A pálinkák élete a gyümölccsel kezdődik, majd a második fázisban, abból
gondos kezek cefrét készítenek, hogy az erjedés folyamán újjá
születhessen, a desztillálással ismét fizikai valóságot ölthessen, és
ezzel még nincs vége. Az érlelés, a pihentetés különböző módjaival,
kifinomodik, harmóniává áll össze. Ezt követi végül amikor a pohárba
kerül és baráti összejöveteleken kóstolgatva, ízlelgetve, megállapítjuk,
hogy milyen utat járt be a gyümölcs a fától a pohárig.
Házi pálinkabírálati lapok:
A világ
egyik legnépszerűbb kékszőlő fajtájáról van szó, amelyet a vörösborok
királyának is neveznek. Csersavakban gazdag, karakteres, zamatos bora van,
amely kissé fanyar, egy picit a paprikára emlékeztető aromákkal rendelkezik.
Ezzel a kóstolóval és bírálattal folytattuk a
felkészülésünket a IV. Vas-megyei Pálinkaversenyre, amely május 30-31. között
fog lezajlani, de a mintákat már pár nappal korábban május 30-ig el kell
küldeni a verseny helyszínére. Ennek okán aztán legalább kettő otthoni házi
válogatott kell tartanunk annak kiderítésére, hogy melyikkel induljunk el a
versenyen. A második bírálaton ötödiknek felvonultatott párlatunk egy különleges
natúr szőlő borból készült pálinka, amelynek különlegességét az adja meg, hogy
már egy éves. Persze nem is kérdés, hogy alkalmas-e arra, hogy lebíráljuk, bár
ez már ópárlat. A bírálat hagyományos 20 pontos rendszerben zajlott és
pincészetünk vendégei ezúttal ifjabb Szabó Péter alpolgármester, mezőgazdasági
vállalkozó, szőlőtulajdonos borász, aki mellesleg a lányaim keresztapja. Németh
Attila vasútmérnök, Bátaszéki állomásfőnök, szőlőtulajdonos borász. Valamint
Kovács Csaba targoncakezelő raktáros. Végül jómagam, mint a pincészet vezetője.
A szokásoknak megfelelően a pálinkák pohárba töltése után a megfelelő
hőmérsékletű, és előkészített italnak az illat tisztaságát vettük szemügyre.
Itt a négy bíráló között szinte alig volt eltérés, és a megszerezhető három
pontból, majdnem a maximumot 2,7 pontot sikerült beátlagolnunk, ami azért nem
rossz eredmény. A folytatásban még mindig az illat jegyeknél maradtunk, amely
során maximum 5 pontot is odaítélhettünk volna a pálinkának, amennyiben az
100%-os lenne. Ennél a szempontnál ugyanúgy alig volt eltérés a zsűrinél, így
4,3 pontot abszolváltunk a számára. Ezek után következett az ízek megvizsgálása
a szánkban, a torkunkban. Az íz tisztaságára rendszerint 3 pont adható oda, ha
hibátlan a termék. Itt is azért volt némi eltérés a pontozásban, amelynek
átlaga kicsit kerekítve 2,5 pont lett. Az íz, a zamat karakter jegyeivel
folytattuk a vizsgálatot, amelyre 5 pont volt odaítélhető maximálisan. A
pontozok kisebb eltéréssel, hasonlóan ítélték meg a párlatot és átlagosan 4,3
pontot sikerült lekönyvelnünk a számára. Befejezésül nem maradt, más vissza,
mint az összkép, a harmónia összességének a megfelelő megítélése a párlat
összességében. Erre úgy-e 4 pontot lehet adni, ha nagyon jó a termék, itt is
csak apróbb hibák akadtak, így 3,5 pontot ért el a pálinka. Így összességében
17,30 pontot adtunk oda számára, amellyel a nap tizedik pálinkája lett, így
indítottuk el a versenyen.
Ezzel
az eredménnyel nyilvánvalóan ez a párlatunk közepesen versenyképes egy komoly versenyen, de ennek ellenére el indítottuk ezt a pálinkát a IV. Vas megyei Pálinkaversenyen, de természetesen mindenképpen hétköznapiságával kitűnő párlat ez, ezért pálinka tréningek alkalmával, majd mindig jó hasznát vesszük ennek, az italnak.