Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. június 22., szombat

IV. Vas megyei Pálinkaversenyen elért eredményeink



IV. Vas Megyei Pálinkaverseny
2013. évben

a
Muth Pálinka és Borpince
által nevezett termékek


eredménylistája:




Muthné Katona Mária
Cabernet Sauvignon Szőlő Natúr Borseprő Párlat 2012
9-es kategória

Aranyérem
Champion

Muthné Katona Mária
Cabernet Sauvignon Szőlő Natúr Borpárlat 2012
9-es kategória

ezüstérem

Muthné Katona Mária
Chardonnay  Szőlő Eperfával Érlelt Törkölypálinka 2012
6-os kategória

ezüstérem

Muthné Katona Mária
Szilváskökény Natúr Gyümölcs Pálinka 2012.
7-es kategória

ezüstérem

Muthné Katona Mária
Olaszrizling Szőlő Natúr Borseprő Párlat 2012
9-es kategória

ezüstérem

Muthné Katona Mária
Pannónia Kincse Szőlő Natúr Gyümölcs Pálinka 2012
5-ös kategória

bronzérem

Muthné Katona Mária
Bereczki Birsalma Natúr Gyümölcs Pálinka 2012
2-es kategória

bronzérem

Muthné Katona Mária
Cabernet franc – Merlot  Szőlő Natúr Törkölypálinka 2012
6-os kategória

bronzérem

Muth Walter
Kajszibarack eperfával Érlelt Gyümölcs Pálinka
4-as kategória

bronzérem

Muthné Katona Mária
Erdei kökény Szilvafával Érlelt Vadgyümölcs Pálinka 2013
7-es kategória

bronzérem

Chardonnay Szőlő Mazsolával Ágyas Törkölypálinka 2012.



A pálinkák élete a gyümölccsel kezdődik, majd a második fázisban, abból gondos kezek cefrét készítenek, hogy az erjedés folyamán újjá születhessen, a desztillálással ismét fizikai valóságot ölthessen, és ezzel még nincs vége. Az érlelés, a pihentetés különböző módjaival, kifinomodik, harmóniává áll össze. Ezt követi végül amikor a pohárba kerül és baráti összejöveteleken kóstolgatva, ízlelgetve, megállapítjuk, hogy milyen utat járt be a gyümölcs a fától a pohárig.
 
 
Házi pálinkabírálati lapok:
 
 
Az orrunkat megcsapó mézédes mazsola illata, már a kitöltés pillanatában jelzi: valami különlegesre bukkantunk. Már az első korty után a napsütéses hegyoldalra repít, mintha a szőlőtőkék között ízlelnénk e nemes nedűt. Eleinte az aszalt szőlő dominál, míg a végén a kerek szőlőszemek aromája is megmutatkozik.
 
Ezzel a kóstolóval és bírálattal folytattuk a felkészülésünket a IV. Vas-megyei Pálinkaversenyre, amely május 30-31. között fog lezajlani, de a mintákat már pár nappal korábban május 30-ig el kell küldeni a verseny helyszínére. Ennek okán aztán legalább kettő otthoni házi válogatott kell tartanunk annak kiderítésére, hogy melyikkel induljunk el a versenyen. A második bírálaton tizenharmadiknak felvonultatott párlatunk egy mazsolával ágyas törkölypálinka, amelynek különlegességét az érlelés fajtája adja meg, amelytől különleges színt és ízt nyert el. Persze nem is kérdés, hogy alkalmas-e arra, hogy lebíráljuk, bár friss a párlat. A bírálat hagyományos 20 pontos rendszerben zajlott és pincészetünk vendégei ezúttal ifjabb Szabó Péter alpolgármester, mezőgazdasági vállalkozó, szőlőtulajdonos borász, aki mellesleg a lányaim keresztapja. Németh Attila vasútmérnök, Bátaszéki állomásfőnök, szőlőtulajdonos borász. Valamint Kovács Csaba targoncakezelő raktáros. Végül jómagam, mint a pincészet vezetője. A szokásoknak megfelelően a pálinkák pohárba töltése után a megfelelő hőmérsékletű, és előkészített italnak az illat tisztaságát vettük szemügyre. Itt a négy bíráló között szinte alig volt eltérés, és a megszerezhető három pontból, majdnem a maximumot 2,7 pontot sikerült beátlagolnunk, ami azért nem rossz eredmény. A folytatásban még mindig az illat jegyeknél maradtunk, amely során maximum 5 pontot is odaítélhettünk volna a pálinkának, amennyiben az 100%-os lenne. Ennél a szempontnál ugyanúgy alig volt eltérés a zsűrinél, így 4,3 pontot abszolváltunk a számára. Ezek után következett az ízek megvizsgálása a szánkban, a torkunkban. Az íz tisztaságára rendszerint 3 pont adható oda, ha hibátlan a termék. Itt is azért volt némi eltérés a pontozásban, amelynek átlaga kicsit kerekítve 2,5 pont lett. Az íz, a zamat karakter jegyeivel folytattuk a vizsgálatot, amelyre 5 pont volt odaítélhető maximálisan. A pontozok kisebb eltéréssel, hasonlóan ítélték meg a párlatot és átlagosan 4,3 pontot sikerült lekönyvelnünk a számára. Befejezésül nem maradt, más vissza, mint az összkép, a harmónia összességének a megfelelő megítélése a párlat összességében. Erre úgy-e 4 pontot lehet adni, ha nagyon jó a termék, itt is csak apróbb hibák akadtak, így 3,5 pontot ért el a pálinka. Így összességében 17,275 pontot adtunk oda számára, amellyel tizenegyedik pálinka lett, így indítottuk el a versenyen.

Ezzel az eredménnyel nyilvánvalóan ez a párlatunk közepesen versenyképes egy komoly versenyen, de ennek ellenére el indítottuk ezt a pálinkát a IV. Vas megyei Pálinkaversenyen, de természetesen mindenképpen hétköznapiságával kitűnő párlat ez, ezért pálinka tréningek alkalmával, majd mindig jó hasznát vesszük ennek, az italnak.
 

2013. június 21., péntek

Cabernet Sauvignon Szőlő Natúr Borpárlat 2012.



A pálinkák élete a gyümölccsel kezdődik, majd a második fázisban, abból gondos kezek cefrét készítenek, hogy az erjedés folyamán újjá születhessen, a desztillálással ismét fizikai valóságot ölthessen, és ezzel még nincs vége. Az érlelés, a pihentetés különböző módjaival, kifinomodik, harmóniává áll össze. Ezt követi végül amikor a pohárba kerül és baráti összejöveteleken kóstolgatva, ízlelgetve, megállapítjuk, hogy milyen utat járt be a gyümölcs a fától a pohárig.
 
 
Házi pálinkabírálati lapok:
 
 
A világ egyik legnépszerűbb kékszőlő fajtájáról van szó, amelyet a vörösborok királyának is neveznek. Csersavakban gazdag, karakteres, zamatos bora van, amely kissé fanyar, egy picit a paprikára emlékeztető aromákkal rendelkezik.
 
Ezzel a kóstolóval és bírálattal folytattuk a felkészülésünket a IV. Vas-megyei Pálinkaversenyre, amely május 30-31. között fog lezajlani, de a mintákat már pár nappal korábban május 30-ig el kell küldeni a verseny helyszínére. Ennek okán aztán legalább kettő otthoni házi válogatott kell tartanunk annak kiderítésére, hogy melyikkel induljunk el a versenyen. A második bírálaton ötödiknek felvonultatott párlatunk egy különleges natúr szőlő borból készült pálinka, amelynek különlegességét az adja meg, hogy már egy éves. Persze nem is kérdés, hogy alkalmas-e arra, hogy lebíráljuk, bár ez már ópárlat. A bírálat hagyományos 20 pontos rendszerben zajlott és pincészetünk vendégei ezúttal ifjabb Szabó Péter alpolgármester, mezőgazdasági vállalkozó, szőlőtulajdonos borász, aki mellesleg a lányaim keresztapja. Németh Attila vasútmérnök, Bátaszéki állomásfőnök, szőlőtulajdonos borász. Valamint Kovács Csaba targoncakezelő raktáros. Végül jómagam, mint a pincészet vezetője. A szokásoknak megfelelően a pálinkák pohárba töltése után a megfelelő hőmérsékletű, és előkészített italnak az illat tisztaságát vettük szemügyre. Itt a négy bíráló között szinte alig volt eltérés, és a megszerezhető három pontból, majdnem a maximumot 2,7 pontot sikerült beátlagolnunk, ami azért nem rossz eredmény. A folytatásban még mindig az illat jegyeknél maradtunk, amely során maximum 5 pontot is odaítélhettünk volna a pálinkának, amennyiben az 100%-os lenne. Ennél a szempontnál ugyanúgy alig volt eltérés a zsűrinél, így 4,3 pontot abszolváltunk a számára. Ezek után következett az ízek megvizsgálása a szánkban, a torkunkban. Az íz tisztaságára rendszerint 3 pont adható oda, ha hibátlan a termék. Itt is azért volt némi eltérés a pontozásban, amelynek átlaga kicsit kerekítve 2,5 pont lett. Az íz, a zamat karakter jegyeivel folytattuk a vizsgálatot, amelyre 5 pont volt odaítélhető maximálisan. A pontozok kisebb eltéréssel, hasonlóan ítélték meg a párlatot és átlagosan 4,3 pontot sikerült lekönyvelnünk a számára. Befejezésül nem maradt, más vissza, mint az összkép, a harmónia összességének a megfelelő megítélése a párlat összességében. Erre úgy-e 4 pontot lehet adni, ha nagyon jó a termék, itt is csak apróbb hibák akadtak, így 3,5 pontot ért el a pálinka. Így összességében 17,30 pontot adtunk oda számára, amellyel a nap tizedik pálinkája lett, így indítottuk el a versenyen.

Ezzel az eredménnyel nyilvánvalóan ez a párlatunk közepesen versenyképes egy komoly versenyen, de ennek ellenére el indítottuk ezt a pálinkát a IV. Vas megyei Pálinkaversenyen, de természetesen mindenképpen hétköznapiságával kitűnő párlat ez, ezért pálinka tréningek alkalmával, majd mindig jó hasznát vesszük ennek, az italnak.
 

Árvízi védekezés Bátán.





A természet erői és törvényei nincsenek az emberek uralma alatt. Olykor elbizakodottságunkban úgy gondoljuk, hogy már mindent tudunk, hogy már mindent ismerünk, hogy már mindent mi irányítunk. A valóság azonban egészen más. A dolgok tőlünk függetlenül megtörténnek, és bizony, hogy azt megfékezhessük minden ősi ösztönünkre szükségünk van. A magyar nem az összefogásáról híres nép, mégis az elmúlt napok, hetek bizonyságot adtak arról, hogy ha baj van megmozdul az ország. Pártok, segélyszervezetek, civilek, katonák, fehérek és nem fehérek az ország minden pontjáról tódultak segíteni. 2006-ban már egy nagy árvizet átéltünk. Akkor volt szerencsém önkéntesként a bátai védekezésben részt venni, amely során akkor a 3-as depó koordinálását bízták rám. Hogy milyen sikerrel azt a Tolna megye Védelméért kitüntetés jól bizonyította. Így hát a mostani veszélyhelyzetben sem vonhattam ki magam a feladatok alól. Sőt ezúttal a víz személyen is érintett, hiszen a munkahelyemet a Sabeikow és Társa Kft. bátai szeszfőzdéjét is támadta. A pálinkafőzde előtti téren került kialakításra a 2-es depo, amelynek vezetése ezúttal rám hárult. Tapasztalataim, kitartásom, és erőm megsegített abban, hogy ezúttal is helyt álljunk, és a depóhoz tartozó szakaszon eredményes védekezést tudunk végrehajtani. Itt senkinek sem kellett elhagynia otthonát. A harmadfokú védekezésig több száz civil irányításommal merte a homok zsákot, majd az ő távozásuk után katonákkal, vízügyi szakemberekkel, katasztrófa védelmisekkel, tűzoltókkal együtt éjjel-nappal álltuk a sarat a gáton. Az önkormányzat részéről én koordináltam az itteni védelmi erők tevékenységét, amelyet szemügyre vett Dr. Benkő Tibor vezérezredes, vezérkarifőnök, Tóth Ferenc országgyűlési képviselő a Tolna megyei védelmi bizottság elnöke is, amit a fenti fotó jól bizonyít. Kiemelték a szeszfőzde védelme stratégiai fontosságú, amelyet a tűzoltók és a katonák is bizonyítottak, hiszen a lakóházakkal együtt azt is elszántan védték. Az elmúlt két hét nem a gyümölcsökről, nem a szőlőről, nem a pálinkáról és nem a borról szólt, hanem a helyállásról, a józanságról és a határozottságról. Egyetlen esetben sem történt függelemsértés, vagy bármilyen meggondolatlan lazaság, sem baleset, sem sérülés, nem panaszkodtunk, hanem tettük a dolgunkat, olykor éjt nappallá téve. Úgy gondolom, hogy a bajban életre szóló barátságok születtek. Nem csupán a pálinkafőzde látványosságai voltak napirenden, hanem a közeli Szent Mihály templom is, és maga a falú történelme. Több száz civilnek, katonának, vízügyi szakembernek, tűzoltónak tartottam figyelemfelkeltő előadást remélve, hogy nem csak a vészben érkeznek hozzánk, hanem visszajönnek, majd akkor is, amikor a falú a szép oldalát mutatja, amikor előkerülnek a borok és a pálinkáspoharak, amikor végre koccinthatunk összefogásra és barátságra, és arra, hogy együtt mindig sikerrel járhatunk!