Néhány nappal ezelőtt még arról
írtunk és beszéltünk, hogy milyen volt az év utolsó pálinkaversenye Kecelen.
Erre ma már itt a 2014. év első pálinkaversenyének versenykiírása az V. Ongai
Pálinkaverseny. Alig egy hónapunk van arra, hogy kiválasszuk a nevezésre szánt
párlatainkat az alábbiak szellemében.
Versenykiírás
V.
Ongai Pálinkaverseny
2014 első pálinkaversenye! Az Ongai
Kulturális Egyesület meghirdeti az V. Ongai Pálinkaversenyt!
A verseny meghirdetésének köre: az
ország bármely területéről, sőt a határon túlról is nevezhetnek
magánfőzők, bérfőzetők és kereskedelmi főzdék/bérfőzdék.
Nevezési határidő és a minták
átvétele: 2014. január 10. 16.00 óra, személyesen az
ongai általános iskola média termében (3562 Onga, Görgey u. 2. új
épületszárny), illetve eljuttatható postán az egyesület címére (Ongai
Kulturális Egyesület 3562 Onga, Görgey u. 2/A.).
Nevezési minta:
fajtánként minimum 2-szer 0,33 liter.
Nevezési díj:
párlatonként 2500 Ft.
Nevezési feltételek:
A versenyen a versenyszabályzat elfogadásával, a nevezési
lap kitöltésével, a nevezési díj befizetésével vehetnek részt a
magánfőzők, a bérfőzetők és a kereskedelmi pálinkafőzdék. A párlatok
leadásával egy időben a nevezéshez csatolni kell a hivatalos bérfőzetési
lap másolatát.
Ünnepélyes eredményhirdetés
időpontja és helye: 2014. január 25. 18.00 óra, Lillafüred
– Palotaszálló, az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett
pálinkagálán és bálon.
Díjazás: oklevelek,
érmek, ajándékcsomagok, szponzori felajánlások közel 1,5 millió
Ft értékben.
Kedvezmények:
- Ha valaki az V. Ongai Pálinkaversenyen 16 pontot, vagy többet ér el, akkor kedvezményt kap a nevezési díjából a világon legrangosabbnak tartott gyümölcspárlat versenyre, a Destillatára éppúgy, mint a többi általuk elfogadott regionális osztrák, német, olasz, svájci és egyéb közép-európai versenyek résztvevői.
- Az a bérfőzető magánszemély, akinek pálinkája az V. Ongai Pálinkaversenyen érmet nyer, ugyanazon versenypálinka nevezési díjából a gyulai Pálinka Világkupán 10−30% kedvezményt kap.
- A versenyre nevezett személyek közül (maximum 200 fő) ingyenes belépőt kap az eredményhirdetésre és az ahhoz kapcsolódó pálinkabálra Lillafüreden, a Palotaszállóba. (A rangsort a nevezett pálinkák száma határozza meg.)
Amit még érdemes tudni.
- 2014-ben Magyarországon, pálinkaversenyen eddig még nem használt bírálati rendszer szerint történik az értékelés, aminek a lényege, hogy a pontok több mint 60%-át a szájban érezhető dolgokra adják a bírálók.
- Továbbfejlesztett pálinkabíráló szoftverrel történik a bírálat, mely minden korábbinál jobban kizárja a szubjektivitást: minden pálinkát legalább 4 fő, de szükség esetén akár 8 fő értékel egymástól függetlenül.
- A lehető legjobb bírákat igyekszünk meghívni a zsűrizéshez, akik több elő-bíráló tréningen is felkészülnek a pálinkák minősítésére.
A 2013-as versenyről:
A IV. Ongai Regionális
Pálinkaversenyre 264 nevezőtől összesen 785 nevezett pálinka és párlat
érkezett az ország egész területéről. A nevezések nagy száma jelzi a verseny
széleskörű elismertségét, megerősítve a 2012-ben már elért, az ország
egyik legnagyobb pálinkaverseny pozícióját. A versenyen a bérfőzetők és a
magánfőzetők mellett már a nagyobb kereskedelmi főzdék is képviseltették
magukat. Az országosan elismert szakmai zsűri döntése alapján arany
oklevelet kapott 36, ezüst oklevelet 159, míg bronz oklevelet 190 pálinka.
14 champion, azaz nagyaranyérem került kiosztásra.
A zsűri tagja volt: Lovassy György
elnök (Pálinka-technológiák), Czakó Gábor (Bestillo Pálinkaház), Csobolya
Attila (Várda Drink), Fabulya Attila (Prémiumital Shop), Főfai Krisztina
(Márton és Lányai Pálinka), Háger-Veres Zoltán (Aroma Bázis Kft.),
Hornung Zoltán (Gyulai Pálinkamanufaktúra), Kaizer Gábor (Agárdi Pálinka),
Komáromi János (Tuzséri Pálinkamanufaktúra), Krizl Edit (Brill
Pálinkaház), Nagy Attila (Brill Pálinkaház), Nagy Árpád (Árpád
Pálinkatanya), Nyilasi Béla (Bükkaranyosi Pálinka Kft.), Pataki Attila
(Pálinkapatak Kft.), Pucsok Sándor (Tiszadadai Pálinkafőzde), Szónoczky
István (Szőlőpárlat- és Likőr Manufaktúra Kft.), Ujváry Balázs (Fermentum
Pálinka) és Vértes Tibor (Agárdi Pálinka).
További információk: részletes
nevezési feltételek, versenyszabályzat, odaítélhető díjak, nyeremények,
nevezési kategóriák, letölthető nevezési lap elérhető az egyesület
honlapján: www.okeonga.hu.
További felvilágosítás kérhető a 46/464-260-as, a 70/313-3216-os vagy
a 70/313-1454-es telefonszámon, illetve e-mailben az okeonga@upcmail.hu címen.
Várjuk nevezését! Szóljon
ismerőseinek is!
- Ongai Kulturális Egyesület nevében:
Takács László OKE elnök, versenyigazgató