Herbarium Librum
Erdei Gyümölcsök
Csonthéjasok
Rózsafélék Családja
Prunus Myrobalana
Sárga Viaszszilva
Egy megmásíthatatlanul
erdei gyümölcsről van szó, amelynek teljes felépítése, és lényege ehhez az
élethez való alkalmazkodásról szól. Talán éppen emiatt is származását tekintve
nagyon régi, bizonytalan, hogy honnan is indult világhódító útjára, mert, hogy
már az egész északi féltekén el van terjedve, de persze főként ott, ahol
szilvafát termesztenek. Többen úgy vélik, hogy hazája Délnyugat-Ázsia.
Igénytelen, edzett növény, a normál kerti viszonyoknál szárazabbat és
nedvesebbet is elvisel. Nyírható, tövisessége miatt áthatolhatatlan nyírott
sövény nevelhető belőle. Érdekes módon éppen emiatt nem mindenhol a
gyümölcséért alkalmazzák, hanem vannak olyan helyek, ahol kerítés sövényt
készítenek belőle. És bizony nagyon hatékonyan látja el őrzési funkcióját, mert
ágain növő több centiméteres tű éles tövisek bizony komoly sérüléseket képesek
okozni annak, aki belegabalyodik sűrűn növő ágai közé. A másik fontos ismérve,
hogy képes nagyon sűrűre növeszteni ágait, így, aki a gyümölcséért kívánja
tartani, annak bizony rendszeresen meg kell nyesnie ahhoz, hogy gyümölcsei nem
túl aprók legyenek, és szedéshez hozzáférhetőek. Németországban a Majna folyó
menti Frankfurt környékén aszalás végett régóta nagyban tenyésztik.
Gyümölcsének aszalványa arra felé ugyanis igen kapós cikk. Bereczki Máté
gyümölcsész volt az első között, aki érdemesnek tartotta arra, hogy feljegyezve
tulajdonságait, ismérveit az útókor okulására. Ő könyvében azt írja, hogy
oltóvesszejét 1874-ben kapta a Simon-Louis testvérektől, akik Plantieresből,
Oberdicktől kapta Jeinsenből. Franciaországban is igen kedvelt gyümölcsnek
számít erről tanúskodnak francia elnevezései Petite mirabelle, vagy Gelbe
Mirabelle, Mirabelle jaune, ebből eredeztetve nálunk Mirabollának is nevezik,
vagy akár Viaszszilvának is, Mirabelle perlée, míg Németországban Kleíne
Mirabelle,vagy gelbe Zwetschge néven nevezik, nálunk még apró, avagy sárga
mirabella, mirabolánszilva,
potyóka, mirobalán, lotyó- vagy fosószilva. Ismertetésében a fája felöl közelítjük
meg. Hazánkban senki nem termeszti,
mégis mindenütt terem. Őshazája
Kis-Ázsia, a Bosporus és a Fekete-tenger közti vidék. Franciaországban Lorraine
régióban évente 15.000 tonna mirabellát termesztenek, amely a világ termelés
70%-át adja. A Mirabelle de
Lorraine márkanév, amely
jó minőségű cseresznyeszilvát takar, átlagosan 22 mm átmérővel.Mérsékelten
növő, de egészséges és edzett; korán és rendkívül bőven, többnyire csomósán
termő; kuszáltan fölfelé és szétálló ágaival, sűrű lombos, lapos gömb alakú
koronát képez. Korona magasságban ojtva, alkalmas szálas fának is, de bokor
alakú fának mégis alkalmasabb. Kellően nyirkos, kötött vagy iszapos talajban
díszlik legtovább és terem legtöbbet, száraz, laza talajban hamar kivénül;
egyébként, bárhol, ahol az ember megkívánja, hogy koronáját időnkint megritkítsuk;
mert különben túlontúl elsűrűsödik, és élete hamar kimerül. Vesszeiről már
esett szó. Számosak, hosszúak, karcsúk, hegyük felé lassan elvékonyodók,
de egyenesek, nem könyökösek, szelíden bordázottak, fölállók vagy elég éles
szögekben fölfelé törekvők. Egész hosszukban sűrűn és finoman szőrösek; itt-ott
csupaszak, szennyes barnák, hegyük felé homályos pirosas barnák, tövüknél
szürkés hártyával takartak, igen rövid levélközűek. A vesszőn elhelyezkedő
rügyek kicsinyek, vagy közép nagyok, kúposak, hegyesek, elállók, vagy a
vesszővel párhuzamosan fölfelé állók, szürkével tarkázott feketések, elég
kiálló, szelíden bordázott talapon ülők. Virágjának rügyei kicsinyek,
tojásdadok, hegyesek, simák, csaknem fényesek, sötét barnák. Leveleiről
könnyedén felismerhetők, mert azok kicsinyek, elég vékony és lágy
szövetűek, tojásdadok vagy körül ékesek. Rövidke, éles, néha pedig tompa
hegyben végződök, laposak, vagy éppen kissé völgyesek, íveltek és többnyire
félre is görbülök, itt-ott hullámosak vagy fodrosak, alsó lapjukon finoman
szőrösek. Felső lapjukon csupaszak, elég simák, bágyadtan fénylők, homályos
zöldek. Széleiken jókora nagy, tompa fogakkal nem mélyen és nem szabályosan
fűrészesek. Levélnyelük igen rövid, vékony vagy közép vastag, merev, finoman szőrös,
violaszín pirossal mosott, majd vízirányosan el, majd rézsunt fölfelé álló, egy
vagy két mirigykéje rendszerint a levéltányér szélére helyezett. Levélpálhái
rövidek, fogazott áridomúak, elég tartósak. Érésidejére vonatkozóan
megfigyelhető, hogy forróbb években július elejétől, egyébként július végétől
augusztus közepéig, hűvösebb tájakon augusztus végéig is érik. Első osztályú
csemege és háztartási gyümölcsnek számított egykor, majd méltatlanul elfeledett
növény, amelyről egyszerűen leszoktak a modernebb kor emberei. Az utóbbi
években a gasztronómia, és a falusi vendéglátás felfutásával ismét kezd divatba
jönni. Keresett ritkaságnak számít a belőle készült lekvár, illetve pálinka.
Gyümölcseinek nagyságát tekintve kicsike, ritkán nagyobb a közönséges erdei
mogyorónál, de a termés mennyisége ezt mindenképpen lényegesen befolyásolja. A
gyümölcs alakja, tojásdad, néha gömb alakú. Zöme középtájra esik, honnét
mindkét vége felé csaknem egyenlően és szelíden fogyva boltozódik, és sarkainál
csak alig észrevőhetően van belapítva. Dereka csaknem köröskörül egyenlően
domború. Vágánya sekély, többnyire kissé egyenetlen félre osztja a gyümölcsöt.
Szára középhosszú, vékony, egyenes, sűrűn és finoman szőrös, itt-ott
rozsdafoltos. a gyümölcs sarkán olyan csekélyke mélyedésbe helyezett, melyet
karimás talpával egészen betölt. Bibepontja a gyümölcs hegyén, csaknem
bemélyedés nélkül a fölszínre helyezett. A csonthéjas gyümölcs színe érdekes. Bőre
elég finom, de szívós, a gyümölcsről nem egy könnyen hámozható le, eleinte
fehéres zöld, értével aranysárga, napos oldalán píros pöttyöcskékkel, mintegy
befecskendett, néha elmosódó halványviólaszin-pirossal szelíden belehelt. Hamva
ritkás, fehéres. A leszüretelt, érett gyümölcs sajátszerű finom illatot áraszt
maga körül. A gyümölcs húsa világos sárga, csaknem áttetsző, finom, igen
tömött,
de elég gyöngéd. Leve nem bő, de igen cukros, csaknem
minden savanyúságot nélkülöző, igen kellemes, illatos és fűszeres ízű. Magva,
mely húsától igen jól elválik, a gyümölcs nagyságához mérten, kicsike,
tojásdad, két végén csaknem egyenlően elkeskenyedő; laposas és csaknem simapofás;
hátgerince tompa, csaknem taréjtalan. Külföldön jelentős a fajtának a leírásai,
amelyek alapját Liegel, és Oberdieck munkásságán alapul. Nálunk Magyarországon
Bereczki Mátén kívül még dr. Entz Ferenc méltatta arra, hogy figyelmet
fordítson rá. Előbbi gyümölcsészünk a következő észrevételt tette hozzá
írásának végén. „E szép és hasznos kis szilvafajnak egyetlenegy kertből sem
volna szabad hiányoznia hazánkban sem. Nagybani tenyésztése azonban csak ott
járna nyereséggel, a hol a viszonyok kedvezők rá nézve. Hazánk magasabb fekvő
vidékein, hiszem, hogy feltalálja e kedvező viszonyokat.” A faiskolák az
alapfajt mirabolán szilva néven alanynak szaporítják. Sokféle csonthéjas
gyümölcsfát, díszfát és díszcserjét szemeznek rá.
A kisméretű, sárgás színű vadszilva fajtából készülő pálinka egy igazi kis
vadóc, amelyet intenzív, mégis elegáns gyümölcsös karakter jellemez. A késői
szüret, döntő jelentőségű a jól sikerült Mirabella Pálinka szempontjából.
Természetesen ebben az esetben is elsődleges az egészséges gyümölcs. Friss
aroma, finoman fűszeres és könnyedén decens mag tónus jellemzi. Ízében enyhe és kerek, nem túl erőteljes.
Harmonikusan kiegyensúlyozott, amennyiben 40%-os alkoholtartalomra gyengítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése