427.
2013/1206
AQUAVINICUM
LIKŐR
VADGYÜMÖLCS
Fűszeres Mézes Viaszszilva
Üvegben érlelve
Ahogyan azt már a tegnapi napon beharangoztam, ma
egy likőr különlegességet szeretnék figyelembe ajánlani, amelyet pincészetünk
készített el. Likőrről, úgy-e akkor beszélünk, amikor annak alkohol tartalma
37,5 % alkoholfok alatt található, valamint hozzáadott mesterséges anyagokat is
tartalmaz. A viaszszilva, vagy más néven mirabolla szilva kezdetektől kezdve
kedvenc gyümölcseim közé tartózik, sajnos tavaly a fagyok miatt alig volt
térségünkben ebből termés, idén viszont a bőség zavarával kellett megküzdenünk,
így hát nem véletlen, hogy sok minden lehetőség kipróbálására adott módot. A
szak megnevezés, és a párlat korrekt elhelyezése fontos a beazonosítás miatt. A likőr egyébként francia kifejezés, amely olyan szeszes ital, melyet nagy mennyiségű
hozzáadott cukorral édesítenek, és általában különböző élelmiszerekkel vagy
aromákkal, fűszerekkel ízesítenek. Alkoholtartalma gyakran alacsonyabb a tiszta párlatokénál, de minimum 15%. A likőröket általában nem érlelik, de
előállításukkor gyakran pihentetik őket, hogy az ízanyagok összeérjenek.
Én biztos vagyok abban, hogy a likőrök esetében is fontos, hogy legalább három
hónapig, vagy száz napig együtt érjenek, mert valódi hatásúkat csak ekkor
fejtik ki. A legfeltűnőbb különbség az édességük: az Európai Unióban legalább 100 gramm cukrot kell
tartalmazniuk literenként, az Egyesült
Államokban pedig legalább 2,5 tömegszázaléknyit, azaz
literenként körülbelül 22–25 grammot. Ez a likőr nem hozzáadott cukrot
tartalmaz, hanem mézet, amely végeredményben ugyanaz, és mégsem ugyanaz. Itt
ráadásul én kétszer is alkalmaztam a méz hozzáadását, egyszer még cefrézéskor,
másodszor pedig a likőr készítésekor. Mindkét esetben akácmézet használtam fel.
Ezenfelül természetesen különféle fűszereket helyeztem bele, úgy, hogy lehetőleg
egy íz, zamat, illetve illat karaktert tudjak neki kölcsönözni. Arra is
ügyeltem a fűszerek összeválogatásánál, hogy az színben is hasonlóan hatást
fejtsenek ki. Ebben az esetben a sárga színre koncentráltam, hogy valamiként is
emlékeztessen a viaszszilva sárga színére látvány hatásában. Az öt-hat féle
fűszer alkalmazása remélhetőleg kiváló téli italt hoz, majd létre vaníliával,
szegfűszeggel, kardamonnal, gyömbérrel. Ezek hatása az ember téli egészségére
csak jótékony hatással lehet kis mértékben fogyasztva. Tudom ajánlani légúti
fertőzések esetén.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése