511.
2014/0228
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Nyári fontos Alma
almafával érlelve
Jól eső izgalommal gondolunk arra, hogy ismét
péntek van, ami azt is jelenti, hogy elérkezett a hétvége. Sajnos az esők is
megérkeztek újfent, de mindent összevetve mégis egy kiegyensúlyozott hét után
vagyunk, kivéve a falu vízellátását, ami ma sem volt zökkenőmentes. Szerencsére
a tegnap elkezdet párlat családom bemutatásánál ma nem volt már szükség,
desztillálásra, hiszen a család második tagja ebben az esetben is az érlelt
változat. Ebben az esetben sem volt más feladatom, mint meglátogatni újra
gyümölcsöst, és saját fáját levágva, azt chippé alakítottam át, hogy annak
segítségével végezzem el az érlelést. Mint
minden gyümölcsnek ennek is többféle elnevezése ismert: Tüköralma, Rétesalma,
Lothringer rambour, Pfundapfel, Backapfel, Tellerapfel, Rambour franc, Rambour
raye, Rambour d été, Breitling; Ilambour-rayé. Fájára jellemző, hogy elég erőteljes
növekedésű, edzett, korán és elég bőven termő. Ágai rendezetlenül szétállók,
néha lefelé is irányulók, sűrű, terjedelmes, szabálytalan koronát alkotnak.
Mindenféle almaalanyon jól díszlik. Vadalanyon középtörzsű fának, törpealanyon
bokoralakú fának alkalmas. Nagy gyümölcsei végett, az erősebb szelek ellen
védett helyet igyekezzünk számára juttatni. A termőhely iránt igénytelen, de a
mélyrétegű, kellően nedves, középkötött, melegebb talajt és a melegebb
éghajlatot kedveli, meghálálja, betegségekre nem fogékony, de az almamoly károsítja. Vesszei
elég hosszúak, vastagok, merevek, könyökösek, sűrűn molyhosak. Itt-ott
csupaszok, gyakran fényesek, sötétpirossal mosott szennyes-barnák, nagy kerek
pontokkal sűrűn és szembetűnően pontozottak. Virágzási ideje középkorai. Öntermékeny,
de porzófajtaként felhasználhatók az 'Egri piros' és a 'Jonathán M 41.' fajták. 100 g alma energiatartalma 31 kcal (131 kJ), amely
jelentősebb
mennyiségben tartalmaz fruktózt, magnéziumot, káliumot, C-vitamint, almasavat,
csersavat, és organikus sókat. Az alma jellemző rostjai a
pektinek, amelyek összetett poliszaharidok és többféle formában vannak jelen a
gyümölcsben: protopektin, amely vízben oldhatatlan, illetve található benne a
savanyú vagy éretlen almában; valódi pektin, azaz zselésítő anyag, bőségesen
van az éppen érett gyümölcsben; pektinsav pedig, amely a pektin bomlása során
keletkezik, akkor van jelen, amikor az alma eléri az optimális érettséget.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése