424..
2013/1203
AQUAVINICUM
NATÚR
VADGYÜMÖLCS
Mézes Viaszszilva
üvegben érlelve
Őszintén szólva, korábban nem igen készített
pincészetünk olyan párlatokat, amelyek mézzel voltak kapcsolatosak. A
pálinkatörvény ugyan is nem igazán támogatja annak a pálinkákba való
használatát, annak ellenére, hogy ennek Magyarországon komoly tradíciói vannak.
Jómagam sem kedveltem túlzottan a mézes párlatokat, annak ellenére sem, hogy
igen sokan fogyasztják és keresik. Ennek okán keletkezett némi űr a kereslet és
a termékeink között. A másik ok, hogy nem nagyon tudtak megkínálni jól
elkészített mézes párlattal. A legtöbbször a készítők abba a hibába estek, hogy
túl sok mézet raktak bele, illetve, hogy azt nem úgy készítették elő, hogy a
pálinka befogadja, és emiatt zavarossá, homályossá váltak. A mézzel való
házasításnak két verziója létezik. Egy, amikor még cefre korában összerakjuk a
két anyagot, a második, amikor a kész pálinkába helyezzük azt bele. Ezúttal,
ebben az esetben egy régi méhész barátommal karöltve készítettük el ezt a
cefrét, és még akkor belehelyeztük kis mennyiségben a mézet, hogy együtt
erjedjenek ki. A vadgyümölcs viaszszilva házasítása csak finoman végezhető el,
arra különösen ügyelve, hogy a méz ne nyomja el annak zamatait, illetve
illatát. A mézes pálinka készítéséről Reguly Antal nyelvtudós (1857) is
megemlékezik. Eszerint a mézet serpenyőben felolvasztották, majd miután kihűlt,
pálinkát öntöttek rá, ismét a tűzre tették és összemelegítették. Ezt az édes
italt főleg asszonyok fogyasztották lakodalmakban. Akárcsak a kovászt, úgy
tanulták meg és adták tovább a mézes pálinka receptjét, főként a méhészek. Mit
is tud ez a méz, miért is jó, ha belekerül párlatainkba? Tulajdonképpen a méhek
sem tesznek mást, mint keresik azokat a növényeket, amelyek mézelnek, és a
virágporukat összegyűjtve alakítják azt át mézzé. Azt is tudjuk már, hogy akár
csak a gyümölcsöket, úgy a mézeket is már fajtánként külön gyűjtik és készítik.
Meg is oszlik a vélemény azzal kapcsolatban is, hogy melyik mézfajta, melyik
pálinkához társítva a legjobb. Én úgy gondolom, hogy ez is bizony ízlés
kérdése, és nem egymás fölé kell őket rangsorolni, hanem inkább egymás mellé,
egymást jól kiegészítve. A legtöbben, a
legegyszerűbb módon készítik el saját mézesüket, mert azért abban ne
kételkedjünk, hogy mindenki a saját készítésére esküszik. Ez a párlat azért
más, mint sokak mézes párlata, aki ezt megkóstolja az biztosan állíthatja is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése