B-vitamin- és biotin-tartalmuknál fogva főként a sárga húsú fajták kiváló haj- és bőrszépítők. Sárga antioxidáns xantofill színanyagaik rákellenes hatásúak. A kevésbé leveses barack is hasznos, mert rengeteg rostjával és pektinjével az emésztést segíti, megakadályozza a székrekedést, ami idegen helyen, nyaraláskor segíthet. A pektin egyébként a koleszterinszintet is egészséges irányba tolja el.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése