Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. december 6., péntek

Fűszeres Mézes Viaszszilva Likőr 2013.



427.

2013/1206
 
 
 
AQUAVINICUM

LIKŐR

VADGYÜMÖLCS
 
 

 Fűszeres  Mézes Viaszszilva  
  Üvegben érlelve


Ahogyan azt már a tegnapi napon beharangoztam, ma egy likőr különlegességet szeretnék figyelembe ajánlani, amelyet pincészetünk készített el. Likőrről, úgy-e akkor beszélünk, amikor annak alkohol tartalma 37,5 % alkoholfok alatt található, valamint hozzáadott mesterséges anyagokat is tartalmaz. A viaszszilva, vagy más néven mirabolla szilva kezdetektől kezdve kedvenc gyümölcseim közé tartózik, sajnos tavaly a fagyok miatt alig volt térségünkben ebből termés, idén viszont a bőség zavarával kellett megküzdenünk, így hát nem véletlen, hogy sok minden lehetőség kipróbálására adott módot. A szak megnevezés, és a párlat korrekt elhelyezése fontos a beazonosítás miatt. A likőr egyébként francia kifejezés, amely olyan szeszes ital, melyet nagy mennyiségű hozzáadott cukorral édesítenek, és általában különböző élelmiszerekkel vagy aromákkal, fűszerekkel ízesítenek. Alkoholtartalma gyakran alacsonyabb a tiszta párlatokénál, de minimum 15%. A likőröket általában nem érlelik, de előállításukkor gyakran pihentetik őket, hogy az ízanyagok összeérjenek. Én biztos vagyok abban, hogy a likőrök esetében is fontos, hogy legalább három hónapig, vagy száz napig együtt érjenek, mert valódi hatásúkat csak ekkor fejtik ki. A legfeltűnőbb különbség az édességük: az Európai Unióban legalább 100 gramm cukrot kell tartalmazniuk literenként, az Egyesült Államokban pedig legalább 2,5 tömegszázaléknyit, azaz literenként körülbelül 22–25 grammot. Ez a likőr nem hozzáadott cukrot tartalmaz, hanem mézet, amely végeredményben ugyanaz, és mégsem ugyanaz. Itt ráadásul én kétszer is alkalmaztam a méz hozzáadását, egyszer még cefrézéskor, másodszor pedig a likőr készítésekor. Mindkét esetben akácmézet használtam fel. Ezenfelül természetesen különféle fűszereket helyeztem bele, úgy, hogy lehetőleg egy íz, zamat, illetve illat karaktert tudjak neki kölcsönözni. Arra is ügyeltem a fűszerek összeválogatásánál, hogy az színben is hasonlóan hatást fejtsenek ki. Ebben az esetben a sárga színre koncentráltam, hogy valamiként is emlékeztessen a viaszszilva sárga színére látvány hatásában. Az öt-hat féle fűszer alkalmazása remélhetőleg kiváló téli italt hoz, majd létre vaníliával, szegfűszeggel, kardamonnal, gyömbérrel. Ezek hatása az ember téli egészségére csak jótékony hatással lehet kis mértékben fogyasztva. Tudom ajánlani légúti fertőzések esetén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése