212.
2012/0927
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Chardonnay szőlő
üvegben érlelve
A most bemutatásra kerülő új párlatom szintén az
Aquavinicum Párlat Rendszer Natúr Pálinkáinak Gyümölcs osztályába sorolható be
és az ilyenkor szüret tájékán közismert Chardonnay szőlő párlatáról van szó. A
múltkori pálinkánál már említettem, hogy lesz egy sor olyan új párlat, amely
évről-évre visszatér a választékomba és ilyen a Chardonnay is, amely szőlőnek
készítettem már borából, borseprőjéből, törkölyéből is pálinkát. Hogy ne menjek
nagyon vissza a múltba az I. Nógrád-megyei Palóc Pálinka és Párlatversenyre
neveztem be a Chardonnay Borpárlatot, amely 17 pontot ért el és ezzel ezüstérmet
kapott, de nem járt messze az aranytól sem. Vagy a nyáron lezajlott Vas-megyei
Pálinkaversenyen a Chardonnay törkölypálinkám szintén 17 ponttal ezüstérmet
kapott. Mindezek arra utalnak, hogy valóban rendkívüli szőlőfajtáról van szó,
amelynek olyan illat és zamat anyagai vannak, amelyek meghálálják a velük való
gondos foglalkozást. A szőlő pálinkának még az is fontos tulajdonsága, hogy a
szőlő minden része benne található a párlatban, és ez által olyan anyagok is
felelhetők benne, amelyek az egészségünkre jelentős hatással vannak. A
szervezetünkben káros anyagok a szabadgyökök amelyek a sejthártya
átjárhatóságát jelentősen fokozzák, ennek következtében hatékonyan képesek
károsítani a sejteket, így jelentős mértékben felelősek a korai öregedésért.
Ezen kívül reakcióba lépnek a DNS-sel, a sejtek örökítő anyagával, így az
egészséges sejtek újraképződése lehetetlenné válik. Ezek a folyamatok az idő
előtti öregedésért és a daganatképződésért felelősek. A szabadgyökök képesek
feltöredezni a kötőszöveti rostokat a szervezet különböző szerveiben, pl. a
bőrben, amely ennek következtében rugalmatlanná és csökkent víztartalmúvá
válik, durva és ráncos lesz. Ezek a folyamatok éppen ezért ugyancsak a szöveti
elfajulás (degeneráció) és sejtkárosodás irányába terelik a szervezetet. Ami a
legfontosabb, és amely egyedivé teszi a
piacon az, hogy olyan
összetételű telítetlen zsírsav van benne (Omega3, Omega6, Omega9), amely
képes átjutni az agyi vérgáton!
Ezért az agynak egy nagyon erős védelmi rendszert ad, a többi táplálék
kiegészítővel szemben. Mindezt pedig a szőlőnek és annak magjának köszönhetjük,
így kis mennyiségben valóban gyógyszert veszünk magunkhoz ezekkel a
párlatokkal.