Irsai Olivér szőlő
A napjainkban népszerű fajta fiatal hungarikumnak
tekinthető, mindössze közel 80 éves múlttal rendelkezik. Elsősorban
acéltartályos erjesztéssel készül, hogy megőrizze muskotályos
gyümölcsösségét. Hiszen az un. illatos fehérborok közé sorolják,
vagyis "térítőbor". Sokak kedvelték meg a bort az Irsain nevelődve,
de az elmúlt években a pálinka kultúra felemelkedésével ez a szőlőfajta már nem
is annyira bora miatt lett elsősorban közkedvelt, hanem sokkal inkább
szőlőpálinkájával, amely egyszerűen szinte minden vetélytársát lesőpri a
színpadról. Sok legenda kering a
névadásról, többek közt, hogy Irsai Olivér mesebeli figura volt, vagy esetleg
száz pengőt fizettek az elnevezésért. Egyik sem igaz, valóságos személy volt
Irsai M. Olivér, aki 1930-ban született akár a szőlőfajta. Kocsis Pál barátja,
Irsai M. József iránti tiszteletből nevezte el annak fiáról az új hibridet. Tehát
nem igaz a sokáig élő feltételezés, hogy Irsai Olivér borkereskedőként fizetett
volna egy saját szőlőnévért. 1930-ban nemesítette Kocsis Pál Magyarországon a
Csabagyöngye és a Pozsonyi fehér fajtákból. Később, 1960-ban Bakonyi Károly az
Irsai Olivér és a Piros tramini keresztezésével alkotta a Cserszegi fűszeres
szőlőfajtát. Magyarországon nagyobb mennyiségben a Pannonhalma-Sokoróaljai,
Balatonboglári, Mátraaljai, Ászár-Neszmélyi borvidékeken termelik. Számos
európai országban, kiemelten Szlovákia, Csehország és Ausztria (főként
Burgenland) bortermelő területein termesztik, de Japánban, Indiában, Kínában és
Ausztráliában is vannak ültetvényei. Kocsis Pál a második világháborút követően
nagy mennyiségű vesszőt adott Oroszországnak (akkor Szovjetunió), ahol a mai
napig nagy területen termesztik. A fajta jelenleg Magyarország egyik
legkedveltebb szőlőfajtája. 1967-ben 340 ha-on termesztették, főként
csemegeszőlőnek. 1985-ig 2300 ha-t telepítettek be e fajtával. 2000-ben 1272 ha
Irsai Olivér ültetvény volt nyilvántartásban. Jelenleg 985 ha felületen
termesztik. A szőlő: vállas fürtjei közepes nagyságúak 150 g, közepesen tömött
vagy laza, vállas, aranysárga színű bogyói kicsik, vékony de szívós héjúak.
Nehezen rothadó fajta, elég jó hozammal. Fürtjei sokáig a tőkén hagyhatók,
hosszabb időn át szedhetők. A szedési időre azonban ügyelni kell, mert túlérve
a fajta illat- és zamatanyagai hátrányosan változnak. Erős növekedési erélyű.
Termőképessége inkább közepes. Másodtermést alig nevel. Magasművelésre, lugasok
kialakítására alkalmas. Hosszúmetszést igényel. Hajtásai gyorsan és hosszúra
nőnek, a támaszon könnyen összekuszálódnak. Tőkéit gondos és rendszeres
zöldmunkában kell részesíteni. Tőkéje középerős, hosszú elfekvő vesszőket
nevel. Korán érő, már augusztusban is szüretelhető. Vesszői barnássárgák,
közép-vastagok vagy vékonyak, középhosszú ízközűek, rügyek közép-nagyok,
elállók, csupaszok. Vitorlája bronzos sárgászöld, többé-kevésbé csupasz. Levele
közép-nagy vagy kicsi, kerekded, fényes, világoszöld, vékony, bőrszerű szövetű,
sima felületű, közepesen tagolt, 5 karéjú. Levéllemeze a színe felé összehajló,
a levél széle csipkés, csipkés-fűrészes. Fonáka kissé serteszőrös. A hajtás
minden részére a zöld tónus jellemző, kevés barnás árnyalattal a szártagon. Kettős
hasznosítású fajta - kettő az egyben – csemege és borszőlő egyben. Nincsenek
igazán talajigényei, nem kényes a telepítésre, ám azért a meszesebb talajokat
érdemes elővenni a megfelelő savháztartás érdekében. Jó fagytűrő, zöldmunka
igénye közepes, jól szállítható. Az érett szőlő íze muskotályos a csemege
jellegből kifolyólag, de a kicsi bogyók miatt a piacon nem tetszetős. A
cserszegi fűszeressel, a traminivel, a muskotály ottonellel, a sárga
muskotállyal egy csoportba: az illatos szőlők közé tartozik. Térítő bor: friss
gyümölcs illata és íze alkalmassá teszi a boroktól még idegenkedőket borbaráttá
változtatni. Kedvesem, mikor először kóstolta az Irsait, már az illata
elbűvölte. Az ízélmény csak fokozta elragadtatását, kérdezte is, hogy eddig
miért rejtegettem előle ezt a fajtát. Lágy karakterű bor, a frissességéhez és
gyümölcsösségéhez mérten válasszunk hozzá ételeket. Ételekhez párosítva
leginkább saláták, tészták, fehér húsok méltó kísérője. Bora könnyed fehérbor,
jó ivású, nem készteti bonyolult feladványok megfejtésére fogyasztóját. Színe
általában zöldes halványsárga, illata jellegzetesen intenzív muskotályos, lágy
savak hordozója. Illatában elkísér a vadalma, licsi, körte, barack, melyek
ízében is megjelennek, ideális esetben egy kis vajas lekerekítéssel.
Megfelelően lehűtve kitűnő kísérője lehet nyár esti beszélgetéseknek, akár
fröccsként higítva is. Az északi borvidékeken, a hűvösebb klímában bontakozik
ki a legjobban, kevés savtartalma ugyanis délebbre teljesen elvész. A
gyümölcsös illatok és ízek alkotják a fajta előnyeit. Ezek megőrzése érdekében
általában reduktív technológiával – vagyis az oxigén kizárásával – nem
hordóban, hanem acéltartályban történik a feldolgozás. Palackjait nem érdemes
sokáig tartogatni, a reduktív eljárásnak köszönhetően megőrzött elsődleges íz-,
és illatélményt, a muskotályos gyümölcsösséget még a forró nyarakon érdemes
kiélvezni. De mindenképp érdemes elfogyasztani az előző évjáratot, mire a
következő – tél végén, tavasszal – a polcokra kerül. A sok előnyős tulajdonság
mellett szólni kell a fajta kellemetlen vonulatáról is. Tőkéi hamar öregszenek,
a kezdeti problémamentes időszak után jön a fekete leves. 15 éves kor után
rohamosan a gazdaságosság alá esik a termelés. A karvisszarakás után
előbb-utóbb bekövetkezik a tőkepusztulás. Ernesto Pauli borlexikona Irsay
Oliver néven ismeri és a következő hasonneveket találta: Aranyló; Carola;
Karola; Zolotis; Muscat Oliver; Zolotisztuej Rannij; Irsai Olivér Muskotály;
Korai Aranyló; Aranyló Korai; Oliver Irsai. A 90-es évek óta reneszánszát
éli ez a borfajta és valószínű, hogy még sokáig számíthatunk rá illatos, friss
társaival együtt. Hiszen a világ is egyre inkább a könnyedebb borok felé
fordul. Egy fárasztó stresszel teli munkanap után, sokan nem vágynak bonyolult
feladványok megfejtésére. Többszörös díjnyertes szőlőpálinka is készül az
Irsai Olivér fürtökből. Nem törkölypálinkáról van szó, magából a
gyümölcsből hozták ki a legjobbakat. Az Irsai Olivér új évjárata a megszokott
üde, gyümölcsös frissességgel. Illatában virágos, enyhe füstös jelleg, szájban
egyszerre telt és lágy ízvilág. Bora 10-12°C hőmérsékletre hűtve beszélgetések,
baráti összejövetelek tökéletes kísérője, pálinkája 16-18 C-on ajánlott
fogyasztani föként hölgyvendégek társaságában.