Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. február 28., péntek

Nyári Fontos Alma Érlelt Gyümölcs Pálinka 2014.



511.

2014/0228


AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS



  Nyári fontos Alma
  almafával érlelve
 
 
 
 
 Jól eső izgalommal gondolunk arra, hogy ismét péntek van, ami azt is jelenti, hogy elérkezett a hétvége. Sajnos az esők is megérkeztek újfent, de mindent összevetve mégis egy kiegyensúlyozott hét után vagyunk, kivéve a falu vízellátását, ami ma sem volt zökkenőmentes. Szerencsére a tegnap elkezdet párlat családom bemutatásánál ma nem volt már szükség, desztillálásra, hiszen a család második tagja ebben az esetben is az érlelt változat. Ebben az esetben sem volt más feladatom, mint meglátogatni újra gyümölcsöst, és saját fáját levágva, azt chippé alakítottam át, hogy annak segítségével végezzem el az érlelést. Mint minden gyümölcsnek ennek is többféle elnevezése ismert: Tüköralma, Rétesalma, Lothringer rambour, Pfundapfel, Backapfel, Tellerapfel, Rambour franc, Rambour raye, Rambour d été, Breitling; Ilambour-rayé. Fájára jellemző, hogy elég erőteljes növekedésű, edzett, korán és elég bőven termő. Ágai rendezetlenül szétállók, néha lefelé is irányulók, sűrű, terjedelmes, szabálytalan koronát alkotnak. Mindenféle almaalanyon jól díszlik. Vadalanyon középtörzsű fának, törpealanyon bokoralakú fának alkalmas. Nagy gyümölcsei végett, az erősebb szelek ellen védett helyet igyekezzünk számára juttatni. A termőhely iránt igénytelen, de a mélyrétegű, kellően nedves, középkötött, melegebb talajt és a melegebb éghajlatot kedveli, meghálálja, betegségekre nem fogékony, de az almamoly károsítja. Vesszei elég hosszúak, vastagok, merevek, könyökösek, sűrűn molyhosak. Itt-ott csupaszok, gyakran fényesek, sötétpirossal mosott szennyes-barnák, nagy kerek pontokkal sűrűn és szembetűnően pontozottak. Virágzási ideje középkorai. Öntermékeny, de porzófajtaként felhasználhatók az 'Egri piros' és a 'Jonathán M 41.' fajták. 100 g alma energiatartalma 31 kcal (131 kJ), amely jelentősebb mennyiségben tartalmaz fruktózt, magnéziumot, káliumot, C-vitamint, almasavat, csersavat, és organikus sókat. Az alma jellemző rostjai a pektinek, amelyek összetett poliszaharidok és többféle formában vannak jelen a gyümölcsben: protopektin, amely vízben oldhatatlan, illetve található benne a savanyú vagy éretlen almában; valódi pektin, azaz zselésítő anyag, bőségesen van az éppen érett gyümölcsben; pektinsav pedig, amely a pektin bomlása során keletkezik, akkor van jelen, amikor az alma eléri az optimális érettséget.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése