Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. február 25., kedd

Champion Őszibarack Natúr Gyümölcs Pálinka 2014.



508.

2014/0225


AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS



  Champion Őszibarack
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 Hála Istennek folytatódik a jó idő, és ez bizony képes lendületet adni az ember munkavégzésének is. Egyszerűen ilyenkor nincs kedve az embernek a lakásban maradni. Így mi is a mai napon újfent végig jártuk a gyümölcsösünket, és igyekeztünk felmérni azoknak az állapotát. Az ősszel elültetett gyümölcsfák egytől-egyig sikeresen megfogantak, ami nagy öröm volt számunkra. A mai napon bemutatott italunkkal elhagyjuk a törköly, a szőlőből készült, vagy kapcsolatos pálinkákat, és újfent a gyümölcsök világába bukkanunk fel. Hónapok óta nem készítettem őszibarack pálinkát annak ellenére, hogy az érlelő termünkben még mindig jó pár hordónyi őszibarack cefre pihen arra várva, hogy desztillálásra kerüljön. Ezúttal a champion fajtájú cefréhez nyúltunk és azt alakítottuk át pálinkává. Szokásunkhoz híven a gyümölcs bemutatásával kezdjük pálinkánk felvezetését. A kutatások nem bizonyították, hogy ez a gyümölcs latin neve ellenére Perzsiából származik, mivel a kínai irodalomban már i.e. több száz évvel, több helyen is említi, ezért feltételezhető, hogy igen is innen származik. Európai elterjedésének forrása Itália, majd Franciaország, ahol a kedvező életkörülmények és tenyésztési feltételek miatt, nem csak termesztik, de fajtáinak szaporítása is fellendült. Oliver De Serres 1604-ben megjelent kertészetről szóló munkájában (Théatre d’Agriculture), már 12 fajtát ír le. Az őszibarack-termesztés fellendülésére jellemző, hogy a kereszténység terjesztésével párhuzamosan terjedt el Európa többi országában, mivel a legügyesebb termesztők a szerzetesek voltak. A kolostorok kertjeiben nagy gonddal nevelték, és valószínűleg szaporították is az őszibarackot. Franciaországban keletkeztek az első faiskolák is, 1628-ban már 27 fajtát, 1667-re, pedig már 38 fajtáról tesznek említést. Az őszibarack termesztése nálunk a 16. században indult meg, de akkor még csak a főúri kertekben lehetett megtalálni, mivel gyümölcse drága csemegének számított. Ha ügyesen választjuk meg az ültetendő fajtákat, akkor 4-5 fával "futószalagot" szervezhetünk, és akár három hónapon át is fogyaszthatjuk az őszibarack ízletes gyümölcseit. Ezt az edzett, hazánkban mindenütt kedvelt fajtát külföldön alig-alig ismerik. Pedig sokak szerint a legfinomabb őszibarack. Fehér húsú gyümölcse augusztus második felében érik, fája igen erős növekedésű, tetszetős.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése