518.
2014/0307
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Cabernet franc szőlő
üvegben érlelve
Igen csak kaotikus napnak indult ez a péntek is.
Hajnalban nem esik, így a szőlőbe indulunk, aztán kétszer is zuhogni kezd, így
ismét a pálinka főzde melegét választom, már ha ez választásnak számít. Ilyen
esős, párás, hűvös időben az üst duruzsolása jól eső érzéssel tölt el. A meleg,
és a levegőben terjengő pálinka illatok, és aromák, még kóstolás nélkül is
elbódítják az embert. No meg a kilincset is egymásnak adják ügyfelek,
ismerősök, pálinka barátok, ki pálinkáért jön, mások cefrét hoznak, de vannak,
akik csak beszélgetni ugranak be egy kicsit. Én viszont a műszereket figyelem,
hőfokmérők, alkoholfokmérők, nyomásmérők, amikor kell, egy kis nyomást engedek
ki, de ha éppen úgy adódik egy fát dobok a tűzre, hogy a pálinka mindig
egyenletesen folyón a szeszmérőn keresztül. Ma sem távolodtam el a
törkölypálinkák világától, csak annyira, hogy a fehér törköly helyett, újfent
egy vörös törkölyt desztilláltam le, és szeretném is azt bemutatni. Cabernet
franc törkölyéről van szó. Ezt a fajtát nagyon kedvelem, mert az illata mindig
olyan, mint a frissen darált fűszerpaprika illata. A cabernet franc, régi francia szőlőfajta, már az 1600-as
években jól ismerték és kedvelték. Feltételezik, hogy Bretagne-ból származik,
erre utal a Loire-völgyi termőterületein elterjedt hasonneve a Breton;
ugyanezzel magyarázzák hogy a hűvösebb éghajlaton is jól érzi magát. Bordeaux-ban
a 18. század körül terjedt el. Hazánkban a cabernet franc igazi otthona a
mediterrán jellegű Villány–Siklósi borvidék, de kicsit északabbra, a Szekszárd
környékén is jól érzi magát a fajta. Ezen felül, megtaláljuk az Egri és a Soproni
borvidéken is. A cabernet franc borát általában bordeaux-i mintára cabernet
sauvignon és merlot fajtákból készült borokkal házasítják, de gyakran
találkozhatunk vele fajtaborként is. Tőkéje közepesen erős növekedésű, kis
illetve közepes terméshozamú. Levele szabályos öt karéjú, kissé megnyúlt; a
levélerek töve és a levélnyél pirosas színezetű. Fürtjei kicsik vagy közepesen
nagyok, átlagosan 100 grammosak, kis, gömbölyű, hamvas, sötétkék vékony héjú
bogyói jellegzetesen fűízűek. A cabernet franc pálinka a nemes, fűszeres
húsételekhez igazodik leginkább. A cabernet franc fiatal pálinkái jól
harmonizálnak a könnyű halételekkel és az angolosra sütött marhahúsételekkel. A
nehezebb ételek, vadételek vagy barnamártással kínált húsételekhez, kemény sajtokhoz
a lekerekedett, idősebb, puhább csersavú cabernet pálinkák illenek.