508.
2014/0225
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Champion Őszibarack
üvegben érlelve
Hála Istennek folytatódik a jó idő, és ez bizony
képes lendületet adni az ember munkavégzésének is. Egyszerűen ilyenkor nincs
kedve az embernek a lakásban maradni. Így mi is a mai napon újfent végig jártuk
a gyümölcsösünket, és igyekeztünk felmérni azoknak az állapotát. Az ősszel
elültetett gyümölcsfák egytől-egyig sikeresen megfogantak, ami nagy öröm volt
számunkra. A mai napon bemutatott italunkkal elhagyjuk a törköly, a szőlőből
készült, vagy kapcsolatos pálinkákat, és újfent a gyümölcsök világába bukkanunk
fel. Hónapok óta nem készítettem őszibarack pálinkát annak ellenére, hogy az érlelő
termünkben még mindig jó pár hordónyi őszibarack cefre pihen arra várva, hogy
desztillálásra kerüljön. Ezúttal a champion fajtájú cefréhez nyúltunk és azt
alakítottuk át pálinkává. Szokásunkhoz híven a gyümölcs bemutatásával kezdjük
pálinkánk felvezetését. A
kutatások nem bizonyították, hogy ez a gyümölcs latin neve ellenére Perzsiából
származik, mivel a kínai irodalomban már i.e. több száz évvel, több helyen is
említi, ezért feltételezhető, hogy igen is innen származik. Európai
elterjedésének forrása Itália, majd Franciaország, ahol a kedvező
életkörülmények és tenyésztési feltételek miatt, nem csak termesztik, de
fajtáinak szaporítása is fellendült. Oliver De Serres 1604-ben megjelent
kertészetről szóló munkájában (Théatre d’Agriculture), már 12 fajtát ír
le. Az őszibarack-termesztés fellendülésére jellemző, hogy a kereszténység
terjesztésével párhuzamosan terjedt el Európa többi országában, mivel a
legügyesebb termesztők a szerzetesek voltak. A kolostorok kertjeiben nagy
gonddal nevelték, és valószínűleg szaporították is az őszibarackot.
Franciaországban keletkeztek az első faiskolák is, 1628-ban már 27 fajtát,
1667-re, pedig már 38 fajtáról tesznek említést. Az őszibarack termesztése
nálunk a 16. században indult meg, de akkor még csak a főúri kertekben lehetett
megtalálni, mivel gyümölcse drága csemegének számított. Ha ügyesen választjuk
meg az ültetendő fajtákat, akkor 4-5 fával "futószalagot"
szervezhetünk, és akár három hónapon át is fogyaszthatjuk az őszibarack ízletes
gyümölcseit. Ezt az edzett, hazánkban mindenütt kedvelt fajtát külföldön
alig-alig ismerik. Pedig sokak szerint a legfinomabb őszibarack. Fehér húsú
gyümölcse augusztus második felében érik, fája igen erős növekedésű, tetszetős.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése