426.
2013/1205
AQUAVINICUM
ÁGYAS
VADGYÜMÖLCS
Mézes Viaszszilva
Üvegben érlelve
Már most előre megjegyezném, hogy ebből a párlat
együttesből, vagy nevezhetjük családnak is nem három, hanem négy különféle
italt készítettem el. A negyedik meglepetést azért most még előre nem szeretném
bekonferálni. Mint általában, aki rendszeres olvas, vagy hallgat, az tudja,
hogy a harmadik testvér mindig az ágyas változat. Nincs ez másként most sem.
Azt azért férfiasan be kell vallanom, hogy ennek megvalósítása azért nem volt
egy egyszerű feladat. A Mirabolla szilva aszalása ugyanis igen kemény feladat.
Próbáltam én is utána járni, de nem igazán sokan próbálkoztak még ezzel.
Nyilván első lépés a gyümölcs kimagozása. Ezzel még nem is volt igazán
probléma, csak hogy az apró gyümölcsök mag nélkül még apróbbak lettek, és magas
víztartalmuk miatt igencsak összetöppedtek az aszalás végére. Ez a gyümölcs is
olyan, hogy igazán tárolni nem lehet, mert nagyon gyorsan megromlik, emiatt is
az aszalás logikus lépésnek tűnne, de addig, amíg a többi gyümölcsnek
aszaláskor koncentrálódik a sav és cukor tartalma, addig ez ezzel szemben éppen
ellenkezőleg reagál, és talán kissé még savanyúbbá válik a savak hatására.
Pedig az aszalt szilva legyen az bármilyen fajtájú is kiváló tulajdonságokkal
rendelkezik, és nagyszerű hatással van az emberi szervezetre, egészségi
állapotra. Beythe András 1595-ben készített fives könyvében, a Theophrásztoszi
hagyomány alapján a fák között, még pedig a táplálék forrást jelentő
gyümölcsfák között sorolta fel a deák nyelven, vagyis latinul a prunust, vagyis
a szilvát. A növény enciklopédiájában azt is megírja a szilva termesztéséről és
fogyasztásáról, hogy az antik és középkori hagyomány folytatása, valamint annak
a szervezetre lúgosító, hidegítő hatása van. "Pályafutásom során
számtalan gyümölcsöt vizsgáltam aszerint, hogy jót tesznek-e a csontoknak.
Kipróbáltam a fügét, a datolyát, az epret, és a mazsolát, ám egyik sem
bizonyult olyan hatékonynak, mint az aszalt szilva. Természetesen minden
zöldség és gyümölcs egészséges, ám a csontok megóvása céljából az aszalt szilva
a leghasznosabb" - mondta el a kutatás vezetője, Bahram H. Arjmandi. A
szilvában található vastartalom felszívódása is sokkal hatékonyabb, mintha azt
tablettában vennénk be. Ezért e párlatomat a vashiányban szenvedőknek ajánlom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése