509.
2014/0226
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Champion Őszibarack
őszibarackfával érlelve
Folytatódik a szép időjárás, de azért kissé
megviccel bennünket hajnalban, amikor a szőlőültetvényekbe megyünk. A zúzmarás
fűben lépkedni nem a legjobb élmény, de ma reggel például kárpótolt érte a hold
vékonysarlójának és a közelében álló vénusz bolygónak a látványa, ritka szép
együttállás volt. A főzdében ma sem tudtam remekelni, mert éppen megint
vízhiány volt egész nap. Szerencsére a tegnap elkészített pálinkánk folytatása
az érlelt őszibarackhoz ma már nem kellett más tennem, mint lemenni a
gyümölcsösbe és egy élő ágát levágni arról a champion őszibarackfáról, amelyről
a gyümölcs is származott. Gyümölcse
nagy szabályos gömb alakú, méretét tekintve nagy, fehér húsú, molyhos,
magvaváló, kiváló ízű. Fája erős növekedésű, felfelé álló koronát nevel. Későn
fordul termőre, rendszeresen, de bőven terem. Augusztus közepén, végén érik a
napsütéses órák számától függően. Megél a szárazabb területeken is, de a
tápanyagokkal jól ellátott talajokon érzi magát a legjobban. Fontos, hogy a
gyökerek nagyon levegőigényesek, tehát a vizenyős, magas talajvizű területeken
nem is érdemes az őszibarack ültetésével kísérletezni. A meszet is tartalmazó
talajokat kedveli, de a túlságosan sok mész is hátrányos a számára, az ilyen
termőterületeken gyakori jelenség a levelek sárgulása, és a mézgásodás. A téli
fagyokat jelentékenyebb károsodás nélkül átvészeli, annál nagyobb veszélyt
jelent számára a kora tavaszi fagy, ami a korán fejlődő bimbókat teheti tönkre.
A szárazságot csak látszólag viseli könnyen, valójában a tartós nyári aszálytól
éppen úgy szenved, mint a kajszibarack vagy a szilva - gyümölcsei aprók és
ízetlenek maradnak. Az őszibarack csemetéje elég nehezen indul növekedésnek,
ezért lehetőleg ősszel ültessük, és a fák egymástól mért távolsága legalább öt
méter legyen. Az őszibarack frissít, üdít, jó kedvre derít. Ezt részben niacin-tartalmának
köszönheti; csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek.
Viszonylag sok C-vitamin van benne. B-vitamin- és biotin-tartalmuknál fogva
főként a sárga húsú fajták kiváló haj- és bőrszépítők. Sárga antioxidáns
xantofill színanyagaik rákellenes hatásúak. A kevésbé leveses barack is
hasznos, mert rengeteg rostjával és pektinjével az emésztést segíti,
megakadályozza a székrekedést, ami idegen helyen, nyaraláskor segíthet. A
pektin egyébként a koleszterinszintet is egészséges irányba tolja el.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése